email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajustare creanta. Provizioane. Cum se va inregistra corect creanta?

ajustare creantaprovizioaneomfp 3055creanteprovizion

Analiza urmatoare are ca subiect o creanta in suma de 10.000 ron (inclusiv TVA) din luna septembrie 2013 scadenta in luna octombrie 2013 pentru care in luna noiembrie 2013 societatea s-a  inscris la masa credala pe baza Notificarii deschiderii procedurii generale de insolventa.

In acest moment mai exista si Sentinta deschiderii procedurii generale de reorganizare judiciara din 31.03.2014 primita de la administratorul judiciar.

1. Stabilim daca se poate inregistra la sfarsitul anului 2014 creanta incerta 4118=4111 10.000 fara inregistrarea provizionului care ar fi deductibil doar 30%, urmand sa se inregistreze provizionul in momentul deschiderii procedurii generale a falimentului cu deductibilitate 100% sau daca:

2. Vor fi inregistrate atat creanta incerta, cat si provizionul in momentul deschiderii procedurii falimentului?

In plus, stabilim daca nu va fi prea tarziu daca inregistrarea provizionului se va face la momentul deschiderii procedurii falimentului.

Intrucat nu aveti sanse sa incasati creanta, aceasta apartinand unui client  incert este corect sa transferati suma de 10.000 lei din contul 4111 in contul 4118. Cu privire la  constituirea provizionului, rolul este acela de a reflecta in contabilitate valoarea reala a activelor /a creantelor de incasat. In situatia in care la momentul decembrie 2014 societatea era in reorganizare judiciara, consideram ca puteti constitui provizion de 30% - aceasta fiind la momentul 2014 valoareaprobabilaestimata de neincasare.Dacainsa, atatatimp cat aveti o certitudine – rezultata din documente ca acea creanta nu va mai fi incasata, este recomandabil sa ajustati toata creanta integral prin constituirea provizionuluisi nu numai 30%.

Procentul de 30% are incidentefiscale, nu contabile. Conform OMFP 3055/2014 valabil pentru intocmirea situatiilor financiare la 31.12.2014, una din calitatile pe care trebuiesa le indeplineasca situatiile financiare este aceea de a fi prezenta fidel respectiv sa reflecte exact  situatia activelor si pasivelor. In situatia in care creantele nu sunt reflectate la valoarea probabila de incasat, situatiile financiare nu mai prezinta fidel situatia activelor si pasivelor, acest aspect fiind sanctionat de Legea contabilitatii 82/1991.

    Daca societateanu se va reorganzia si urmatorul pas va fi falimentul, atunci veti putea inregistra provizionul de 70% - care va fi deductibil fiscal la calculul impozitului pe profit conform art. 22 alin. 1 lit.j din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajustare creantaprovizioaneomfp 3055creanteprovizion


Data aparitiei: 23 Martie 2015

Votati articolul "Ajustare creanta. Provizioane. Cum se va inregistra corect creanta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X