email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Cum facem inregistrarea rezultatelor obtinute in urma inspectiei fiscale?

Inregistrarea rezultatelorinspectie fiscalainregistrari contabileraportcont de profit si pierdere

Prin cele ce urmeaza, tratam situatia unei firme X care a fost supusa in perioada 06.01.2015-19.02.2015 unui control fiscal privind impozitul pe profit si TVA aferente perioadei 01.01.2011-30.09.2014. Actul de control cu decizia privind stabilirea diferentelor suplimentare de plata a fost comunicat societatii pe data de 25.02.2015.

Ca urmare a controlului au fost stabilite urmatoarele:

- la impozit profit o baza suplimentara de 2.752.659 lei cu un impozit aferent de 440.425 lei, controlul retratand drept cheltuieli nedeductibile o serie de cheltuieli considerate initial deductibile sau considerand ca o suma de 100.000 lei din contul 231 trebuia tratata ca o cheltuiala nedeductibila.

- la TVA s-a stabilit o baza suplimentara de 525.360 lei cu un TVA aferent de 126.086 lei.

De mentionat faptul ca diferentele suplimentare au fost aferente cheltuielilor din anii 2011 si 2013.

1) Cum vor fi inregistrate aceste diferente suplimentare la data de 25.02.2015?

2) Ce se intampla cu acea suma de 100.000 lei din cont 231 retratata de control ca si cheltuiala nedeductibila?

3) Tinand cont de faptul ca aferent anului 2013 societatea a depus o declaratie 101 in care figureaza o pierdere fiscala de recuperat in valoare de 3.100.010 lei (care nu este corecta), cum trebuie intocmita declaratia 101 aferenta anului 2014 unde ar trebui preluata pierderea fiscala inscrisa in declaratia din 2013?


Potrivit reglementarilor legale in vigoare, diferentele constatate de organele de control in urma inspectiei fiscale se inregistreaza in evidenta contabila in functie de felul  lor, respectandu-se principiul independentei exercitiului financiar, astfel:
-     daca diferentele constatate sunt aferente exercitiului financiar curent, inregistrarea cheltuielilor cu impozitul pe profit reprezentand diferenta suplimentara de plata constatata de organul de control in urma inspectiei fiscale se efectueaza prin

contul de profit si pierdere al anului curent;
-     daca diferentele constatate sunt aferente exercitiilor financiare precedente, acestea se inregistreaza pe seama rezultatului reportat.
In situatia prezentata, prin raportul de inspectie fiscala s-au stabilit diferente de impozite, pentru  exercitiile 2011 si 2013, perioada verificata  fiind   01.01.2011-30.09.2014. Pe baza deciziei de impunere finala, emise in urma incheierii raportului, in evidenta fiscala (fisa sintetica de platitor)  sumele respective au fost inregistrate in data de 25.02.2015.

Din punct de vedere contabil, societatea efectueaza urmatoarele inregistrari, in conformitate cu prevederile Omfp nr.1802/2014, valabile de la 1 ianuarie 2015:

-         Diferenta stabilita suplimentar pentru impozit pe profit aferent anilor precedenti

1174 "Rezultat reportat provenit din    =     4411   "Impozit pe profit"    440.425 lei               
          corectarea erorilor contabile"        

-         Inregistrarea majorarilor de intarziere stabilite de catre inspectori:
1174 "Rezultat reportat provenit din    =   4481 "Alte datorii fata de bugetul statului"
          corectarea erorilor contabile"  

-         Inregistrarea  eventualelor diferente stabilite de catre inspectori pentru TVA aferent anilor anteriori:
1174 "Rezultat reportat provenit din    =   4423 "Taxa pe valoarea adaugata"   126.086 lei  
corectarea erorilor contabile"                                                                                      

           Suma de 100.000 lei din ct. 231 "Investitii in curs" pe care organul fiscal a reincadrat-o drept cheltuiala nedeductibila si care a intrat in baza de impozitare stabilita suplimentar in urma inspectiei (pentru care s-a calculat impozit pe profit) trebuie anulata pe baza rezultatului reportat, astfel:

  1174 "Rezultat reportat provenit din    =     231 "Investitii in curs"    100.000 lei               
             corectarea erorilor contabile

-         Achitarea prin banca a diferentelor stabilite, daca este cazul
                           %                      =          5121  "Conturi la banci in lei"
  4411 "Impozit pe profit"                                        
  4423 "Taxa pe valoarea adaugata"               
  4481 "Alte datorii fata de bugetul statului"
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art.  84 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile ulterioare, declaratiile fiscale pot fi corectate de catre un contribuabil din proprie initiativa, pe perioada termenului de prescriptie, ori de cate ori  se constata erori de stabilire a impozitelor.

In aplicarea acestei prevederi, societatile depun la organul fiscal competent, declaratii  fiscale rectificative, prin care se efectueaza corectarea evidentei fiscale.

Indreptarea erorilor cuprinse in declaratiile fiscale se efectueaza in baza prevederilor  Codului de procedura fiscala si a Ordinului ANAF nr.144/2012, publicat in M.O.nr.137/29.02.2012.
In cazul prezentat pentru corectarea declaratiilor anterioare, se impune sa se depuna declaratii rectificative pentru perioadele anterioare:
-         declaratia 101 privind impozitul pe profit pentru rectificarea impozitului aferent sau determinarea corecta a pierderii fiscale pentru anul 2011, in care se evidentiaza diferenta stabilita de control pentru anul respectiv,
-         declaratia 101 privind impozitul pe profit pentru rectificarea impozitului aferent sau determinarea corecta a pierderii fiscale pentru anul 2012, prin care se evidentiaza diferenta stabilita de control pentru anul respectiv sau se evidentiaza noua pierdere fiscala,
-         declaratia 101 privind impozitul pe profit pentru rectificarea impozitului aferent sau determinarea corecta a pierderii fiscale pentru anul 2013, prin care se evidentiaza atat diferenta stabilita de control pentru anul respectiv cat si noua pierdere fiscala.
Daca pentru anul 2013, initial a rezultat o pierdere fiscala de recuperat in suma de 3.100.010 lei, prin rectificare aceasta se micsoreaza cu cele doua impozite stabilite suplimentar.
-         declaratia 101 privind impozitul pe profit pentru rectificarea impozitului aferent sau determinarea corecta a pierderii fiscale pentru anul 2014, in care se preiau eventualele diferente rezultate in urma controlului precum si pierderea stabilita in declaratia aferenta anului 2013, in urma rectificarii (rd.42).

Toate corectiile trebuie sa fie evidentiate in fisa pe platitor.

Fisa sintetica pe platitor tine evidenta taxelor, contributiilor, impozitelor datorate si platite la bugetul general consolidat. Principalele informatiile rezultate din fisa pe platitor se refera la declaratiile fiscale depuse, obligatia de plata datorata si obligatia de plata neachitata, dobanda si penalitatea, incasarile si alocarile, incasarile nealocate, solduri finale neachitate sau platite in plus, nominalizate pe fiecare impozit in parte, impartite in doua categorii, buget de stat si buget de asigurari sociale. Pe baza acestei fise sau "fisa sintetica totala", se pot face reglari ulterioare pentru declaratiile depuse.   

Diferentele suplimentare de plata stabilite de organul fiscal ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale, inscrise in decizia de impunere ca act administrativ fiscal (debite + accesorii) reprezinta cheltuieli nedeductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, indiferent de natura acestora , conform prevederilor art. 21, alin. (4), lit. b) din Codul fiscal
.

De retinut este faptul ca declaratiile rectificative pentru impozitul pe profit se vor depune numai daca organul fiscal a prevazut in Dispozitia de masuri obligatia societatii sa efectueze acest lucru.

Penalitatile de intarziere calculate pentru anul in curs se inregistreaza, daca este cazul, astfel:

658 "Alte cheltuieli de exploatare"  =           4481 "Alte datorii fata de bugetul statului"
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Inregistrarea rezultatelorinspectie fiscalainregistrari contabileraportcont de profit si pierdere


Data aparitiei: 11 Martie 2015

Votati articolul "Studiu de caz: Cum facem inregistrarea rezultatelor obtinute in urma inspectiei fiscale?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X