email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Punctul de lucru

Raspuns (dat in 16.08.2006):

Din precizarile dvs. rezulta faptul ca punctul de lucru deschis de firma dvs. pe teritoriul Italiei este un sediu permanent deoarece activitatea se desfasoara pe o perioada mai mare de 12 luni. Va prezentam punctul nostru de vedere legat de aplicarea legislatiei fiscale din Romania detaliat pe fiecare intrebare din bonul valoric transmis:

  1. Pentru veniturile realizate de firma dvs. pe teritoriul Italiei nu trebuie sa colectati T.V.A. in Romania deoarece regula generala din Codul fiscal impune ca impozitarea sa se efectueze la locul prestarii serviciului. In situatia prezentata de dvs. locul prestarii de servicii este in Italia unde ati deschis un punct de lucru ce poate fi considerat ca sediu al activitatii economice sau ca un sediu permanent de la care serviciile sunt prestate. Pana la data de 1 ianuarie 2007, serviciile prestate de dvs. se supun regulilor de impozitare T.V.A. reglementate prin legislatia fiscala in vigoare in Italia. Astfel, veniturile obtinute si achizitiile de bunuri si servicii efectuate la punctul de lucru din Italia nu se inregistreaza in jurnalul de vanzari si de cumparari si nu se evidentiaza in decontul de T.V.A. depus la organul fiscal teritorial din Romania unde sunteti inregistrat ca platitor de T.V.A. . Se considera ca aceste operatiuni nu sunt impozabile in Romania si nu se incadreaza in sfera de T.V.A. aplicabila in Romania.
  2. T.V.A. aferenta achizitiilor de bunuri si servicii necesare desfasurarii activitatii sediului social este deductibila numai daca acestea sunt utilizate pentru realizarea de operatiuni impozabile. In situatia in care firma pe care o reprezentati desfasoara activitati de natura economica doar prin punctul de lucru din Italia, consideram ca nu sunteti indreptatiti sa va exercitati dreptul de deducere a T.V.A. rezultata din facturile fiscale de achizitii emise de furnizori romani dar destinate sustinerii activitatii din Italia.
  3. Pentru activitatea desfasurata in Italia aveti obligatia sa tineti evidenta separata a veniturilor obtinute si a cheltuielilor efectuate deoarece impozitarea dvs. ca sediu permanent se face de catre statul italian in conformitate cu prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri reglementata prin decretul nr. 82/15.04.1977. In acest sens aveti obligatia intocmirii unei balante separate aferente sediului permanent pe care o veti prelua la nivelul intregii firme doar la la inchiderea exercitiului financiar. Deoarece punctul de lucru din Italia este considerat un sediu permanent de la care se realizeaza veniturile, impozitul pe profit/venit aferent acestor activitati nu se mai determina pe baza prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. D.p.d.v. al legislatiei din Romania nu se mai poate vorbi astfel de caracterul deductibil sau nedeductibil al cheltuielilor de asigurari sociale aferente salariilor platite in Italia. Din punct de vedere al impozitului pe profit/venit, sediului permanent i se aplica legislatia statului italian. Din punct de vedere fiscal, impozitul pe profit/venit retinut si virat statului italian se considera in Romania credit fiscal extern si se preia ca atare in declaratia 101 privind impozitul pe profit la randul 41.1. Cu aceasta suma se diminueaza suma impozitului pe profit calculat si datorat pentru intreaga activitate desfasurata de firma dvs. Organul de inspectie fiscala, cu ocazia efectuarii controlului, recunoaste deducerea impozitului pe profit/venit platit in Italia din total impozit datorat de firma numai pe baza certificatului eliberat de autoritatea fiscala din Italia prin care se certifica plata efectiva a sumei.
  4. Asa cum am precizat si la punctul 3, indiferent de modalitatea de decontare a cheltuielilor legate de cazare, masa si transportul muncitorilor la locul de munca din Italia, acestea se considera aferente activitatii sediului permanent si nu trebuie sa afecteze rezultatul fiscal al activitatii economice desfasurate in Romania. Facturile emise de partenerul italian trebuie inregistrate doar in contabilitatea sediului permanent iar relatia de decontare dintre sediul permanent din Italia si sediul social din Romania se poate evidentia prin utilizarea contului 481. Acelasi cont poate fi utilizat si pentru transferul sumelor nete din Italia rezultate din diferenta din suma incasata de la partenerul extern si platile efectuate pentru diverse cheltuieli de functionare, intretinere, salarii, etc pe teritoriul extern.
  5. Deoarece punctul de lucru din Italia se considera a fi sediu permanent iar salariile si contributiile aferente personalului angajat se achita statului italian, firma pe care o reprezentati nu are obligatii declarative informative sau fiscale impuse de statul roman. In acest sens, referitor la detaliile prezentate de dvs. in bonul valoric transmis se constata neconcordanta dintre pct. c si pct. f din care rezulta faptul ca muncitorii detasati in Italia primesc si in Romania drepturi salariale pentru care se constituie, se vireaza si se depun declaratii fiscale la bugetul general consolidat din Romania.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 11 Octombrie 2006

Votati articolul "Punctul de lucru":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X