email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce regim TVA se aplica facturilor cu rata lunara si rata reziduala?

Facturiregimul de TVAvaloare rezidualarata lunararata rezidualarata de leasing

Identificam regimul TVA aplicat ratelor, in situatia in care in valoarea facturilor de rate lunare se factureaza si cota din valoarea reziduala, iar astfel la ultima rata bunul este integral platit.

Din pacate, trebuie sa precizez faptul ca prin contractul astfel incheiat cu locatorul nu se respecta legislatia fiscala privind operatiunea de leasing care prevede ca locatorul poate transfera utilizatorului dreptul de proprietate a bunului doar la sfarsitul contractului de leasing.

Cu atat mai mult cu cat, prin contract, se mentioneaza in mod expres faptul ca valoarea reziduala este adaugata la fiecare rata inca de la inceputul contractului de leasing. Prestare de serviciu se considera doar operatiunea de transmitere a folosintei bunului, fapt dovedit prin ratele lunare facturate de locator in baza graficului anexa la contract. In acest sens, prin normele de aplicare ale Codului fiscal, la punctul 7 alineatul 2 elaborat pentru articolul 129 alineatul 3 litera a) se face precizarea ca transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing reprezinta prestari de servicii.

Reprezinta livrare de bunuri avand drept baza de impozitare a TVA valoarea reziduala, transferul dreptului de proprietate asupra bunului la cererea utilizatorului, la sfarsitul perioadei de leasing. In cadrul aceluiasi punct din norme se face precizarea ca sfarsitul perioadei de leasing este si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing.

Aceasta optiune nu poate fi formulata mai devreme de 12 luni. In situatia in care aceasta optiune este formulata mai devreme de trecerea a 12 consecutive de la data inceperii contractului de leasing, operatiunea se considera o livrare de bunuri inca de la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului.

In concluzie, contractul la care faceti referire nu respecta definitia unui contract de leasing asa cum este reglementata prin Codul fiscal, titlul I capitolul 3 art. 7 conform caruia contractul de leasing financiar este contractul de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

1. riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;

2. contractul prevede in mod expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;

3. utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;

4. perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului;

5. valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului.
In situatia mentionata, daca valoarea reziduala a fost inclusa esalonat in valoarea ratelor de leasing, contractul pare a fi un contract de vanzare cu plata in rate.

In aceasta situatie, suma TVA aferenta acestui tip de rate are un drept limitat de deducere deoarece operatiunea poate fi considerata o achizitie de bunuri, cu decontare esalonata, sub forma ratelor.

Prin modul de calcul al ratelor, inclusiv valoarea reziduala, contractul mentionat nu respecta nici prevederile articolului 1 al OG 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing conform caruia in cadrul operatiunilor de leasing o parte contractanta denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita locatar/utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing.

In continuarea acestui articol, se prevede ca la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al locatarului/utilizatorului de a cumpara bunul.

Pentru a argumenta cele prezentate anterior, pentru operatiunea de leasing financiar am preluat urmatoarele definitii din O.G. nr. 51 din 28 august 1997 precizate la articolul 2:

- litera b): valoare totala reprezinta valoarea totala a ratelor de leasing la care se adauga valoarea reziduala;

- litera c): valoare reziduala reprezinta valoarea la care, dupa achitarea de catre utilizator a tuturor ratelor de leasing prevazute in contract, inclusiv a celorlalte sume datorate conform contractului, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator. Valoarea reziduala este stabilita de partile contractante;

- litera d): rata de leasing reprezinta cota-parte din valoarea de intrare a bunului si dobanda de leasing stabilita pe baza ratei dobanzii convenite prin acordul partilor.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Facturiregimul de TVAvaloare rezidualarata lunararata rezidualarata de leasing


Data aparitiei: 15 Ianuarie 2015

Votati articolul "Ce regim TVA se aplica facturilor cu rata lunara si rata reziduala?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X