email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract forward

Intrebare:

Societatea are un imprumut extern in valoare de 200.000 $ cu urmatoarele date de scadenta la rambursare: martie 2006 pentru 100.000$ si nov. 2006. Imprumutul este inregistrat in contabilitate la cursul de 29.164 lei/$. Pentru a se proteja de riscul valutar societatea a incheiat cu banca un contract “forward” si a majorat cumpararea a 100.000$ la cursul prestabilit de 29.560 lei/$ pentru martie 2006 si cursul de 29.690 lei/$ pt. nov. 2006.

Care este tratamentul fiscal si contabil aferent la data actuala, la inchiderea anului si la data scadentei?

Raspuns: (dat in ……

Nu exista publicata pana in prezent o monografie privitoare specific la vanzarea de valuta forward. Totusi incercam pentru dvs. sa conturam cateva sugestii si anume:

Contractul de vanzare de valuta forward este de fapt achizitionarea unui drept de vanzare la un anumit termen a unei cantitati de valuta la un anumit pret. Cumparatorul acestui drept poate alege sa execute sau nu ordinul de vanzare. Consideram ca pentru reflectarea corecta a operatiunii dreptul respectiv de vanzare (contractele forward) trebuie considerat un activ financiar, pana la scadenta cand se transforma intr-un cost financiar legat de cumpararea valutei respective.

Exemplu: La data de 1 iulie 2005 se cumpara un contract cumparare a 100.000 $ forward, la cursul fixat de 2,956 RON/$, la data de 15 martie 2006. Costul contractelor este de 0,0050 RON pe $ sau 500 RON/contractul de 100000 $.

La incheierea contractelor se inregistreaza:

5081 “Alte titluri de plasament” analitic contracte forward $ 15.03.06 = 5121 “Disponibil la banca in lei” 500 RON

La data expirarii contractelor forward, odata cu cumpararea valutei, ne vom situa fie in profit fie in pierdere, in functie de cursul valutei la momentul imprumutului:

Incasarea valutei s-a facut la un curs inferior pragului de 2,961 RON/$ (2,956 plus 0,0050 costul contractului forward), 2,9164 RON/$ in cazul dvs.

5124 “Disponibil la banca in valuta” = 5121 “Disponibil la bn. In lei” 295.600 RON

Stingerea creditului:

% = 5124 “Disponibil la banca in valuta” 295.600

5191 “Credite bancare pe termen scurt” 291.640

665 “Cheltuieli din diferente de curs valutar” 3.960

Concomitent, se inregistreaza expirarea contractelor forward:

668 “Alte cheltuieli financiare” = 5081 “Alte titluri de plasament” 500

Similar se pune problema si la urmatoarea scadenta de plata. Ce se intampla insa daca la datele respective, cursul $ pe piata libera va fi inferior celui contractat de dvs. prin forward?

In acest caz, veti avea o pierdere din forward dar care nu va fi aparenta in contabilitate, deoarece nu va avea expresia in operatiuni financiare. Ea devine aparenta numai daca la acele date, cumparati valuta pe piata libera, cu care stingeti creditul (diferenta de curs valutar la stingerea 5191 devine mai mica) iar valuta cumparata in forward o vindeti la cursul curent al pietii in acel moment (realizand o noua pierdere din diferente de curs valutar odata cu vanzarea). Din aceste motive, pentru a va proteja, v-am sfatui sa contractatI concomitent si un forward de vanzare a aceleiasi sume in valuta, la un curs cat mai apropiat de cursul de cumparare forward la care v-ati angajat. Astfel, in acel moment, vetI fi siguri ca pierderea totala din diferente de curs valutar este limitata.

Fiscal, tratamentul diferentelor de curs valutar este uniform, indiferent ca provin din tranzactii forward sau spot – vezi art. 23 din Codul Fiscal, inclusiv discutia privitoare la gradul de indatorare, etc.

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Contract forward":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X