email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reportare cheltuieli cu dobanda. Cum procedam?

reportare cheltuielidobandaimprumuturicurs valutarcapitalcheltuieli

In randurile de mai jos, avem de analizat cazul unei societati care la data de 31.12.2014 in contul 121 are sold debitor in suma de 149344 lei si capitaluri proprii negative.

Cheltuielile cu dobanda sunt in suma de 154.450 lei. Grad de indatorare nu se poate calcula deoarece exista capitaluri proprii negative. In aceasta situatie toata dobanda devine nedeductibila din punct de vedere fiscal, astfel ca vom stabili daca se reporteaza pentru anii urmatori.

Rezulta ca firma are impozit pe profit de platit (149.344 - 154.450 = 5.106 x 16% = 817 lei). Vom stabili daca s-a procedat.

Limitarea cheltuielilor cu dobanzile si deducerea lor in functie de gradul de indatorare se calculeaza de catre societatile care au imprumuturi din alte surse decat de la institutiile de credit (banci internationale, romanesti sau alte persoane juridice care acorda credite potrivit legii) cum sunt de exemplu imprumuturile de la asociati.

Aceste imprumuturi pot fi in moneda nationala sau intr-o alta moneda.

Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.

In conditiile in care capitalul propriu are o valoare negativa sau gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile (cont 666 ”Cheltuieli privind dobanzile) si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar (cont 665 - cont 765) aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare sunt nedeductibile (pct. 60 din normele metodologice de aplicare ale art. 23 din Codul fiscal. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, pana la deductibilitatea integrala a cheltuielilor de acesta natura (fara a exista un termen limita de recuperare).

In formularul 101"Declaratie privind impozitul pe profit" care se intocmeste la sfarsitul fiecarui an fiscal, veniturile din diferente de curs aferente dobanzilor precum si cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar  se evidentiaza pentru anul 2014 asa cum se prevede in Opanaf nr.4024/2014.

In cazul prezentat de d-voastra, la rd. 10 se trece valoarea pierderii (D ct. 121 = -149.344).

La rd. 33  se inscrie suma cheltuielilor cu dobanzile si diferentele de curs aferente anului fiscal de raportare, nedeductibile fiscal, dar care pot fi reportate in perioadele urmatoare (154.450). Pierderea contabila din debitul ct. 121 se reduce din cauza cheltuielilor nedeductibile si la rd. 38, 43, rezulta un profit impozabil de 5.106. Ca urmare se datoreaza un impozit pe profit de 817 lei.

Recuperarea cheltuielilor respective in exercitiile fiscale urmatoare are loc numai atunci cand sunt indeplinite conditiile de la art. 23, alin. (1) din Codul fiscal.


 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reportare cheltuielidobandaimprumuturicurs valutarcapitalcheltuieli


Data aparitiei: 05 Martie 2015

Votati articolul "Reportare cheltuieli cu dobanda. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X