email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4.3 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa

205 „DECLARATIE INFORMATIVA PRIVIND IMPOZITUL
RETINUT PE VENITURILE CU REGIM DE RETINERE LA SURSA,
PE BENEFICIARI DE VENIT“
cod 14.13.01.13/l

Declaratia informativa se completeaza si se depune de catre platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa.

ATENTIE!

Potrivit art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor sunt obligati sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul retinut la sursa si sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului curent, pentru anul expirat.

Desi sunt venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, veniturile din salarii nu fac obiectul completarii acestei declaratii, pentru aceste venituri completandu-se formularul fisei fiscale.

Declaratia se depune dupa cum urmeaza:

-pana la data de 30 iunie a anului curent, pentru veniturile platite in anul fiscal expirat;

-ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior (prin completarea unei declaratii rectificative), situatie in care se va inscrie „X“ in casuta prevazuta in acest scop. Declaratia rectificativa se poate depune pana in momentul initierii de catre organul fiscal a unei actiuni de control fiscal privind perioada la care se refera.

Declaratia se completeaza in doua exemplare:

-originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al platitorului de venit sau unde acesta este luat in evidenta fiscala, dupa caz;

-copia se pastreaza de catre platitorul de venit.

A. NATURA VENITULUI

In functie de venitul platit pentru care ati retinut si virat impozit pe venit in anul 2005, veti bifa casuta corespunzatoare naturii venitului platit in sectiunea A, astfel:

  • 1. – venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
  • 2. – venituri din vånzarea bunurilor in regim de consignatie;
  • 3. – venituri obtinute in baza unui contract de agent;
  • 4. – venituri obtinute in baza unui contract de comision sau mandat comercial;
  • 5. – venituri din activitatile de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
  • 6. – venituri din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;
  • 7. – venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica;
  • 8. – venituri din dividende;
  • 9. – venituri din dobanzi;
  • 10. – venituri din premii si din jocuri de noroc;
  • 11. – castiguri din transferul titlurilor de valoare;
  • 12. – venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract;
  • 13. – castiguri din transferul titlurilor de valoare pentru care beneficiarul de venit are obligatia stabilirii castigului net/pierderii;
  • 14. – venituri din pensii;
  • 15. – venituri din lichidare/dizolvare
  • 16. – alte venituri;

Daca doriti sa depuneti o declaratie rectificativa, va trebui sa bifati casuta din dreapta corespunzatoare fiecarui tip de venit.

ATENTIE!

Veti depune cate o declaratie informativa pentru fiecare categorie de venit evidentiata pe codurile distincte mentionate mai sus.

B. DATE DE IDENTIFICARE ALE PLATITORULUI DE VENIT

-Adresa – veti inscrie adresa domiciliului fiscal al dumneavoastra in calitate de platitor de venit.

-Cod de identificare fiscala – veti inscrie codul de identificare fiscala. In cazul in care acesta sunteti platitor de taxa pe valoarea adaugata, codul de identificare fiscala va fi precedat de litera „R“.

C. DATE INFORMATIVE PRIVIND IMPOZITUL RETINUT LA SURSA PE BENEFICIARI DE VENIT

-Coloana 1 – veti completa aceasta coloana pentru fiecare beneficiar de venit in parte, inscriind numele si prenumele persoanelor fizice carora li s-au efectuat plati in cursul anului fiscal;

-Coloana 2 – veti completa aceasta coloana pentru fiecare beneficiar de venit in parte, inscriind codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv buletinul de identitate al fiecarui beneficiar de venit sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Ministerul Finantelor Publice, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

-Coloana 3 – veti inscrie suma reprezentand totalul venitului impozabil/castigu-rilor realizate de fiecare beneficiar de venit, intr-un an fiscal. Daca bifati calcul automat al impozitului, programul va determina automat impozitul aplicand cota prevazuta de lege. Baza de calcul a impozitului a fost determinata de dumneavoastra in calitate de platitor de venit, la momentul calculului si retinerii impozitului, corespunzator regulilor prevazute pentru fiecare categorie de venit, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

-Coloana 4 – se inscrie suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut cu ocazia platilor efectuate in cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit. Impozitul pe venit se calculeaza de platitorul de venit, corespunzator regulilor prevazute pentru fiecare categorie de venit, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

ATENTIE!

Suportul magnetic sau optic va fi insotit de exemplarul listat pe hartie al declaratiei pentru unitatea fiscala, semnat si stampilat, potrivit legii.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 22 Septembrie 2006

Votati articolul "4.3 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X