email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refacturare costuri intre societatile din grup. Ce tratament fiscal si TVA se aplica?

refacturare costuritratament fiscaltvaimpozitserviciideclaratia 390

Obiectul analizei urmatoare il reprezinta o sucursala deschisa pe teritoriul Romaniei de firma-mama din Ungaria. La sfarsitul anului, sucursalei i se aloca de la firma mama si de la o alta sucursala din Germania, in baza a doua debite-note, cota parte a costurilor acestora, precum si alte costuri considerate efectuate in folosul sucursalei din Romania (combustibili, cheltuieli postale, salariale etc.).

Stabilim ce regim de taxare se aplica in acest caz din punct de vedere TVA pentru astfel de tranzactii si daca sunt considerate tranzactii fiind necesara intocmirea dosarului preturilor de transfer sau sunt doar o recuperare de costuri.

In plus, stabilim daca se declara in declaratia 390 si pentru ce luna va fi depus decontul de TVA , termenul de depunere al declaratiilor pentru decembrie 2014 fiind depasit.

Documentul debit note este echivalentul unei facturi emise pentru refacturare de costuri. De regula, un partener intracomunitar emite factura pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, utilizand documentul debit note doar pentru repartizarea costurilor generale de functionare a grupului. Aceste costuri refacturate pot fi considerate operatiuni economice de natura tranzactiilor intre doua persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, fiecare pe teritoriul statului membru pe care este stabilit.  

        De regula, la sfarsit de an, societatea mama emite facturi pentru realocarea cheltuielilor administrative si de coordonarea a activitatii societatilor din grup, in functie de un anumite  criterii  stabilite la nivel de grup. De exemplu, cel mai uzual criteriu in cazul preturilor de transfer este  valoarea vanzarilor de bunuri realizata de catre fiecare membru din grup. In functie de acest criteriu, la sfarsit de an, are loc o redistribuire a cheltuielilor efective ale societatii mama. In acest caz, din punctul de vedere al TVA, regularizarea operatiunii  de repartizare a cheltuielilor efectiv inregistrate la sfarsit de an fata de cheltuielile estimate facturate pe parcursul anului si facturarea sumei rezultate din calcul, este tratata drept o  prestare de servicii efectuate de catre societatea mama in beneficiul fiecarei societati din grup. Acest serviciu se supune  impozitarii in Romania  prin aplicarea regimului de taxare inversa deoarece sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Conform acestei reguli, locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv. Practic, prin  aceasta regula generala  se prevede ca  locul de taxare al serviciului  trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel  principiul destinatiei serviciului. Astfel, pentru acest serviciu, beneficiarul din Romania  aplica  regimul de taxare inversa (4426 = 4427) asupra bazei de impozitare a TVA al carei echivalent in lei se determina prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Serviciul este taxabil in Romania, fiind incadrat in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.   
 
     Operatiunea  trebuie evidentiata de catre beneficiarul   din Romania atat in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 cat si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427.  Sumele astfel evidentiate se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:       

    la randul 7   denumit   "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6,       si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din  Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa) "  cu reportarea sumei la    randul 7.1  denumit  "Achizitii de servicii intracomunitare  pentru care  beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)". ;

    Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;

    randul 20, cu reportarea sumei la randul 20.1.  

     Suma TVA se preia din rulajul debitor  al contului 4426.


           De asemenea, achizitia serviciului trebuie raportata si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul S.
 
Valoarea operatiunii se raporteaza la data faptului generator si a exigibilitatii TVA. Data exigibilitatii este data facturii emise de prestator. Astfel, daca  factura s-a  emis in luna ianuarie 2015, dar nu s-a raportat prin decontul lunii ianuarie 2015 cu termen de transmitere 25 februarie 2015, inclusiv, valoarea operatiunii se raporteaza prin decontul de TVA aferent lunii februarie 2015 cu termen de depunere cel tarziu in data de 25 martie 2015, inclusiv.

In acest caz, valoarea operatiunii nu se mai raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20, ci la randul 8 si 21 " Regularizari privind achizitiile de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa). Valoarea operatiunii se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 aferenta perioadei fiscale in care a fost emisa de catre partenerul intracomunitar, de exemplu prin declaratia aferenta lunii ianuarie 2015.
 
Pentru ca operatiunea sa fie considerata reala, este recomandabil ca pe factura emisa sa se inscrie numarul contractului incheiat intre cei doi parteneri, de exemplu contractul de management si administrare, iar suma din factura sa fie justificata pe baza de calcule atasate.
 
        In alta ordine de idei, dosarul preturilor de transfer se intocmeste numai daca este solicitat de catre organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din O.M.F.P. nr. 222 din  8 februarie 2008 privind continutul dosarului preturilor de transfer "In vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer.".

Raspuns oferit de expertul contabil si consultant fiscal Georgeta Serban Matei pentru www.portalcontabilitate.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
refacturare costuritratament fiscaltvaimpozitserviciideclaratia 390


Data aparitiei: 06 Martie 2015

Votati articolul "Refacturare costuri intre societatile din grup. Ce tratament fiscal si TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X