email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea de gestiune. Ce functii are si relatia dintre contabilitatea de gestiune si cea financiara

Contabilitatea de gestiune. Ce functii are si relatia dintre contabilitatea de gestiune si cea financiara
contabilitatea de gestiunecontabilitate financiarafunctii contabilitate de gestiunecontabilitate manageriala

Contabilitatea de gestiune, alaturi de contabilitatea financiara, trebuie sa indeplineasca rolul de instrument activ in mana managerului in procesul de conducere si planificare a companiei, trebuie sa asigure cunoasterea permanenta a modului in care se consuma resursele materiale si financiare ale fiecarei companii, comparativ cu rezultatele obtinute si cu bugetele creionate, printr-o buna evidenta economica.

Instrumentul acesta trebuie creat, mai intai, de catre profesionistii contabili, insa cu ajutorul specialistilor din firma, care trebuie sa conceapa suportul tehnic (documente, situatii concrete si specifice fiecarei activitati) pe care sa se aseze informatiile contabile.

Fara suportul tehnic, documentar intocmit de catre specialistii din societate, informatia contabila este incompleta sau inexistenta.

Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect! Va punem la dispozitie acum lucrarea Modele editabile pentru Calculatia Costurilor, UNICUL instrument de informare si consultanta specializata pe problemele contabilitatii de gestiune existent pe piata produselor de specialitate.

Ce functii are contabilitatea de gestiune

Astfel, functiile contabilitatii de gestiune se concretizeaza in urmatoarele:

--> colectarea (culegerea), clasificarea si inregistrarea costurilor (cheltuielilor) dupa destinatia lor, pentru fiecare produs/serviciu in parte;

--> calcularea costului pentru fiecare produs si serviciu, avand la baza fisele tehnologice, rapoartele de productie, de prestari servicii, situatiile de lucrari intocmite de specialistii in domeniul in care activeaza compania;

--> stabilirea marjelor, rezultatelor activitatilor derulate de societate pentru produsele fabricate/serviciile prestate, prin deducerea din pretul de vanzare/tariful prestarii a costului produselor/serviciilor, in vederea stabilirii rentabilitatii acestora;

--> stabilirea abaterilor dintre costurile efectiv inregistrate si cele bugetate sau dintre cele efectiv inregistrate si cele rezultate din fisele tehnologice ale fiecarui produs/serviciu/operatiune, in vederea controlului costurilor si mentinerii acestora in limitele stabilite, prin depistarea unor costuri suplimentare, care nu sunt normate prin reteta de fabricatie, nefiind, asadar, rezultate din derularea normala a activitatii, ci cauzate de neglijenta, proasta gestionare a materialelor etc.;

--> furnizeaza informatii privind intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe feluri de produse, servicii, activitati, pe baza costurilor de productie;


-->urmarirea si controlul executarii acestora, in scopul cunoasterii rezultatelor si furnizarii datelor necesare masurarii performantelor societatii: rentabilitate, productivitate.

Ce presupune contabilitatea de gestiune

Pentru realizarea acestor desiderate, contabilitatea de gestiune presupune „inregistrarea operatiunilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, respectiv pe activitati, sectii, faze de fabricatie etc., decontarea productiei, precum si calculul costului de productie al produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate, inclusiv al productiei in curs.”

Contabilitatea de gestiune trebuie folosita pentru identificarea la timp a fenomenelor negative (a consumurilor suplimentare, peste normele stabilite prin fisele tehnologice), a deficientelor in gestionarea unitatilor si luarea masurilor cu caracter preventiv pentru asigurarea bunului mers al activitatii economice si financiare.

Asadar, contabilitatea de gestiune presupune colectarea si inregistrarea in conturi specifice doar a cheltuielilor angajate de societate si, pe baza acestora, calculul costului de productie al produselor si serviciilor.

Relatia dintre contabilitatea de gestiune si contabilitatea financiara

Contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune sunt cele doua componente majore ale contabilitatii unei entitati.

Contabilitatea financiara este componenta denumita si contabilitatea generala, cu ajutorul careia se inregistreaza toate operatiunile patrimoniale, iar cheltuielile angajate de societate se evidentiaza dupa natura lor (dupa felul lor) si nu dupa destinatie (pentru sectii, pentru produsul X, pentru serviciul X etc.).

Contabilitatea financiara este o contabilitate publica, rezultatele sale putand fi consultate si analizate de orice tert.

Contabilitatea de gestiune este componenta in care se vor prelua, din contabilitatea financiara, cheltuielile inregistrate in clasa 6, insa reorganizate dupa destinatie, dupa rolul lor in cadrul entitatii.

Contabilitatea de gestiune este formata din niste „saculeti” creati pentru a colecta costurile dupa rolul lor, dupa destinatia pentru care au fost angajate, in functie de pozitia lor in stabilirea costurilor de productie: cheltuieli directe, cheltuieli indirecte si de admnistratie.

Fiecare dintre primii doi „saculeti” corespunde cate unui produs/serviciu (comanda) realizat(a) de intreprindere.

Astfel, fiecare cheltuiala din contabilitatea financiara, evidentiata aici conform naturii sale (cu materii prime, cu salariile, cu amortizarea) va fi preluata in contabilitatea de gestiune in „casuta” corespunzatoare rolului, destinatiei sale in cadrul produsului/serviciului: cheltuiala directa pentru produsul X, cheltuiala indirecta pentru produsele X si Y, cheltuiala administrativa.

Insa stabilirea destinatiei costurilor pentru fiecare produs in parte nu se poate realiza decat pe baza documentului fundamental, si anume fisa tehnologica a produsului, a retetei de fabricatie, intocmit de specialistii din unitate: ingineri, tehnologi, bucatari, agenti de turism, programatori etc.

Acest document este un document, pana la urma, secret, confidential, datele cuprinse in el facand diferenta, pe piata, intre un produs si altul sau intre doua produse aparent similare.

Din acest motiv, contabilitatea de gestiune genereaza informatii strict confidentiale, specifice doar societatii respective si care nu au menirea de a fi divulgate publicului.

Contabilitatea de gestiune, astfel, se mai numeste contabilitate manageriala sau interna.

Contabilitatea de gestiune - exemple practice

Exemplu 1:
Salariile angajatilor, indiferent de locul lor de munca in cadrul entitatii (administratie, sectii, contabilitate, secretariat) si de functia lor (muncitori, sefi) se inregistreaza global in contabilitatea financiara, in contul 641 „Cheltuieli cu salariile personalului”, potrivit naturii costului suportat de unitate – cu salariile – si nu dupa destinatia, dupa rolul acestora: in sectia de productie, ca salariu al muncitorului direct productiv pentru produsul X sau pentru produsul Y, in sectia de productie ca salariu al sefului de sectie, in administratie, ca salariu al directorului.

In contabilitatea de gestiune, valoarea globala a cheltuielii cu salariile din contabilitatea financiara se preia separat in „saculetii” corespunzatori rolului acesteia: cheltuieli directe, cheltuieli indirecte si de administratie.

Practic, contabilitatea de gestiune reprezinta o reorganizare a cheltuielilor inregistrate in contabilitatea financiara dupa criteriile specifice calculatiei costurilor produselor: directe pe fiecare produs in parte, indirecte si de administratie.

Trebuie mentionat faptul ca organizarea cheltuielilor pe cele trei criterii se poate efectua si indirect in contabilitatea financiara, cu ajutorul conturilor analitice, al grupelor, al centrelor de cost, fara a fi necesara preluarea cheltuielilor in contabilitatea de gestiune.

Exemplu 2:

• conturile analitice pot reprezenta cele trei criterii de baza de grupare a cheltuielilor: directe, indirecte si de administratie;

• grupele (daca softul de contabilitate permite) pot reprezenta categorii mari de costuri, in functie de necesitatile proprii de evidenta ale companiei: compartimente/locuri de angajare a costurilor (birou, secretariat, contabilitate si juridic, sala de curs etc);

• centrele de cost pot fi reprezentate de produsul/serviciul/comanda, alt element pentru care se urmareste efectuarea calculatiei, in vederea stabilirii gradului de profitabilitate sau pot fi reprezentate de compartimentele generatoare de costuri: sectii de productie, sectii de service, serviciul tehnic, serviciul comercial, serviciul financiar-contabil, serviciul administrativ etc.

Modul de organizare a contabilitatii de gestiune este la latitudinea fiecarei unitati patrimoniale, in functie de specificul activitatii si necesitatile proprii ale acesteia.

Studiu de caz privind contabilitatea de gestiune

Intrebare: Ce firme sunt obligate sa tina contabilitate de gestiune? Care sunt actele normative care reglementeaza aceasta speta? Precizez ca firma noastra nu are activitate de productie.

Raspuns: Contabilitatea de gestiune nu este obligatorie, norma legala nefiind imperativa in acest sens.

Activitatile contabilitatii de gestiune se organizeaza in functie de necesitatile si obiectivele companiilor.

CADRU LEGAL

Legea 82 /1991 a Contabilitatii

Articolul 1

(6) Persoanele prevazute la alin. (1)-(4) organizeaza si conduc, dupa caz, si contabilitatea de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.

Ordinul 1802 /2014

Pct. 593 (4) Pentru organizarea contabilitatii de gestiune, nu este obligatorie utilizarea conturilor din clasa 9 "Conturi de gestiune".

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatea de gestiunecontabilitate financiarafunctii contabilitate de gestiunecontabilitate manageriala


Data aparitiei: 17 Iulie 2023

Votati articolul "Contabilitatea de gestiune. Ce functii are si relatia dintre contabilitatea de gestiune si cea financiara":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X