email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce consta evaluarea lunara a disponibilitatilor, creantelor si datoriilor conform OMFP 1802/2014?

creanteevaluarea lunaraOMFP 1802decontaridatoriicurs de schimbbnrdiferente de schimb

Stabilim daca din acest an, conform OMFP 1802/2014, reevaluarea conturilor in valuta (furnizori eur, banca si casa in valuta, client euro) se face tot lunar, la cursul de inchidere din 31 si daca se folosesc noile analitice introduse 6651 7651, in loc de 665 765.
La pct. 304 alin. (3) si (4) din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate se prevede ca:

"(3)La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.
(4)Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar " dupa caz."

De asemnea la pct. 316 alin. (2) din OMFP 1802/2014 se prevede ca:

"(2)Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, sumele inregistrate in conturile mentionate la alin. (1), precum si cele reflectate in conturile 409 "Furnizori - debitori" si 419 "Clienti - creditori", nu mai fac obiectul evaluarii in functie de cursul valutar, la finele lunii, respectiv la finele exercitiului financiar."

La pct. 327 -327 din aceleasi reglementari se prevede ca:

"325._
(1)La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

(2)Pentru ultima zi a lunii se efectueaza atat contabilizarea tranzactiilor in valuta, cat si evaluarea lunara la cursul Bancii Nationale a Romaniei, utilizandu-se:

a)pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate in ultima zi a lunii, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii;
b)cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara a lunii in cauza, pentru evaluarea creantelor si datoriilor in valuta, a disponibilitatilor in valuta si a altor valori de trezorerie, cum sunt titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta, existente in sold la sfarsitul lunii.

(3)Prevederile prezentului punct se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
326.Evaluarea prevazuta la pct. 325 se aplica si in cazul:

a)creantelor, respectiv al datoriilor, reflectate in conturile 481 "Decontari intre unitate si subunitati" si 482 "Decontari intre subunitati" de subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, provenind din relatiile cu persoana juridica careia ii apartin aceste subunitati, respectiv cu alte subunitati ale aceleiasi persoane juridice;
b)depozitelor bancare constituite in valuta (conturile 267 "Creante imobilizate" si 508 "Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate").

327.In contextul datelor informative raportate potrivit legii, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, sunt asimilate creantelor si datoriilor in lei."

In concluzie, disponibilitatile in valuta, creantele, datoriile in valuta precum si creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza lunar la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

In contul 6651 se inregistreaza  diferentele nefavorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta iar in contul 7651 se inregistreaza diferentele favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creanteevaluarea lunaraOMFP 1802decontaridatoriicurs de schimbbnrdiferente de schimb


Data aparitiei: 10 Martie 2015

Votati articolul "In ce consta evaluarea lunara a disponibilitatilor, creantelor si datoriilor conform OMFP 1802/2014?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X