email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Moise Guran explica diferentele dintre evaziune fiscala si coruptie

Evaziune fiscalacoruptieinfractiunispagaevaziunea fiscalaangajati la negruMoise Guran

Cu totii stim ce s-a intamplat in ultimele cateva saptamani de-a lungul carora Directia Antifrauda Fiscala a derulat nenumarate controale care au dus la suspendarea activitatii a peste 200 de unitati.

Atentia asupra evaziunii fiscale si rascolirea unor subiecte fierbinti din acest domeniu au devenit astfel inevitabile.

Moise Guran a scris recent pe blogul sau ca nu a putut sa nu observe ca romanii nu fac, in general, diferenta intre evaziune fiscala si coruptie, precizand si ca cele doua sunt adesea corelate. Acesta a mai precizat, asa cum citeaza Money.ro, ca nu doar cetatenii Romaniei pierd din vedere aceste diferente, ci si foarte multi lideri de opinie, fie ei jurnalisti sau politicieni.

Acestia nu fac astfel diferenta intre evaziunea fiscala si neplata taxelor la stat. Daca unele firme mari nu-si platesc taxele si impozitele la timp sau nu le mai platesc deloc, nu inseamna ca incearca sa le ascunda, a explicat Guran.

In schimb, se considera evaziune fiscala daca ascunzi taxele de stat. "Daca le declari si nu le platesti, ti se calculeaza penalitati. Daca nu le declari si esti prins incercand sa le ascunzi, abia atunci ai comis evaziune fiscala si, in functie de gravitate, aceasta fapta poate fi o contraventie, cazul bonului fiscal neemis, alteori, in functie de sumele ascunse statului, evaziunea poate fi infractiune, si se pedepseste cu inchisoare pana la sase ani", a explicat Moise Guran pentru biziday.ro.

NU UITATI SA NE URMARITI SI PE FACEBOOK UNDE VOM POSTA CELE MAI NOI STIRI!

Pedepsele pentru o firma care nu trece anumite sume prin contabilitate ajung sa fie mai mari decat cele pentru faptele de coruptie, mai scrie acesta, explicand in continuare ca evaziunea fiscala este cea care face ca fiecare cetatean in parte sa fie afectat din cauza lipsei banilor la buget:

"Rareori cineva, de exemplu, face o corelatie cauza-efect intre pensiile mici si evaziunea fiscala, sau intre o reteta fictiva, eliberata pentru o spaga modica, si fondurile insuficiente pentru medicamente compensate. Fiecare e cu treaba lui, iar somerul rareori da vina pentru lipsa locurilor de munca pe cel care are angajati la negru. Si, totusi, evaziunea in domeniul muncii este cea care a dus la cresterea taxelor pe munca si, implicit, la scaderea ofertei de joburi".

Suntem tara valorilor rasturnate, asa cum bine a spus Moise Guran, iar momentan nu putem decat sa ne dorim acea normalitate despre care a vorbit recent presedintele Klaus Iohannis, facand referire la activitatile Fiscului care functioneaza, de multe ori, ca un pendul. La final de zi, totul se reduce la modul in care intelegem sa fim responsabili. In paralel, evident, ne dorim ca si marii evazionisti sa fie pedepsiti cu aceeasi virtuozitate care a fost aplicata zilele acestea prin controale micilor evazionisti.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Evaziune fiscalacoruptieinfractiunispagaevaziunea fiscalaangajati la negruMoise Guran


Data aparitiei: 03 Aprilie 2015

Votati articolul "Moise Guran explica diferentele dintre evaziune fiscala si coruptie":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X