email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Extinderea cotei reduse de TVA la toate serviciile de cazare

HG nr. 20/2015taxa pe valoarea adaugatacota TVAservicii cazaremarja de profit


In Monitorul Oficial nr. 0046 din 20 ianuarie 2015 a fost publicata Hotararea 20 din 14 ianuarie 2015 pentru modificarea alin. (6) al pct. 23 din titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

UPDATE 2015: Declaratii fiscale 2015 pentru PFA. Click aici>>

    Consultati actul normativ aici!

     Prin HG nr. 20/2015 legiuitorul modifica normele de aplicare cu privire la taxa pe valoarea adaugata pentru serviciile de cazare, extinzand procentul redus de TVA de 9% pentru toate serviciile de cazare.


***    Ce prevederi vor fi aplicabile?
     In acest moment, prevederile privind normele de aplicare pentru TVA la cazare sunt:


"(6) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune  de cazare,  prevazute la  art. 2^1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota de 9% se aplica si in cazul refacturarii costului exact al unor astfel de operatiuni in conditiile prevazute la pct. 19 alin. (4), cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 152^1 din Codul fiscal."

***    Sa detaliem mai exact ce servicii de cazare sunt in sfera reglementarii.

     Art. 2^1 din OG nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania enumera urmatoarele tipuri de servicii turistice:

"Art. 2^1. - Cazarea in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica poate fi de urmatoarele tipuri:

a) cazare fara mic dejun;
b) cazare cu mic dejun - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
c) cazare cu demipensiune - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
d) cazare cu pensiune completa - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
e) cazare cu "all inclusive" - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total. "

***    Ce retinem?

     Toate aceste categorii de servicii, inclusiv pachetele de cazare ce ofera in pretul contractat, ca un intreg, atat servicii de masa cat si servicii de restaurant si bar, se vor factura catre clienti cu procentul de TVA de 9% fata de prevederile existente anterior se extinde procentul de TVA de 9% pentru serviciile de restaurant si bar, cand acestea sunt incluse in pachetul de cazare.

     De aici ar trebui sa retinem ca numai serviciile de bar si restaurant efectuate in mod individual catre un turist cazat se factureaza cu TVA de 24%, cand acestea nu au fost incluse in pachetele de servicii ofertate.

     Mai retinem faptul ca si refacturarea acestor servicii se realizeaza cu procentul de TVA de 9% cand nu este obligatoriu de aplicat regimul special al agentiilor de turism, prin care se plateste TVA la marja de profit.

     Din analiza mai atenta a textului normativ observam fie o exprimare defectuoasa fie o eroare de tehnoredactare a textului normativ, respectiv lipsa unor virgule si ne referim la sintagma "in cazul refacturarii costului exact al unor astfel de operatiuni".

     Astfel, la o interpretare cu rea vointa a procedurilor fiscale privind refacturarea, am putea exprima faptul ca agentiile de turism pot refactura cu cota scazuta de TVA de 9% numai costul pachetului turistic vandut clientului iar pentru comisionul propriu ar trebui sa foloseasca o cota de 24%.

     Aceasta situatie este insa improbabila pentru ca la nivelul agentiei de turism pretul propus clientului final cuprinde atat serviciul de cazare cat si comisionul agentiei. Aici exista un risc fiscal cand se interpreteaza cu rea vointa.

     Desigur, poate sa fie si o eroare de tehnoredactare a actului normativ, nu ar fi nici prima si probabil nici ultima, in sensul introducerii dupa cuvantul "costului" al unei virgule, cat si dupa cuvantul "operatiuni", astfel ca textul normativ probabil ar trebui sa arate astfel:
[ Cota de 9% se aplica si in cazul refacturarii costului, exact al unor astfel de operatiuni, in conditiile prevazute la pct. 19 alin. (4), cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 152^1 din Codul fiscal].

     Lasand la o parte aceste amanunte fiscale ce vor da mai mult ca sigur batai de cap agentiilor de turism, ne bucuram de aparitia acestui act normativ si uram succes tututor factorilor implicati in activitatea de turism, asteptandu-ne la dezvoltarea acesteia.
 

Autor: Consultantul fiscal Adrian Benta


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG nr. 20/2015taxa pe valoarea adaugatacota TVAservicii cazaremarja de profit


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2015

Votati articolul "Extinderea cotei reduse de TVA la toate serviciile de cazare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X