email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instructiunile nr. 10/2015. Scoaterea din functiune, valorificarea si casarea bunurilor

Instructiunile nr. 10/2015scoaterea din functiunevalorificareacasarea bunurilor

 

Instructiunile nr. 10/2015 pentru modificarea si completarea Instructiunilor viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 167/2009 privind scoaterea din functiune, valorificarea si casarea bunurilor in unitatile Ministerului Afacerilor Interne
in vigoare de la 10.02.2015

In temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile si completarile ulterioare,

viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, emite urmatoarele instructiuni:

Art. I.

Instructiunile viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 167/2009 privind scoaterea din functiune, valorificarea si casarea bunurilor in unitatile Ministerului Afacerilor Interne, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 597 din 31 august 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

"(3) Animalele de serviciu pentru care, in urma evaluarii calitatilor psiho-fizice si de serviciu de catre comisia de specialitate din cadrul Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu sau de catre personalul ce indeplineste atributii de medic veterinar pentru unitatile Ministerului Afacerilor Interne, se constata ca nu au calitatile necesare niciunei categorii de serviciu sau si-au pierdut aptitudinile de serviciu se propun direct pentru scoaterea din functiune, respectiv declasare, in vederea valorificarii."

2. 1 La articolul 16 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

" d) documentul emis de autoritatea competenta din care sa rezulte ca mijloacele fixe respective nu se incadreaza in parametrii de siguranta;".

3. 1 La articolul 20 litera b), punctul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

" 9. mijloacele specifice de supraveghere si control al trecerii frontierei: aparate cu raze X pentru controlul bagajelor si coletelor postale; aparate cu raze X pentru controlul scrisorilor si trimiterilor postale; detectoare portabile de substante explozive; aparate de detectare a drogurilor; inventarul de complet al laboratoarelor criminalistice; spectrografe pentru detectarea si identificarea drogurilor si explozibililor; echipamente pentru inregistrarea rapida a amprentelor; truse de masurare a densitatii; echipamente de supraveghere aflate in dotarea autospecialelor de supraveghere a frontierei pe principiul termoviziunii, dupa delotizarea acestora; echipamente portabile de supraveghere cu intensificator de imagine/pe principiul termoviziunii/pe principiul conversiei radiatiei infrarosii; echipamente de detectie radiatii nucleare/materiale radioactive; echipamente radiologice, altele decat cele medicale; echipamente criminalistice aflate in dotarea autolaboratoarelor criminalistice, dupa delotizarea acestora."

4. 1 La articolul 35, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 35.

(1) Animalele de serviciu si de reproductie care, potrivit constatarilor personalului ce indeplineste atributii de medic veterinar oficial pentru unitatile Ministerului Afacerilor Interne, si-au pierdut aptitudinile specifice si nu au fost valorificate conform prevederilor prezentelor instructiuni se pot ceda cu titlu gratuit catre persoane fizice sau juridice, in termen de 15 zile de la data parcurgerii procedurilor de valorificare, la solicitarea acestora, pe baza aprobarii ordonatorului de credite. Conductorii cainilor de serviciu si ingrijitorii cailor de serviciu scosi din functiune si nevalorificati au prioritate la preluarea acestora cu titlu gratuit. Documentul care sta la baza cedarii cu titlu gratuit la persoane juridice/fizice este procesul-verbal de predare-preluare, al carui model este prevazut in anexa nr. 5a."


5. La articolul 63, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c1), cu urmatorul cuprins:

"c1) Substantele speciale pentru stingerea incendiilor si-au pierdut caracteristicile fizico-chimice si drept urmare au fost declarate necorespunzatoare pe baza analizelor de laborator si a rapoartelor de incercare emise de organisme abilitate in acest sens;".

6. La articolul 64, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:


 (3) In cazul bunurilor materiale de resortul armament, munitii si tehnica speciala, la care nu se poate determina durata de folosinta din cauza necunoasterii anului de achizitie sau a anului de fabricatie, se va lua in considerare anul de fabricatie cel mai recent al unui produs identic sau anul cel mai recent in care a fost achizitionat un produs identic, aflat in dotare. Acest fapt se mentioneaza in Raportul tehnic justificativ care insoteste documentele de declasare si casare."

7. La articolul 76, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

" (3) In scopul eliminarii cheltuielilor in valuta determinate de transportul in tara al bunurilor care indeplinesc conditiile pentru scoaterea din functiune/declasare si casare, aflate in dotarea birourilor atasatilor de afaceri interne, se procedeaza la scoaterea din functiune/declasare si casarea acestora la posturi, pe timpul activitatilor de conducere, indrumare si control desfasurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne cu atributii in domeniu.

(4) Scoaterea din functiune/Declasarea, respectiv casarea bunurilor prevazute la alin. (3) se efectueaza dupa primirea aprobarii ordonatorului de credite, potrivit competentelor, iar deseurile rezultate in urma casarii se predau la serviciile de salubritate ale localitatii in care este prevazut postul."

8. 1 In cuprinsul anexei nr. 1b, denumirea rubricii nr. 1 din tabel se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Denumirea bunurilor materiale [pentru autovehicule se vor inscrie numarul de inregistrare si numarul de identificare (VIN)]".

9. In cuprinsul anexei nr. 1b, denumirea rubricii nr. 4 din tabel se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Anul fabricatiei (in cazul autovehiculelor se va inscrie si numarul de kilometri parcursi)".

10. 1 in anexa nr. 3, punctul I se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"I. Evaluarea mijloacelor fixe de natura vehiculelor rutiere

Mijloacele fixe de natura vehiculelor rutiere (autovehicule, remorci si semiremorci, inclusiv cele speciale), se evalueaza cu ajutorul relatiei:

P(v) = P(a) x C(nt) x C(st)[1-0,6 x D(e)/D(n)],

In care:

P(v) - pretul initial de vanzare (pretul de incepere a licitatiei conform Hotararii Guvernului nr. 81/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor scoase din functiune, precum si a celor scoase din rezervele proprii, aflate in administrarea Ministerului Afacerilor Interne, cu modificarile si completarile ulterioare), exprimat in lei;

P(a) - pretul actualizat al bunului, exprimat in lei la data evaluarii, care se stabileste astfel:


 - pentru vehiculele aflate in fabricatia curenta sau pe piata, se considera pretul de achizitie al bunului respectiv la data evaluarii;

- pentru vehiculele care nu se mai fabrica sau nu se mai afla pe piata, pretul actualizat se obtine prin aplicarea la valoarea contabila a coeficientului de inflatie publicat de catre Institutul National de Statistica in Buletinul statistic de preturi, aferent perioadei de timp scurse de la data inregistrarii valorii contabile pana la data evaluarii, pentru grupa de produse corespunzatoare;

C(nt) - coeficientul de nivel tehnic, determinat cu relatia: C(nt) = 1 - 0,03 x n, unde: n - vechimea in ani a vehiculului rutier; pentru n mai mare sau egal cu 25 se va considera C(nt) = 0,25;

C(st) - coeficientul de stare tehnica (numai pentru autovehicule), care este variabil in functie de rulajul autovehiculului si va avea valori cuprinse in intervalul [1; 0,5], astfel:

- 1 cand autovehiculul a efectuat un rulaj mai mic de 10.000 kilometri;

- 0,9 cand autovehiculul a efectuat un rulaj cuprins intre 10.001 si 50.000 kilometri;

- 0,8 cand autovehiculul a efectuat un rulaj cuprins intre 50.001 si 100.000 kilometri;

- 0,7 cand autovehiculul a efectuat un rulaj cuprins intre 100.001 si 150.000 kilometri;

- 0,6 cand autovehiculul a efectuat un rulaj cuprins intre 150.001 si 200.000 kilometri;

- 0,5 cand autovehiculul a efectuat un rulaj de peste 200.001 kilometri;

D(e) - durata de exploatare, reprezentand vechimea vehiculului rutier exprimata in ani;

D(n) - durata normala de utilizare a vehiculului rutier exprimata in ani, conform reglementarilor in vigoare.

in cazul in care este indeplinita conditia D(e) > 1,4 x D(n), se va aplica relatia:
D(e)/D(n) = 1,4.

Pretul initial astfel obtinut poate fi corectat cu pana la ±10% de catre comisia de evaluare pentru fiecare vehicul, atunci cand apreciaza pe baza de argumente, ca starea tehnica a vehiculului rutier justifica modificarea pretului. in cazul modificarii, pretul corectat devine pretul initial."

11. 1 in anexa nr. 3, punctul II se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"II. Evaluarea altor categorii de bunuri materiale

Evaluarea bunurilor materiale la care durata normala de utilizare depinde de durata de utilizare, starea tehnica si uzura morala, precum si toate categoriile de bunuri de resortul armament, munitii si tehnica speciala, se va face cu formula:
P(v) = P(a) x C(ut) x C(st) x C(um),

unde P(v) si P(a) sunt explicitati la pct. I, iar:

C(ut) - coeficient de utilizare, care reprezinta diminuarea valorii bunului din cauza functionarii, determinat in functie de numarul de ani in care a fost utilizat, avand ca baza anul introducerii in dotare si anul scoaterii din functiune/declasarii, avand urmatoarele valori:

- 1 pentru bunurile care nu au fost utilizate. Pentru toate categoriile de munitii nu se aplica coeficientul 1, indiferent de anul de fabricatie;

- 0,9 pentru bunurile cu utilizare pana la 2 ani inclusiv;

- 0,8 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 2 ani si pana la 5 ani inclusiv;

- 0,6 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 5 ani si pana la 8 ani inclusiv;

- 0,55 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 8 ani si pana la 10 ani inclusiv;

- 0,5 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 10 ani si pana la 15 ani inclusiv;

- 0,4 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 15 ani si pana la 20 de ani inclusiv;

- 0,3 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 20 de ani si pana la 25 de ani inclusiv;

- 0,2 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 25 de ani si pana la 30 de ani inclusiv;

- 0,1 pentru bunurile cu utilizare mai mare de 30 de ani;

Durata de utilizare a fiecarui bun supus evaluarii se calculeaza cu formula:
D(u) = (anul retragerii din folosinta) - (anul darii in folosinta)

C(st) - coeficientul de stare tehnica reprezinta diminuarea valorii in functie de situatia starii tehnice in care se gaseste bunul la data evaluarii si este egal cu:

- 1 pentru bunuri in stare de functionare, care nu au indeplinit durata normala de utilizare;

- 0,6 pentru bunuri in stare de functionare, care au durata normala de utilizare indeplinita;

- 0,5 pentru bunuri cu nevoi de reparatii;

- 0,15 pentru bunuri de pe care a fost retras cu documente legale cel putin un ansamblu de baza, precum si pentru bunurile aflate la starea de casare;

C(um) - coeficient de uzura morala, reprezinta diminuarea valorii bunului din cauza vechimii si este determinat in functie de numarul de ani, avand ca baza anul fabricatiei si anul in care se face evaluarea si are urmatoarele valori:


 a) pentru munitie si elementele de munitie, cu exceptia munitiei de infanterie:

- 1 pentru bunurile cu vechimea cuprinsa intre 0 si 15 ani;

- 0,5 pentru bunurile cu vechimea cuprinsa intre 16 si 30 de ani;

- 0,2 pentru bunurile cu vechimea mai mare de 30 de ani;

b) pentru munitia de infanterie:

- 1 pentru bunurile cu vechimea cuprinsa intre 0 si 25 de ani;

- 0,5 pentru bunurile cu vechimea cuprinsa intre 26 si 35 de ani;

- 0,2 pentru bunurile cu vechimea mai mare 35 de ani;

c) pentru armamentul de infanterie:

- 1 pentru bunuri cu vechimea cuprinsa intre 0 si 15 ani;

- 0,6 pentru bunuri cu vechimea cuprinsa intre 16 si 20 de ani;

- 0,4 pentru bunuri cu vechimea cuprinsa intre 21 si 30 de ani;

- 0,2 pentru bunuri cu vechimea mai mare de 30 de ani;

d) pentru celelalte bunuri:
C(um) = C(nt)

Vechimea V a fiecarui bun supus evaluarii se calculeaza cu formula:
V = (anul curent) - (anul de fabricatie)"

12. 1 In anexa nr. 3, la punctul III, definirea termenului P (a) din formula pretului initial de vanzare P (v) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"P(a) - pretul actualizat al bunului, exprimat in lei, la data evaluarii, care se stabileste in mod similar cu cel de la pct. I."

13. 1 In anexa nr. 8, denumirea rubricii nr. 7 din tabel se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Conditia tehnica din Instructiunile viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 167/2009 care justifica declasarea si casarea (art. si lit. )".

14. In anexa nr. 8, denumirea comuna a rubricilor nr. 8 si 9 din tabel se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Durata de utilizare".

Art. II.

Prezentele instructiuni se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    
    Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
Gabriel Oprea

Bucuresti, 5 februarie 2015.

Nr. 10.


Via Lege5.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Instructiunile nr. 10/2015scoaterea din functiunevalorificareacasarea bunurilor


Data aparitiei: 11 Februarie 2015

Votati articolul "Instructiunile nr. 10/2015. Scoaterea din functiune, valorificarea si casarea bunurilor":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X