email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Venituri realizate de nerezident persoana fizica. Ce impozit se aplica si ce alte contributii se datoreaza?

nerezidentimpozit pe veniturile nerezidentiolorremunerarevenit impozabilretinerisanatate

In analiza urmatoare, avem de-a face cu un SRL cu activitate principala mediere. Societatea incheie un contract conform Codului Civil cu o persoana fizica din Republica Moldova, nerezidenta in Romania si care este angajata cu contract de munca in Republica Moldova.

Vom vedea care sunt retinerile pe care firma din Romania trebuie sa le aplice acestui contrract  potrivit Codului civil, daca se aplica impozit pe venit aferent persoanelor nerezidente, precum si daca se stabileste cursul de schimb aferent acestui contract ca fiind cel din data incheierii contractului.

In plus, vom vedea daca acest venit se declara in declaratia informativa privind impoz retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa pentru beneficiari persoane nerezidente.

1. Pentru a putea identifica tratamentul fiscal aplicat veniturilor realizate de nerezident este important a fi cunoscute natura veniturilor realizate (venit din prestarea unor servicii, comision), precum si locul de prestare a serviciilor si prezentarea certificatului de rezidenta fisala.

In cazul in care activitatea care face obiectul remunerarii este de natura prestarilor de servicii, in conformitate cu prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal, aceste venituri vor fi considerate venituri impozabile obtinute din Romania, daca serviciile de orice natura ar fi ele sunt prestate in Romania sau daca serviciile de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori sunt prestate in afara Romaniei. Desigur ca pentru veniturile din profesii independente desfasurate in Romania poate fi de asemenea aplicabile prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal.

In conformitate cu prevederile art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, in oricare dintre situatiile de mai sus, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute.

Veniturile realizate de catre nerezidenti fac obiectul impunerii in Romania in masura in care se regasesc in enumerarea cuprinsa la art. 115 din Codul fiscal. Astfel, se poate constata ca pentru veniturile din servicii prestate de catre o persoana fizica nerezidenta fara ca activitatea sa fie derulata printr-un sediu permanent situat in Romania si care nu se regaseste in enumerarea prevazuta de art. 115 lit. k) din Codul fiscal
 nu exista obligatii declarative si de plata.

In cazul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala va fi aplicabila Conventia dintre Romania si Republica Moldova pentru evitarea dublei impuneri ratificata prin Legea 60/1995 care statueaza de asemenea la art. 14 ca veniturile realizate in special de catre persoanele fizice care exercita profesii liberale sau presteaza de o maniera independenta servicii, nu fac obiectul impunerii in Romania daca activitatea nu se desfasoara prin intermediul unei baze fixe pe teritoriul tarii noastre. In aceasta situatie veniturile platite persoanei nerezidente nu vor mai face obiectul impunerii in Romania.


In cazul in care exista obligatia de plata a impozitului pe veniturile nerezidentilor, potrivit art. 116 alin. (4) teza a doua din Codul fiscal impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
 


Cu privire la eventualele obligatii declarative in situatia in care venitul, in raport cu cele prezentate mai sus, face obiectul impunerii in Romania, trebuie subliniata obligatia de declarare a venitului in formularul 100 si de a face plata impozitului retinut pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata plata venitului. In acelasi timp, se va depune si declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit care se completeaza si se depune pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat de catre platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania. Modelul formularului a fost aprobat prin HG 50/2012 si se regaseste la pct. 15 indice 1 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol.
 
2. Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, art. 296 indice 21 allin. (1) lit. f)  din Codul fiscal considera ca avand calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, si acele persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1), prin urmare si de natura contractelor civile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Prin instrumente juridice internationale se intelege regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si acordurile si conventiile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.

Astfel, in domeniul securitatii sociale, intre Romania si Republica Moldova a fost incheiat un acord ratificat prin Legea 130/2011. Potrivit art. 7 din acest acord, "lucratorii independenti care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei parti contractante sunt supusi legislatiei acestei parti contractante, chiar daca au domiciliul pe teritoriul celeilalte parti contractante." De asemenea, art. 8 prevede la alin. (2) si (3) ca "lucratorul independent care isi desfasoara activitatea in mod obisnuit pe teritoriul unei parti contractante si care efectueaza o activitate pe teritoriul celeilalte parti contractante ramane supus legislatiei primei parti contractante, cu conditia ca durata previzibila a acestei activitati sa nu depaseasca 24 de luni. Daca durata activitatii se prelungeste mai mult de 24 de luni, la cererea [...] lucratorului independent, legislatia primei parti contractante continua sa se aplice pentru o perioada de cel mult 24 de luni, cu acordul autoritatilor competente ale celor doua parti contractante.

Acest acord trebuie solicitat inainte de expirarea perioadei initiale de 24 de luni." Astfel, legislatia aplicabila este ca regula generala cea a statului in care lucratorul independent care isi desfasoara activitatea in mod obisnuit, cu exceptia cazului in care activitatea desfasurata in celalat stat depaseste 24de luni si nu a facut obiectul solicitarii de prelungire a perioadei.

In aceste conditii, aplicand prevederile de mai sus cazului analizat, legislatia incidenta in domeniul securitatii sociale va fi cea a Republicii Moldova, respectiv a Romaniei, in functie de situatia in care se incadreaza lucratorul independent.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nerezidentimpozit pe veniturile nerezidentiolorremunerarevenit impozabilretinerisanatate


Data aparitiei: 09 Februarie 2015

Votati articolul "Studiu de caz: Venituri realizate de nerezident persoana fizica. Ce impozit se aplica si ce alte contributii se datoreaza?":
Rating:

Nota: 2.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X