email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.1 Platitorii obligatiei bugetare

Cuvinte cheie:

  • platitorii
  • plata voluntara
  • mandat
  • contract
  • platitorii obligatiilor
  • reorganizarea aocietatilor
  • declararea insolvabilitatii
  • stabilirea raspunderii

Platitor al obligatiei bugetare este societatea, sunteti dvs., in calitate de contribuabil, sau o alta persoana. Plata obligatiilor bugetare se face de catre o alta persoana decat dvs., pe baza unei intelegeri, voluntar sau daca legea obliga aceste alte persoane sa plateasca pentru dvs.

Vom detalia in cele ce urmeaza modalitatile in care o terta persoana poate face plata obligatiilor dvs. Dupa cum mentionam mai sus, plata obligatiilor de catre o alta persoana poate fi facuta:

- voluntar; o persoana, alta decat debitorul, plateste obligatiile acestuia fara ca intre cei doi sa existe o intelegere in acest sens si fara ca dispozitiile legale sa prevada aceasta obligatie;

Exemplu:

Societatea „Malex“ S.A este asociat al societatii comerciale „Comprod“ S.R.L. Societatea „Comprod“ se afla in imposibilitatea financiara de a plati impozitul pe profit. Pentru a evita acumularea de dobanzi si penalitati de intarziere datorate pentru neplata la termen a impozitului, societatea „Malex“ S.A. plateste din resursele proprii impozitul pe profit datorat de societatea „ Comprod“ S.R.L. Plata este facuta fara ca in prealabil intre cele doua societati sa fi intervenit un contract de imprumut.

-in baza unui mandat acordat de catre dvs.; plata impozitului este facuta de o alta persoana, insa, in acest caz, acesta avand un mandat expres din partea dvs. pentru efectuarea platii obligatiei bugetare. mandatul (imputernicirea) poate fi scris dar pentru a fi incadrat in aceasta categorie este suficienta si numai imputernicirea verbala;

Exemplu:

Societatea comerciala „Marcora“ S.A. Satu Mare are in acelasi timp si o filiala deschisa la Buzau. Avand in vedere relatia de subordonare a filialei fata de societatea-mama, aceasta din urma va efectua plati in scopul mentinerii unor disponibilitati banesti necesare unor operatiuni de import in contul impozitului pe profit datorat de filiala. Intre cele doua persoane juridice exista o intelegere de sustinere a filialei de catre societatea-mama.

-in baza unui contract (conventii) incheiat cu debitorul (debitorul persoanei obligate sa plateasca). Partile convin, pe baza unui contract, ca indeplinirea obligatiei de catre partea care are calitatea de debitor sa fie realizata prin plata sumelor nu in contul creditorului, ci in contul impozitelor, taxelor sau obligatiilor datorate de catre creditor.

IMPORTANT:


Plata obligatiilor bugetare trebuie facuta de catre persoanele desemnate de dispozitiile legale. In aceasta categorie sunt cuprinsi:

1.platitorii de venituri pe care legea ii obliga sa calculeze sa retina si sa vireze impozitul. Numarul acestor situatii este deosebit de mare fiind intalnite in cazul contributiilor individuale (CAS, CASS), in cazul impozitului pe veniturile din salarii, al impozitului pe veniturile nerezidentilor ori al taxei de sedere in statiuni balneoclimaterice;

2.persoana care exercita ocrotirea parinteasca, tutorele sau curatorul debitorului;

3.persoana care preia in tot sau in parte obligatiile debitorului – persoana juridica – supusa reorganizarii. In acest caz, sunt obligate, conform raspunderii proportionale:

  • persoana juridica care isi sporeste patrimoniul prin absorbtia debitorului;
  • persoana juridica care se infiinteaza ca urmare a fuziunii debitorului cu alta persoana juridica;
  • persoanele juridice care se infiinteaza ca urmare a divizarii totale a debitorului sau care isi sporesc patrimoniul ca urmare a acesteia;
  • debitorul, persoanele juridice infiintate ori care isi sporesc patrimoniul ca urmare a divizarii partiale a debitorului.

Potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, societatile care dobandesc reorganizarea bunuri prin efectul divizarii raspund fata de creditori pentru obligatiile societatii care societatilor si-a incetat existenta prin divizare, proportional cu valoarea bunurilor dobandite. Cu toate acestea, societatile pot hotari in actul de reorganizare si altfel de proportii.

ATENTIE!

Daca nu se poate stabili societatea raspunzatoare pentru o obligatie, societatile care au dobandit bunuri prin divizare raspund solidar. Modul de distribuire a obligatiilor se include in planul de fuziune sau de divizare care se publica in Monitorul Oficial, Partea a IV-a, si poate fi contestat de orice creditor in termen de 30 de zile de la data publicarii.

4.mostenitorul care a acceptat succesiunea debitorului decedat, cu exceptia mostenitorului care a acceptat succesiunea sub beneficiul de inventar, ce nu poate fi obligat la plata platitorii decat in limita valorii bunurilor dobandite prin succesiune, iar in cazul in care preda obligatiilor toate bunurile succesiunii organului de executare, este exonerat si de aceasta obligatie.

IMPORTANT:

Mostenitorul care nu a acceptat mostenirea sau a renuntat la aceasta nu poate fi obligat la plata sumei datorate de debitor.

5.persoana careia i s-a stabilit raspunderea in conformitate cu prevederile legale referitoare la faliment.

In cazul in care judecatorul sindic a dispus angajarea raspunderii persoanelor,
organele de executare ale Ministerului Finantelor Publice vor incepe procedura de
executare silita impotriva acestora;

6.persoana care isi asuma obligatia de plata a debitorului, printr-un angajament de platitorii plata sau printr-un alt act incheiat in forma autentica, cu asigurarea unei garantii obligatiilor reale la nivelul obligatiei de plata, care vor fi: contractul de ipoteca pentru bunuri imobile (teren si/sau constructii) si contractul de gaj pentru bunuri mobile;

7.reprezentantii fiscali, potrivit dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal;

8.alte persoane in conditiile Codului de procedura fiscala.

ATENTIE!

In aceasta categorie este de mentionat obligatia de efectuare a platii de catre sediile secundare ale persoanei juridice cu sediul in Romania, care au sedii secundare, dar numai pentru impozitul pe veniturile din salarii, astfel cum este prevazut de art. 24 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.

In aceeasi categorie se plaseaza si raspunderea administratorului si a altor persoane care intervine in cazul in care societatea este declarata insolvabila si au ramas obligatii de plata restante.

Pentru a putea fi declarata insolvabila, societatea trebuie sa se afle intr-una din urmatoarele situatii:

  • nu are venituri sau bunuri urmaribile;
  • cand dupa incetarea executarii silite pornite impotriva societatii raman debite declararea neachitate; insolvabilitatii
  • nu este gasita la ultimul sediu cunoscut si la acesta ori in alte locuri unde exista
    indicii nu se gasesc venituri sau bunuri urmaribile;
  • societatea isi inceteaza existenta si au ramas neachitate obligatii bugetare.

In acest caz, raspunderea se poate angaja fata de mai multe categorii de persoane:

-orice persoana fizica sau juridica care, in cei 3 ani anteriori datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, cumpara sau dobandesc in alt mod active de la debitoriicare isi provoaca astfel insolvabilitatea;

-administratorii, asociatii sau actionarii si alte persoane care exercita sau au exercitat in mod legal administrarea si care au provocat insolvabilitatea persoaneijuridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea cu rea-credinta, sub orice forma, a bunurilor mobile si imobile, proprietatea acesteia, ori prin nedeclararea schimbarii sediului social.

Iata insa care sunt etapele in urma carora se stabileste raspunderea in sarcina persoanelor vizate de Codul de procedura fiscala:

  1. Se intocmeste un proces-verbal care contine motivele de fapt si de drept pentru care este angajata raspunderea persoanei in cauza.
  2. Procesul-verbal se aproba de conducerea unitatii fiscale.
  3. Pe baza procesului-verbal aprobat, se intocmeste titlul de creanta care consemneaza cuantumul obligatiei stabilite a fi platite solidar cu societatea. Sumele vor cuprinde dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati.
  4. Titlul de creanta se transmite persoanei in sarcina careia a fost stabilita obligatia de plata.
  5. Daca titlul de creanta nu este contestat in termen de 15 zile, acest document devine titlu executoriu.
  6. In cazul in care persoana responsabila nu va efectua plata in termenul indicat in titlul de creanta, organul de executare va incepe procedura de executare silita impotriva acesteia, daca s-a obtinut titlul executoriu potrivit punctului 5.

ATENTIE!

Atragem atentia ca stabilirea raspunderii solidare se realizeaza prin procedura administrativa, iar conditia fundamentala care se regaseste in toate cazurile in care este posibila stabilirea raspunderii – reaua-credinta – este lasata la aprecierea administratiei fiscale. In intreaga procedura de constituire a titlului executoriu, instanta judecatoreasca nu intervine decat in cazul in care administratorul formuleaza contestatie.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 02 Octombrie 2006

Votati articolul "2.1 Platitorii obligatiei bugetare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X