email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli cu autoturismele. Cum procedati in cazul unui contract de comodat?

deductibilitate cheltuielicontract de comodatcombustibilautoturism

In analiza urmatoare, supunem atentiei dumneavoastra situatia in care societatea are incheiat un contract de comodat pentru un autoturism (proprietate personala a unui salariat). Autoturismul este folosit in scopul desfasurarii activitatii economice a firmei. Stabilim in ce masura este corect ca firma sa deduca integral cheltuielile cu combustibilul si reparatiile auto ale autoturismului, precum si in ce masura cheltuielile cu asigurarile ale acestui autoturism sunt deductibile.

Potrivit art. 83 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
 
Conform art. 84 alin. (1) din Codul fiscal, venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
 
La punctul 20 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se mentioneaza ca reprezinta venit brut si valoarea investitiilor la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv al contractelor de comodat, si care sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
 
Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal. In opinia mea, utilizarea autoturismului in scopul desfasurarii economice va genera cheltuieli deductibile. Deci toate cheltuielile efectuate in baza contractului de comodat reprezinta cheltuieli deductibile integral daca autoturismul este folosit exclusiv in activitatea economica.
 
Chiar daca forma contractului este “contract de comodat”, sumele achitate proprietarului conform contractului, pentru care societatea nu detine alte documente justificative, sunt considerate venituri din chirii la nivelul persoanei fizice care vor fi declarate de proprietarul autoturismului.


 
Deci societatea deduce, pe de o parte, cheltuielile pentru care primeste facturi pe numele sau (reparatii, consumabile, combustibil etc) si pe de alta parte sumele suportate conform contractului (impozit, rca, cheltuieli care in mod normal sunt in sarcina persoanei fizice). Persoana fizica va declara veniturile din chirii. Acestea vor fi impozitate la nivelul persoanei fizice conform capitolului IV din Codul fiscal. Pentru a evita acest aspect, in contractul de comodat nu veti mentiona ca societatea suporta cheltuielile cu asigurari si nu veti inregistra in contabilitate cheltuielile ce cad in sarcina proprietarului.
 
In concluzie, daca autoturismul este utilizat exclusiv in interesul activitatii economice, societatea deduce integral cheltuielile cu autoturismul. In acest scop veti intocmi foi de parcurs din care sa reiasa utilizarea exclusiva in scopul activitatii economice. Daca autoturismul este utilizat si in scop personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere al cheltuielilor si TVA.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deductibilitate cheltuielicontract de comodatcombustibilautoturism


Data aparitiei: 15 Iunie 2017

Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli cu autoturismele. Cum procedati in cazul unui contract de comodat?":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 39 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X