email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Anularea rezervei legale la reevaluarea in minus a unei imobilizari

anularea rezervei legalereevaluarea in minusimobilizari rezervareevaluarediferentaactive

In analiza de mai jos, facem referire la un SRL care detine in patrimoniul sau un imobil. Acest imobil a fost reevalut la data de 31.12.2011, rezultand o crestere de valoare de 10.000 lei, inregistrata in ct.105.

La data de 31.12.2014 se realizeaza o noua reevaluare, rezultand o diminuare a valorii cu 15.000 lei.
In contabilitatea societatii s-a inregistrat o diminuare a rezervei din reevaluare cu suma de 10.000 lei, diferenta inregistrandu-se in contul 6813 ca si o cheltuiala nedeductibila.

Diminuarea rezervei din reevaluare cu suma de 10000 lei reprezinta un element similar veniturilor, luandu-se in calcul la stabilirea bazei impozabile pentru impozitul pe profit?

Conform prevederilor contabile aprobate prin Omfp nr. 3055/2009, cu modificarile ulterioare, in vigoare pana la data de 31.12.2014, diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la cost istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si rezerve" (contul 105 ˝Rezerve din reevaluare˝), daca se inregistreaza o crestere a valorii.

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza:
- fie ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare); sau
- fie ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.

In cazul prezentat de d-voastra, societatea a anulat rezerva din reevaluare anterior constituita.

La sfarsitul anului 2014 diferenta rezultata din reevaluarea in minus a imobilizarii reprezinta o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit. Aceasta cheltuiala este recunoscuta extracontabil (fiscal), treptat, pe perioada de utilizare ramasa (se inscrie in formularul 101 la rd. 14).

Pana la a doua reevaluare (in minus), pe masura amortizarii imobilizarii o parte din rezerva din reevaluare se transfera si se capitaliza in ct. 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare". In anul 2014 cand a avut loc reevaluarea in minus, mijlocul fix se amortizase pe perioada celor 3 ani, iar valoarea rezervei din reevaluare se diminuase si ea. Deci nu toata suma de 10.000 putea fi acoperita din rezerva din reevaluare.

Referitor la intrebarea d-voastra, mentionam ca potrivit prevederilor art. 22, alin (5^1) din Codul fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe se impoziteaza numai pe masura amortizarii fiscale sau atunci cand activele respective sunt cedate sau casate.

Rezulta ca in anul 2014 partea din rezerva din reevaluare ramasa dupa transferul in ct. 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" a partii aferente amortizarii, care se anuleaza ca urmare a reevaluarii in minus, nu se impoziteaza ca element similar veniturilor. Ea se va impozita numai la momentul modificarii destinatiei, distribuirii rezervei catre asociați sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile (art. 19 si art. 22 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 si a pct. 12 din HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal).

            Exemplu:
-       durata de utilizare ramasa                     = 10 ani,
-       rezerva din reevaluare in 2011               = 10.000
-       transferat in ct. 1065 pe mas amortiz     =   3.000
(10.000 : 10 ani x 3 ani)
- anulare la reevaluarea in minus in 2014    =  7.000

In anii 2011 – 2014 rezerva din reevaluare (3.000) trebuia considerata element similar veniturilor si impozitata, pe masura ce se inregistrau cheltuieli cu amortizarea. Diferenta de 7.000 nu se impoziteaza in anul 2014 cand se stabileste o valoare mai mica a activului.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anularea rezervei legalereevaluarea in minusimobilizari rezervareevaluarediferentaactive


Data aparitiei: 03 Martie 2015

Votati articolul "Studiu de caz: Anularea rezervei legale la reevaluarea in minus a unei imobilizari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X