email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezerva din reevaluare. Ce tratament fiscal aplicam la iesirea din patrimoniu a mijlocului fix?

Rezerva din reevaluareinregistrari contabilevanzareiesirea din patrimoniuamortizare

Vom vedea ce se intampla cu rezerva din reevaluare in cazul vanzarii unui imobil, daca se trece pe venit si daca sunt considerate venituri neimpozabile.

La scoaterea din patrimoniu a imobilului la momentul  vanzarii, se efectueaza inregistrarea contabila 105 = 1065 cu suma reprezentand valoarea neamortizata a bunului imobil reevaluat, de exemplu 75.000 lei, rezultata din surplusul din reevaluare. Extracontabil, aceasta suma este  considerata  impozabila d.p.d.v. al impozitului pe profit fiind considerata un element similar veniturilor asa cum a fost tratata si cheltuiala suplimentara de amortizare, inregistrata in contabilitate, pe parcursul amortizarii bunului imobil, dupa  reevaluare.

Desi nu ati precizat, consider ca suma rezultata din surplusul de amortizare ca efect al reevaluarii s-a transferat, la fiecare termen de plata  pe profit, in debitul contului 105 prin creditul  contului  1065,   prin formula contabila 105 = 1065, pe masura impozitarii sumei, ca element similar veniturilor. Daca inregistrarea contabila  105 = 1065 nu s-a efectuat pana la data vanzarii imobilului, pe parcursul amortizarii imobilului, suma din creditul contului 105 rezultata din formula contabila 212 = 105, se transfera in creditul contului 1065 prin formula contabila 105 = 1065., de exemplu, suma de 120.000 lei.

          Totusi, suma astfel transferata in creditul contului 1065, de exemplu 120.000 lei, trebuie   diminuata, extracontabil, cu sumele  impozitate la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, de exemplu, cu suma de 45.000 lei (120.000 lei – 45.000 lei = 75.000 lei). Se cunoaste faptul ca, la fiecare termen de plata, pe masura amortizarii bunului imobil  reevaluat, reprezinta elemente similare veniturilor conform prevederilor art. 22, alin. 5 indice 1, diferentele dintre:

    amortizarea calculata la valoarea  reevaluata;
    amortizarea calculata la costul  istoric.

Din punct de vedere fiscal, amortizarea calculata dupa  reevaluare  este deductibila fiscal, cu conditia indeplinirii prevederilor art.7 alin. (33) coroborate cu art.24 din  Codul fiscal
 
       In acest caz, se supune impozitului pe profit, ca element similar veniturilor, suma de 75.000 lei inregistrata in rezerve din reevaluare, deoarece, ipotetic, valoarea  neamortizata a bunului imobil reevaluat, vandut,  reprezinta cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil (6583 = 212). Practic, valoarea neamortizata a bunului imobil  cuprinde si diferenta pozitiva din reevaluare,

            Din punct de vedere contabil, scoaterea din evidenta a imobilizarii respective prin vanzare  se inregistreaza dupa cum urmeaza:

 %                                             =   212                                   450.000
2812                                               "Constructii"                       350.000
"Amortizarea constructiilor"                                                          
6583                                                                                        100.000
"Cheltuieli privind activele cedate
si alte operatii de capital"
 
si, concomitent,
105                                           =   1065                                     75.000
    "Rezerva din reevaluare                    "Rezerve reprezentand
                                                           surplusul realizat din
                                                           rezerve din reevaluare"                  


      Astfel, surplusul de 75.000 lei din creditul contului 1065 se supune impozitului pe profit deoarece se suma respectiva este inclusa in valoarea neamortizata de 100.000 lei a imobilului si este tratata ca o cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.   Impozitarea rezervei din reevaluare se efectueaza conform prevederilor art. 19 alin.   (1) din Codul fiscal
"Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare".

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 12 din normele de aplicare ale art. 19 alin. (1) " Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.
    Exemple de elemente similare veniturilor:

    rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) si alin. (5^1) din Codul fiscal".

           In ceea ce priveste cheltuielile inregistrate in debitul contului  6583, acestea  deductibile  conform prevederil art. 24, alin. (15) din  Codul fiscal  "Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

           Modul de calcul al sumei impozabile rezultata din rezerva din reevaluare trebuie prezentat in registrul de evidenta fiscala.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Rezerva din reevaluareinregistrari contabilevanzareiesirea din patrimoniuamortizare


Data aparitiei: 29 Octombrie 2014

Votati articolul "Rezerva din reevaluare. Ce tratament fiscal aplicam la iesirea din patrimoniu a mijlocului fix?":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X