email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum procedam la contabilizarea unor operatiuni de hedging?

contabilizareoperatiuni de hedgingcreantesumedatoriidecontare

In cuprinsul urmatorului studiu de caz, ne facem referire la o societate din Romania care tine contabilitate atat pe local, cat si pe USGAAP. In ambele contabilitati exista inregistrat un cont 451 debitor. Pe USGAAP exista o operatiune de hedging, protejare impotriva variatiei de curs valutar, a valutei USD. Astfel se iau in considerare elementele monetare (clienti, furnizori, banci) in monedele ROn si EUR si se obtine cursul cel mai bun RONUSD EURUSD.

 In urma acestei operatiuni de hedging se inregistreaza o cheltuiala sau venit financiar atat in RON, cat si pe USD care se reflecta in soldul contului 451.

Este corect din punct de vedere contabil sa se inregistreze si pe local aceasta suma provenita din Hedging, avand in vedere ca valutele care se hedgiuesc sunt RON si USD si nu EUR si USD?

Prractic RON-ul este influentat de variatia monedelor EUR, USD etc. Din punct de vedere fiscal, avand in vedere elementele prezentate, aceste cheltuieli ar fi deductibile sau veniturile ar putea fi considerate impozabile la calculul impozitului pe profit?


Datele furnizate de dvs. sunt insuficiente pentru a formula un raspuns complet la intrebarea dvs.      In situatia aveti un contract de hedging, contract care sa va asigure de riscurile valutare ( gestionarea riscurilor prin folosirea unui instrument financiar- instrument de hedging – in cazul dvs. pentru compensarea fluxurilor de numerar legate de o creanta sau datorie recunoscuta, angajament ferm sau fluxuri de numerar viitoare ), inregistrarea in contabilitate a acestuia este corecta si se face la data la care se va deconta contractul de hedging. Inregistrarea consta in contabilizarea diferentei dintre cursul de schimb la care se deconteaza contractul de hedging si cursul oficial al BNR de la data decontarii contractului de hedging.           
                                     
Daca cursul de decontare este mai mic decat cel oficial, atunci va trebui sa inregistrati diferente de curs nefavorabile prin urmatorul articol contabil:
                                                                                                                                                                                                         
665 "Cheltuieli cu diferente de curs valutar" = 5121 "Conturi la banci in lei" cu valoarea rezultata din diferenta de curs valutar.
                                                                                                                                    
   In schimb, daca cursul de decontare este mai mare decat cel oficial, va trebui sa inregistrati diferente de curs valutar favorabile                                                                                                                                           
        5121 "Conturi la banci in lei" = 765 "Venituri din diferente de curs valutar".
In situatia in care nu aveti un contract de hedging, protejarea variatiei de curs valutar o puteti face cu persoana afiliata prin prevederea in contractele incheiate cu acestea ca decontarea operatiunilor dintre cele doua firme sa se faca la un curs valutar prestabilit ( " decontarea se va face avand la baza paritatea de x lei/1 dolar").
                                                                                                                                                                                                  
Din punct de vedere contabil, diferentele de curs valutar se calculeaza in conformitate cu preverile Ordinului 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene:

    173. - (1) Operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreazain contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.

    174. - La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valutasi alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

185. (8) Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.

Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontatain decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscutain acea luna. Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontataintr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscutain fiecare luna, care intervine panain luna decontarii, se determinatinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenitain cursul fiecarei luni.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilizareoperatiuni de hedgingcreantesumedatoriidecontare


Data aparitiei: 02 Decembrie 2014

Votati articolul "Cum procedam la contabilizarea unor operatiuni de hedging?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X