email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza: Depunerea documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal. OMFP 1620/2014

OMFP 1620/2014certificareCertificarea declaratiilor fiscaledepunerenota de certificarerisc fiscal

Va aducem informatii, prin cele ce urmeaza, referitoare la OMFP 1620/2014 - Ordin pentru aprobarea Procedurii de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal, precum si a Procedurii privind schimbul de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Camera Consultantilor Fiscali.


     Certificarea declaratiilor fiscale depuse de contribuabili la autoritatile fiscale este o activitate optionala.

     Contribuabilii ce depun declaratiile fiscale nu sunt obligatii sa le certifice, insa pot proceda la certificarea acestora in mod voluntar, daca din considerente proprii decid certificarea, avand aceasta posibilitate conform art. 83^1 din Codul de procedura fiscala.

Consultati actul normativ aici!

    De ce ar certifica un contribuabil declaratiile depuse la autoritati?

     Un contribuabil poate sa isi certifice declaratiile fiscale cand doreste sa aiba o confirmare independenta ca sumele declarate autoritatilor sunt determinate cu acuratete.

     Din punct de vedere normativ, procedurile din Codul de procedura fiscala stabilesc ca un contribuabil ce isi certifica declaratiile va fi incadrat intr-o clasa de risc fiscal mai buna decat un alt contribuabil ce nu isi certifica declaratiile.

     Deocamdata, aceasta diferentiere este teoretica si nu putem afirma ca in practica a fost vreodata determinanta la momentul declansarii unor inspectii fiscale.

     Prin actul normativ analizat astazi, OMFP nr. 1620/2014, se adopta procedura de depunere la organul fiscal a Notei de certificare intocmita de consultantul fiscal pentru contribuabilii ce opteaza pentru certificarea declaratiilor.

     Cu aceasta ocazie, se adopta un nou formular denumit Nota de certificare, avand codul 180, ce are rol de document de certificare si va fi depus la autoritatea fiscala de catre consultantul fiscal, in baza acordului dat de contribuabil.

     Nota de certificare se depune electronic, la organul fiscal competent in administrarea contribuabilului ce isi certifica declaratiile, fie impreuna cu declaratiile certificate, fie ulterior depunerii acestor declaratii.

     Pentru intocmirea Notei de certificare si pentru transmiterea acesteia in format electronic, se utilizeaza programul de editare a Notei de certificare -  formular 180, ce poate fi descarcat de pe site-ul autoritatilor fiscale.

     Prin continutul Notei de certificare, trebuie sa fie stabilita identitatea consultantului fiscal, doar o persoana inscrisa in sectiunea de consultanti activi a Camerei Consultantilor Fiscali, respectiv datele de identificare ale contribuaabilului ce si-a certificat declaratiile.

     Componenta principala a certificarii transmisa autoritatilor fiscale, este certificarea valorii impozitelor si taxelor declarate, a bazei de impozitare sau a naturii creantei fiscale pe care contribuabilul o declara la autoritatea fiscala.

     In situatia in care se certifica o declaratie rectificativa, in Nota de certificare trebuie sa se precizeze cauzele ce au generat rectificarea.

     Certificarea declaratiei poate fi facuta:
 a) fara rezerve;
 b) cu rezerve.


     in cazul in care se certifica o declaratie cu rezerve, in Nota de certificare se mentioneaza motivatia acestei rezerve.

     Procedura efectiva de certificare si normele de realizare a certificarii sunt adoptate prin Hotararea nr. 06/2014 a Camerei Consultantilor Fiscali, publicata in Monitorul Oficial nr. 883/04 decembrie 2014.

     Avand in vedere transmiterea electronica a Notei de certificare, aceasta procedura urmeaza regulile comunicarii electronice intre contribuabili si ANAF, deja cunoscute si aprobate prin art. 71^2 din Codul de procedura fiscala.


Autor: Adrian Benta


NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 1620/2014certificareCertificarea declaratiilor fiscaledepunerenota de certificarerisc fiscal


Data aparitiei: 15 Decembrie 2014

Votati articolul "Analiza: Depunerea documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal. OMFP 1620/2014":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X