email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raport asupra anului trecut privind respectarea Codului etic national al profesionistilor contabili

codul etic nationalprofesionistii contabiliraportuleticaexperti contabilicontabili autorizati

Din Raportul privind activitatea desfasurata de Consiliul filialei Bucuresti a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania in ce priveste anul 2014 alegem sa prezentam o analiza redata de CECCAR Bucuresti asupra modului de respectare a Codului etic national al profesionistilor contabili pe parcursul anului trecut.

MODUL DE RESPECTARE A CODULUI ETIC NATIONAL AL PROFESIONISTILOR CONTABILI

Conform hotararilor Conferintei Nationale si Consiliului Superior, Consiliul filialei a urmarit si analizat in toate cele 6 sedinte la care s-a intrunit in anul 2014 realizarea sarcinilor concrete pe linie de educatie si etica profesionala, atat prin modul de intocmire a programelor de formare si dezvoltare profesionala, prin valorificarea normelor editate de CECCAR, prin urmarirea respectarii normelor profesionale si a Codului etic national al profesionistilor contabili, prin activitatea executivului filialei, cat si prin urmarirea raportarilor, a declaratiilor anuale pe proprie raspundere ale membrilor.

S-a pus accent si in anul 2014 pe stabilitate si continuitate, prin punerea in aplicare a strategiei Corpului si actiunilor concrete destinate si realizate in sprijinul membrilor si al profesiei, consolidarii capacitatii CECCAR de a asigura in continuare consecventa si eficienta aplicarii celor trei comandamente de baza:

Educatia, Calitatea serviciilor si Etica, dar si prin maturitatea profesionala specifica colaborarii si comunicarii pe toate palierele economice atat cu mediul de afaceri, dar si cu cel academic si institutional local  

Actiunile si masurile intreprinse de filiala Bucuresti in anul 2014, si prezentate prin directorul executiv spre analiza consiliului filialei au vizat asigurarea respectarii normelor de etica si a normelor profesionale elaborate de Corp si s-au referit in principal la:

1. Colaborare permanenta si comunicare cu auditorii de calitate din cadrul filialei: inaintarea dispozitiilor urmare efectuarii misiunii de audit de calitate, urmarirea primirii raspunsului la dispozitii, analiza, masuri si propuneri activitate audit de calitate ce au fost analizate in sedinteleConsiliului filialei in mod trimestrial.

2. Analiza in consiliul filialei a sesizarilor primite de la terti si a referatelor intocmite de catre auditorul de calitate, inaintarea dupa caz catre Comisia de disciplina a filialei.

3. Autosesizarea structurilor executive ale filialei pentru cazurile de nerespectare a normelor Corpului de anumiti membrii si inaintarea acestora dupa caz la consiliul filialei sau comisia de disciplina pentru luarea de masuri conform ROF (neplata cotizatiilor profesionale, publicitatea necorespunzatoare, nedepunerea raportului anual de activitate, raportarea necorespunzatoare a activitatii anuale prin neconcordante intre informatiile transmise filialei, etc).

4. Colaborare permanenta si comunicare cu Comisia de disciplina a filialei: colaborarea prin punerea la dispozitie a informatiilor solicitate de presedintele Comisiei de disciplina in cazurile instrumentate.

5. Actiuni de pregatire pentru aprofundarea Codului etic cu membrii si stagiarii, precum si organizarea de intalniri profesionale cu membri.

6. Valorificare publicatii cod etic, norme profesionale, publicatia elemente de doctrina si deontologie profesionala, cartea expertului contabil si a contabilului autorizat, cartea auditului de calitate.

7. Mediatizarea principiilor fundamentale cuprinse in editia a IV-a Codului etic national al profesionistului contabil revizuit conform Codului etic IFAC, editia 2012, prin toate mijloacele

8. Prin mediatizarea realizata, atat a reglementarilor C.E.C.C.A.R., cat si a sanctiunilor de care sunt pasibile persoanele care incalca aceste norme de conduita, majoritatea profesionistilor contabili au inteles ca nu isi pot pastra statutul lor privilegiat decat oferind servicii potrivit unor criterii care sa justifice increderea publicului.

1. Prezentarea obligativitatii respectarii Codului Etic National si a Ghidului de prevenire si combatere a spalarii banilor s-a realizat in cadrul intalnirilor cu membri, cu stagiarii filialei, inainte
inceperii cursurilor de pregatire profesionala si in suportul de curs difuzat in cadrul orelor de Doctrina si deontologie profesionala.

2. Mediatizarea hotararilor si a normelor de interes pentru membri: s-a realizat permanent prin comunicarea prin posta electronica, site filiala, in cadrul punctului de informare pentru membri, direct la intalnirile cu membri.

3. Studierea zilnica a presei locale pentru a cunoaste sesizarile care vizeaza membri Corpului-experti contabili si contabili autorizati.  Nu au fost sesizate cazuri de abatere din presa locala.

4. Analiza trimestriala in Consiliul filialei a respectarii Codului etic. in anul 2014 analiza respectarii aplicarii Codului etic a fost realizata in sedintele Consiliului filialei cu frecventa trimestriala.


5. Conform raportarilor trimestriale ale membrilor nu au fost semnalate cazuri de spalare a a banilor.


Sursa: CECCAR Bucuresti

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul etic nationalprofesionistii contabiliraportuleticaexperti contabilicontabili autorizati


Data aparitiei: 19 Februarie 2015

Votati articolul "Raport asupra anului trecut privind respectarea Codului etic national al profesionistilor contabili":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X