email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinia consultantului: Regimul fiscal al platilor compensatorii

regimul fiscalplati compensatoriidespagubirisalariicontractul colectiv

In domeniul privat, dreptul la plati compensatorii nu este un drept consacrat de lege, fapt pentru care, angajatorul are obligatia de a acorda aceste plati daca este stabilit astfel in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
 
Una dintre problemele care se ridica in practica o constituie contributiile sociale care se datoreaza pentru  platile compensatorii acordate de angajator salariatilor concediati.

Platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:

- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 lit. c1);
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (296 indice 16 lit e2);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal);
 
Legea scuteste de la plata acestor contributii sociale compensatiile acordate in baza contractului individual sau contractului colectiv de munca.

Compensatiile neprevazute in contractul individual sau contractului colectiv de munca vor intra in baza de calcul al contributiilor de la plata carora sunt scutite cele acordate in baza acestor contracte.
Asadar, pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:

-         contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
-         contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
-         contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.
Ce se intampla cu platile compensatorii acordate unui salariat care ulterior este reintegrat de instanta de judecata in postul detinut anterior concedierii?

In materia dreptului muncii, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept, astfel cum prevede art. 274 din Codul muncii ceea ce inseamna ca de la data pronuntarii unei astfel de hotarari, angajatorul are obligatia de a-l reintegra pe salariat.

Astfel, daca instanta de judecata a dispus anularea deciziei de concediere si repunerea partilor in situatia anterioara, devine aplicabil principiul retroactivitatii potrivit caruia nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor ci si pentru trecut. Retroactivitatea presupune inlaturarea efectelor deciziei de concediere care s-au produs intre momentul emiterii acesteia si cel al anularii sale, ajungandu-se in situatia in care, nu ar fi intervenit niciodata concedierea. De aceea, art. 80 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Altfel spus, hotararea judecatoreasca prin care o decizie de concediere a fost anulata cu repunerea in situatia anterioara presupune ca raportul juridic dintre angajator si salariat nu a incetat niciodata. Or, acordarea platilor compensatorii a fost determinata de concedierea salariatilor fara culpa lor, iar acordarea acestora s-a facut in baza deciziilor de concediere, decizii ce au fost anulate de instanta de judecata.

In consecinta, angajatorul are obligatia sa ii reintegreze pe salariati si sa le plateasca despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, iar salariatii au obligatia sa restituie platile compensatorii ce le-au fost acordate in baza deciziilor de concediere anulate de instanta de judecata.
 


Autor: Irina Dumitrescu


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regimul fiscalplati compensatoriidespagubirisalariicontractul colectiv


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2014
Ultima actualizare: 01 Decembrie 2014

Votati articolul "Opinia consultantului: Regimul fiscal al platilor compensatorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X