email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Limitare deducere TVA pentru autoturisme utilizate de administratori. Cum procedam?

limitare deducere TVAadministratoritratament fiscaltvaasigurari socialevehicul

In analiza urmatoare, o firma deduce pentru cele doua autoturisme folosite de administratorii societatii, TVA, cheltuieli cu reparatii, benzina etc. numai in proportie de 50%, restul de 50% fiind considerate.

Stabilim daca asta inseamna recunoasterea faptului ca aceasta procedura indica faptul ca cele doua autoturisme sunt folosite si in interes personal. Vom vedea astfel daca ar trebui considerate avantaje in natura (sumele reprezentand restul de 50%).

Societatea a dorit sa nu mai intocmeasca foi de parcurs pe aceste masini si a recurs la deductibilitatea limitata. In cazul in care nu se poate proceda in alt mod, poate firma sa faca foi de parcurs, cu acoperirea integrala a consumurilor, si cu deductibilitate integrala?


Prin limitarea dreptului de deducere cu 50% se recunoaste, indirect, faptul ca cele doua autoturisme nu sunt utilizate, exclusiv, in scopul activitatii economice, fiind  utilizate si in scop personal de catre salariatii/administratorii persoanei impozabile.  De exemplu, utilizarea autoturismului de catre administrator pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca se considera utilizare in scop personal, fara a se considera ca  autoturismul respectiv este utilizat,  exclusiv,  in scopul activitatii economice.  In acest sens, aduc drept argument prevederile pct.       45^1 alin. (4) din normele de aplicare ale  art. 1 45^1  "transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate la alin. (3), este considerat uz personal al vehiculului.".

Notiunea "uz personal" este definita la pct. 45^1 alin.  (4) din   Normele  metodologice de aplicare  a art.  145^1 dupa cum urmeaza "Utilizarea unui vehicul in folosul propriu de catre angajatii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, este denumita in continuare uz personal."
 
       Se considera ca un vehicul este utilizat exclusiv  in scopul activitatii economice daca este folosit pentru:

     deplasari in tara sau in strainatate la clienti sau furnizori, pentru prospectarea pietei;
     deplasari la  punctele de lucru;
     deplasari la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale;
     deplasari pentru interventie, service, reparatii


     exercitarea atributiilor de serviciu  de catre personalul de conducere.

       Cu toate acestea,  diferenta de 50% nu trebuie considerata avantaj natura pentru administratorul respectiv  astfel incat suma rezultata din limitarea dreptului de deducere TVA   sa reprezinte baza de calcul pentru impozitul pe venituri din salarii sau asimilate salariilor  si contributii (sociale si de de asigurari sociale de sanatate).
 
       Pentru aplicarea acestui tratament fiscal nu este relevant faptul ca  autoturismele sunt  conduse de catre  administratorii societatii  deoarece acestia se incadreaza in categoria "salariati", conform prevederilor  de la punctul 45^1 alin. (3) de aplicare a art. 145^1 "Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor comerciale, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora."
 
In lipsa unei foi de parcurs, suma TVA deductibila aferenta combustibilului alimentat pentru autoturismul utilizat de catre administrator se limiteaza la deducere cu  50%. Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca aceasta deducere limitata partial este permisa numai in situatia in care autoturismul respectiv este utilizat pentru:

    realizarea de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere  d.p.d.v. al TVA. In acest context, am in vedere prevederile art. 145 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (2) lit. a), b) si c) coroborate cu prevederile art. 145^1 "Limitari speciale ale dreptului de deducere" alin. (1). Aceasta deducere de 50% este admisa doar pentru un singur autoturism utilizat de catre acelasi director;
    realizarea de venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit.  In acest context, am in vedere prevederile art. 21 alin. (1) conform caruia "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile" coroborate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. t) "50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.".

Suma TVA deductibila se limiteaza la deducere 100% in situatia in care autoturismul este utilizat de catre administrator, exclusiv,  in scop personal.
 
Astfel, daca autoturismul nu se utilizeaza exclusiv in scopul activitatii economice,  suma TVA limitata la deducere reintregeste costul de achizitie al combustibilului a carui valoarea se inregistreaza in debitul  6022, caz in care, se aplica urmatorul tratament fiscal  d.p.d.v. al impozitului pe profit:

    50% din cheltuielile inregistrate in debitul contului 6022 sunt nedeductibile daca autoturismul este utilizat pentru realizarea de venituri impozabile, dar administratorul nu intocmeste foaia de parcurs;
    100% din cheltuielile inregistrate in debitul contului 6022 sunt nedeductibile daca autoturismul este utilizat de catre administrator exclusiv in scop personal.

     Limitarea cu 50% este un "compromis fiscal" intre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si bugetul de stat care admite ca un autoturism poate fi utilizat si in scop personal. Acest aspect este reglementat de catre legiuitor prin  alin. (4) pct. 45 din normele de aplicare ale art. art. 145^1  "Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal." Astfel, utilizarea fiecarui autoturism si in scop personal, este sanctionata prin limitarea partiala (50%)  a dreptului de deducere a sumei TVA deductibile, dar si a cheltuielilor aferente. Cheltuielile nedeductibile ale unei societati nu pot fi considerate sume de natura avantajelor in natura. Orice avantaj in natura impozitat la salariat reprezinta pentru societate cheltuiala deductibila. Astfel, daca legiuitorul a acceptat ca diferenta de 50% este cheltuiala nedeductibila d.p.d.v. la determinarea profitului impozabil, suma respectiva nu poate fi reconsiderata drept avantaj in natura pentru salariat/administrator. In acest sens, este recomandabil sa aveti in vedere si cele doua exemple din normele de aplicare ale art. 21 alin. (4) lit. t )de la pct. 49^2.

In concluzie, prin legislatia fiscala adoptata incepand cu 1 iulie 2012, legiuitorul admite ca un autoturism poate fi folosit:

     "exclusiv in scopul activitatii economice" ,caz in care deducerea se efectueaza 100% d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe profit. In aceasta situatie este obligatorie intocmirea foii de parcurs.
    in alte situatii, dar nu "exclusiv   in scopul activitatii economice" ,caz in care deducerea se efectueaza 50%, fara a fi  obligatorie intocmirea foii de parcurs.

In aceasta situatie, utilizarea autoturismului  nu poate fi  considerata un avantaj in natura pentru salariati si administratori daca se demonstreaza faptul ca autoturismul este utilizat pentru realizarea de operatiuni taxabile d.p.d.v. al TVA si venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit.

    pentru uzul personal al angajatilor, caz in care deducerea trebuie limitata 100%. In aceasta situatie, legiuitorul nu considera ca se acorda:
        un  avantaj in natura pentru salariat;
        dividende in natura pentru  asociati sau actionari.

 
In baza acestor considerente, diferenta de 50% nu poate fi reconsiderata drept avantaj in natura.


Raspuns oferit de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil, pentru www.portalcontabilitate.ro

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
limitare deducere TVAadministratoritratament fiscaltvaasigurari socialevehicul


Data aparitiei: 09 Aprilie 2015
Ultima actualizare: 10 Aprilie 2015

Votati articolul "Limitare deducere TVA pentru autoturisme utilizate de administratori. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X