email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz privind impozitul pe constructii speciale

impozit constructii specialecod fiscalconstructiiomfp 3055baza impozabila


Facem referire, prin cele ce urmeaza, la o societate comerciala care a amenajat un teren inchiriat construind o baza de teren sintetic de fotbal in cursul anului 2014.  Vom vedea daca aceasta amenjare intra la impozitul pe contructii speciale si care este termenul de declarare si de plata al impozitului.

  Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor pct. 113 alin. (2) din Omfp nr. 3055/2009, investitiile efectuate pentru amenajarea terenurilor si pentru alte lucrari similare se recupereaza pe calea amortizarii, pe baza duratelor de viata utila ale acestora sau pe perioada de inchiriere.Lucrarile efectuate se colecteaza in contul 231 - "Imobilizari corporale in curs de executie", iar dupa receptia finala a lucrarilor se efectueze inregistrarea investitiei in ct. 2112 "Amenajari de terenuri", prin formula:

 2112 "Amenajare teren fotbal" = 231 "Imobilizari corporale in curs de executie".

            In ceea ce priveste incadrarea terenului de fotbal in categoria constructiilor speciale, avem in vedere prevederile art. 296^34 din Codul fiscal, care dispun ca din aceasta grupa fac parte toate constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004, cu modificarile ulterioare.


Potrivit prevederilor art. 296^35 alin. (1), lit. a) din Codul fiscal, din baza impozabila a impozitului reprezentand valoarea constructiilor existente in patrimoniul entitatii la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozitul local pe cladiri reglementat de prevederile Titlului IX din Codul fiscal.

Asupra acestei baze se aplica cota de 1,5%.
Amenajarea ternului de fotbal nu este considerata cladire in sensul art. 249 din Titlul IX din Codul fiscal si nici "constructie" cum se prevede in Catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe. Pentru aceasta amenajare nu se datoreaza impozit local pe cladiri si nici impozit pe constructii speciale.
Daca amenajarea consta in continuare in construirea unei parcari, imprejmuirea ternului, stalpi, vestiare etc. veti datora acest impozit, in functie de natura amenajarilor.

Impozitul pe constructii speciale, se  declara potrivit prevederilor art. 296^36 din Codul fiscal in Declaratia 100 aprobata prin opanaf nr. 1.950/2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile ulterioare, aferenta lunii aprilie 2015.

Plata se face pana la data de 25 mai 2015, suma reprezentand 50% din valoarea totala a impozitului si se achita la bugetul de stat tot pana la aceasta data. A doua transa de 50% din  impozit se declara si se plateste pana la data de 25 septembrie 2015.

Inregistrarea impozitului:

635 "analitic impozit pe constructii" = 446 "analitic impozit constructii"
446 "analitic impozit constructii" = 5121 "Conturi la banci in lei"


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit constructii specialecod fiscalconstructiiomfp 3055baza impozabila


Data aparitiei: 05 Noiembrie 2014

Votati articolul "Studiu de caz privind impozitul pe constructii speciale":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X