email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de insolventa. Plan de reorganizare si posibilitatea unei fuziuni

procedura de insolventafuziuneactivelesocietatiplanul de reorganizare


In cazul urmator, firma A (un S.A.) este in procedura de insolventa .Nu s-a definitivat si depus planul de reorganizare. Firma A doreste sa fuzioneze cu firma B (un SRL), avand acelasi actionar. Din momentul intrarii firmei A in insolventa intreaga activitate s-a mutat in firma B. Indicatorii financiari ai firmei B sunt mult mai buni decat ai firmei A.Transpuse intr-un bilant comun, rezultatele celor doua firme sunt favorabile, fapt pentru care se doreste fuzionarea celor doua firme.

Stabilim daca se poate face o fuziune intre cele doua firme si care ar fi avantajele unei astfel de masuri.

De asemenea, vedem daca prin fuziune noua societate care rezulta va prelua atat activele, cat si pasivele. In plus, ttinand cont ca toate contractele de credit sunt semnate de firma A, verificam daca acestea trebuie resemnate cu noua firma incheindu-se astfel un nou contract.


Totodata, daca aceasta fuziune nu este acceptata de creditori, identificam daca se poate ingreuna procedura, urmand ca planul sa fie respins.

Fuziunea se poate realiza in doua moduri: prin contopire cand cele doua societati se desfinteaza si ia nastere o societate noua sau fuziunea prin absorbtie cand una din societati preia datoriile, activele  si capitalurile proprii ale celeilalte societati.
 


         Pentru realizarea fuziunii se realizeaza un proiect de fuziune in care se precizeaza  data de la care tranzactiile societatii absorbite  sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante.
 
        Potrivit art. 2433 alin. (1) din legea societatilor comerciale, proiectul de fuziune, intocmit potrivit legii, trebuie examinat de unul sau mai multi experti, desemnati de judecatorul-delegat, acestia intocmind un raport scris catre actionari/asociati, cu respectarea prevederilor alin. (2), (3) si (5) ale aceluiasi articol.
 
Fuziunea produce efecte la datele prevazute la art. 249 din legea societatilor comerciale, respectiv:

            a) in cazul constituirii uneia sau mai multor societati noi, de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati sau a ultimei dintre ele;
            b) in alte cazuri, de la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale a actionarilor/asociatilor care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societatii absorbante sau societatilor beneficiare, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul.
 
 Transferul elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii de la societatea comerciala absorbita catre societatea comerciala absorbanta se efectueaza inainte de incetarea existentei societatii comerciale absorbite.

La efectuarea fuziunii si preluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se poate folosi metoda activului net contabil sau metoda evaluarii globale.
Metoda activului net contabil presupune ca valorile utilizate se bazeaza pe activul net contabil. in acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere sunt preluate la valoarea la care acestea au fost evidentiate in contabilitatea societatii comerciale care le cedeaza.
 
            Metoda evaluarii globale presupune ca valorile utilizate sunt stabilite de catre evaluatori autorizati, utilizand standardele de evaluare in vigoare la data evaluarii si cuprinse in raportul de evaluare. in acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere ale societatii comerciale care le cedeaza sunt preluate la valoarea rezultata in urma evaluarii.
 
Operatiunile care se efectueaza cu ocazia fuziunii prin absorbtie presupun urmatoarele etape:
 
            - Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatilor comerciale care fuzioneaza,  precum si inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie.
 
- intocmirea, de catre societatile participante, a situatiilor financiare anuale in formatul prevazut de reglementarile contabile aplicabile;
 
- Determinarea, pe baza bilantului, a activului net contabil, potrivit formulei:
 
               Activ net contabil = Total active - Total datorii
 
- Evaluarea societatilor comerciale. Determinarea aportului net:
 
Pentru evaluarea societatilor comerciale care fuzioneaza se aplica metodele de evaluare cuprinse in standardele internationale de evaluare.

Valoarea societatii comerciale stabilita pe baza metodelor de evaluare, reprezinta valoarea aportului net de fuziune al societatilor comerciale intrate in fuziune. Valoarea societatii comerciale stabilita in urma evaluarii se utilizeaza numai pentru calculul raportului de schimb al actiunilor/partilor sociale si, implicit, al primei de fuziune.
in cazul alegerii metodei activului net contabil, aportul net de fuziune luat in considerare la determinarea raportului de schimb este reprezentat de activul net contabil;
 
- Determinarea raportului de schimb al actiunilor sau al partilor sociale, pentru a remunera capitalul societatii comerciale absorbite.

in cadrul acestei etape se efectueaza:
a) determinarea valorii contabile a actiunilor sau a partilor sociale ale societatilor comerciale care fuzioneaza, prin raportarea activului net contabil/aportului net la numarul de actiuni sau de parti sociale existente;
b) stabilirea raportului de schimb al actiunilor sau al partilor sociale, prin raportarea valorii contabile a unei actiuni ori parti sociale a societatii comerciale absorbite la valoarea contabila a unei actiuni sau parti sociale a societatii comerciale absorbante, raport examinat de experti;
 
-. Determinarea numarului de actiuni sau de parti sociale de emis pentru remunerarea activului net contabil/aportului net de fuziune, fie prin raportarea capitalului propriu aportat al societatii comerciale absorbite la valoarea contabila a unei actiuni/parti sociale a societatii comerciale absorbante, fie prin inmultirea numarului de actiuni/parti sociale ale societatii comerciale absorbite cu raportul de schimb;
 
- Majorarea capitalului social la societatea comerciala absorbanta, cu suma rezultata din inmultirea numarului de actiuni/parti sociale care trebuie emise de societatea comerciala absorbanta cu valoarea nominala a unei actiuni/parti sociale de la aceasta societate comerciala.
 
Cu ocazia fuziunii, societatea absorbanta preia toate elementele bilantiere de la societatea absorbita:
- activele
- datoriile
- capitaluri proprii
 
Proiectul de fuziune se aproba de catre actionarii/asociatii societatilor implicate in fuziune.
Contractele existente se vor transfera de la societatea absorbita la societatea absorbanta.
 Potrivit art. 243 din Legea nr. 31/1990 privind societatile, creditorii societatilor care iau parte la fuziune sau la divizare au dreptul la o protectie adecvata a intereselor lor. in vederea obtinerii de garantii adecvate, orice creditor care detine o creanta certa, lichida si anterioara datei publicarii proiectului de fuziune nescadenta la data publicarii, a carei satisfacere este pusa in pericol prin realizarea fuziunii/divizarii, poate face opozitie.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura de insolventafuziuneactivelesocietatiplanul de reorganizare


Data aparitiei: 08 Ianuarie 2015
Ultima actualizare: 09 Ianuarie 2015

Votati articolul "Procedura de insolventa. Plan de reorganizare si posibilitatea unei fuziuni":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X