email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari aduse Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil

OMFP 256/2015stimulentele fiscalededucerilecheltuielile de cercetare

Prin OMFP 256/2015 au fost aduse modificari si completari Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 2.086/4.504/2010, in sensul corelarii acestora cu modificarile aduse art. 19 indice 1 din Codul fiscal -Deduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare prin OG 8/2013.

Stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare reprezinta reducerea profitului impozabil de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentara, in proportie de 50%, a cheltuielilor efectuate de acestia in anul fiscal respectiv, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, precum si prin aplicarea metodei de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.

Conform modificarilor aduse, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
    a) sunt cuprinse intr-un proiect, care contine cel putin urmatoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfasurare, domeniul de cercetare, sursele de finantare, categoria rezultatului (de exemplu: studii, scheme, tehnologii, produse informatice, retete si altele asemenea), caracterul inovativ (de exemplu: produs nou/modernizat, tehnologie noua/modernizata, serviciu nou/modernizat);
    b) sunt din categoria cercetarii industriale sau a dezvoltarii experimentale."

Pentru definitivarea valorii stimulentelor fiscale la calculul profitului impozabil intr-un an fiscal, contribuabilii pot solicita efectuarea unei certificari/expertize privind indeplinirea conditiilor de acordare a acestora, de catre experti inclusi in Registrul expertilor pe domenii de cercetare-dezvoltare, constituit de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pe baza propunerilor Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare. Constituirea registrului si metodologia de certificare/expertizare se vor stabili prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice

Stimulentele fiscale se acorda contribuabililor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare, definite prin aceste norme, prin mijloace proprii sau in colaborare/asociere/acord, potrivit obiectului lor de activitate, in scopul valorificarii.
Stimulentele fiscale se acorda si contribuabililor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare printr-un acord de alocare a acestor activitati in cadrul grupului, in situatia in care si acestia primesc din partea grupului drepturi depline de a folosi rezultatele cercetarii in activitatile lor.
Stimulentele fiscale se acorda pentru activitatile de cercetare-dezvoltare desfasurate atat pe teritoriul national, cat si in statele membre ale Uniunii Europene sau in statele care apartin Spatiului Economic European.
Valorificarea se poate realiza atat in folosul propriu, prin preluarea in activitatea proprie a rezultatelor cercetarii, conform cerintelor activitatii industriale sau comerciale desfasurate de contribuabil, cat si prin vanzarea rezultatelor cercetarii sau exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala rezultate.

In situatia in care o parte din activitatile de cercetare-dezvoltare sunt efectuate de un tert, la comanda, stimulentele fiscale se acorda initiatorului comenzii.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 256/2015stimulentele fiscalededucerilecheltuielile de cercetare


Data aparitiei: 23 Martie 2015
Ultima actualizare: 25 Martie 2015

Votati articolul "Modificari aduse Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X