email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E oficial, s-a publicat: De la 1 ianuarie avem o noua lege a contabilitatii

legea contabilitatiimodificata1 ianuarie 2015exercitiu financiarOUG 79/2014

 
De la 1 ianuarie 2015, intra in vigoare legea contabilitatii modificata pentru a transpune noua directiva europeana din acest domeniu.
Astfel, in Monitorul oficial de joi, 11 decembrie 2014, a fost publicata o ordonanta de modificare a legii contabilitatii, aceasta pregatind transpunerea de la 01 ianuarie 2015 a noii directive a contabilitatii (Directivei nr. 34/2013). Puteti consulta aici OUG 79/2014 care modifica Legea Contabilitatii. 
 
O MODIFICARE importanta consta in faptul ca toate persoanele juridice romane pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice straine, fiind totodata reformulata notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta, pentru HotNews.ro.
 
Potrivit reglementarilor, Directiva nr. 34/2013 (noua directiva a contabilitatii) trebuie transpusa în legislatia nationala pana în data de 20 iulie 2015.
 
OUG 79/2014 intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Urmeaza sa fie publicate, ulterior, in termen de 60 de zile, reglementarile contabile subsecvente, fiind totodata abrogat sistemul contabil simplificat, sistem de altfel neutilizat în practica, precizeaza Adrian Benta.
 
Acesta reda si unele dintre cele mai importante modificari aduse de noua ordonanta explicand faptul ca “exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatii financiare anuale, iar acesta de obicei coincide cu anul calendaristic”. Astfel, exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, pentru sucursalele din Romania ce apartin unor persoane juridice straine si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania.
 
“Noutatea”, noteaza consultantul, se refera la faptul ca “pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, toate persoane juridice romane ce isi doresc acest lucru si nu numai societatile afiliate unor persoane juridice straine”, iar institutiile financiare “nu pot opta pentru un alt exercitiu decat anul calendaristic.”
 
Notiunea de persoana imputernicita se reformuleaza in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii, cu mentiunea ca poate fi condusa contabilitatea si in mod independent de o persoana membra CECCAR.
 
In plus, persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri (PFA, profesii libere, intreprinderi individuale) au obligatia sa conduca evidenta contabila in baza contabilitatii in partida simpla.  Astfel, ca element de noutate, precizeaza consultantul fiscal, aceste persoane pot opta sa utilizeze contabilitate in partida dubla, cand reglementarile fiscale permit aplicarea acestor norme.
Ca atentionare, noile reglementari stabilesc ca se interzice in mod expres depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu. 
 
De asemenea, se introduce in lege in mod implicit principiul intangibilitatii bilantului de deschidere astfel ca erorile contabile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii acestora, potrivit reglementarilor de corectare a erorilor, explica Adrian Benta. 
 
Situatiile financiare aferente anului 2014 se intocmesc conform reglementarilor contabile deja aprobate.

 

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea contabilitatiimodificata1 ianuarie 2015exercitiu financiarOUG 79/2014


Data aparitiei: 12 Decembrie 2014

Votati articolul "E oficial, s-a publicat: De la 1 ianuarie avem o noua lege a contabilitatii":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X