email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declararea dividendelor din strainatate. Cum impozitam?

declararea dividendelordividendepersoana fizicacod fiscalveniturian fiscal

Stabilim cum si unde se impoziteaza dividendele incasate de catre o persoana fizica romana de la o societatea comerciala dintr-un stat non-membru, precum si ce obligatii declarative si de plata are persoana fizica din Romania.

Dividendele se impoziteaza prin retinere la sursa (se scad din suma de primit de pf romana) - deci in Congo - la momentul platii acestora.

Pentru ca nu  avem o conventie de evitare a dublei impuneri intre Republica Democratica Congo si Romania, impozitul retinut va fi cel din legislatia statului care plateste veniturile.

Persoana fizica romana depune pana pe 25 mai a anului urmator declaratia 201"Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", mentionand in ea veniturile obtinute sub forma de dividende si impozitul pe venit retinut in strainatate.

Extras din Instructiunile de completare a declaratiei 201:

" Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationalt a Romaniei, din anul de realizare a venitului. Veniturile din strainatate, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:

a) din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
b) din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv."

"Veniturile se declara pentru fiecare tara - sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.

Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia, potrivit Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."

Daca ar fi existat o Conventie de evitare a dublei impuneri cu RD Congo, s-ar fi acordat credit fiscal pentru diferenta intre procentul retinut la sursa si cota de 16% prevazuta in legislatia Romana sau 10% din Conventiile de evitare a dublei impuneri in general. Neexistand o astfel de Conventie, probabil veti primi in urma depunerii declaratiei 201 o decizie de impunere pentru veniturile din dividende obtinute din strainatate, platind - teoretic - 16% impozit si in Romania sau doar pentru diferenta dintre ce vi s-a retinut si 16% (nu exista o prevedere clara in acest sens din pacate).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declararea dividendelordividendepersoana fizicacod fiscalveniturian fiscal


Data aparitiei: 29 Ianuarie 2015

Votati articolul "Declararea dividendelor din strainatate. Cum impozitam?":
Rating:

Nota: 2.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X