email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Venituri din activitati dependente desfasurate in Romania

venituri din activitati dependentecod fiscalserviciuinstitutii publiceopanafdelegare


In cazul urmator, o societate din Romania, parte a unui grup international, doreste angajarea unui inginer. Deoarece salariul depaseste grila aprobata pentru Romania, societatea decide angajarea acestui inginer pe o firma din Elvetia, parte din grup. Inginerul isi va desfasura activitatea in Romania, dar va fi remunerat de firma din Elvetia si va primi si diurna de la aceasta. Care sunt obligatiile fiscale ale inginerului in raport cu statul roman?


In raport cu impozitul pe salarii, in conditiile in care persoana fizica isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri sub forma de salarii din strainatate, ii sunt aplicabile prevederile articolului 60 alin. (1) din Codul fiscal. Persoana fizica va avea obligatia de a declara si de a plati impozit lunar la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care s-a realizat venitul, direct sau printr-un reprezentant fiscal. Impozitul aferent unei luni se stabileste potrivit metodologiei prevazuta de art. 57 alin. (2) din Codul fiscal. Venituri realizate aferente activitatii desfasurate in Romania se declara prin intermediul formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania" conform OPANAF 530/2014.

In raport cu indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariatul care are stabilit raporturi de munca cu angajatorul nerezident, pe perioada delegarii si detasarii, in Romania, in interesul serviciului, acestea reprezinta venituri asimilate salariilor pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru tara de rezidenta a angajatorului nerezident, de care ar beneficia personalul din institutiile publice din Romania daca s-ar deplasa in tara respectiva. Temeiul il reprezinta art. 55 alin. (2) lit. 1 indice 1) din Codul fiscal.

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, Codul fiscal considera contribuabili atat persoanele fizice rezidente, cat si pe cele nerezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte. In conditiile legislatiei europene existente, se impune respectarea Regulamentului CE 883/2004 si a Regulamentului CE 987/2009, potrivit carora persoanele fizice sunt supuse legislației de securitate sociala a unui singur stat membru. Articolul 11 din Regulament stabileste regula generala care impune persoanei care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru sa se supuna legislației din statul membru respectiv.

In aceasta situatie vor fi aplicabile prevederile art. 296 indice 18 alin. (1 indice 10) – alin. (1 indice 12) din Codul fiscal, precum si prevederile OPANAF 17/2013, astfel:

- In situatia in care se incheie un acord privind declararea si plata contributiilor sociale, de catre angajatorul nerezident cu persoana fizica care isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri sub forma de salarii de la angajatorul nerezident, depunerea formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" si achitarea contributiilor sociale ale angajatorului si pe cele individuale revine persoanei fizice, potrivit art. 296 indice 18 alin. (1 indice 10) din Codul fiscal.

In acest sens, persoana fizica care isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri din salarii de la angajatorul nerezident fara sediul social sau reprezentanta in Romania, care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatul sau, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, si care a incheiat un acord cu angajatorul privind declararea si plata contributiilor sociale are obligatia sa depuna la organul fiscal competent, formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane care detin cod numeric personal (CNP);

Angajatorul nerezident care nu are sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatul lui, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, are obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatul, astfel:

- angajatorul poate transmite direct administratiei fiscale o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati;
- angajatorul poate imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie; in acest caz, angajatul care a fost imputernicit sa transmita organului fiscal competent informatii privind acordul incheiat va transmite odata cu formularele de inregistrare fiscala si o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

Persoana fizica are obligatia sa depuna lunar declaratia 112. Sectiunea "Date de identificare a platitorului" si sectiunea "Date de identificare a asiguratului" din declaratia 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale, declarand in declaratia 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune declaratia 224.

- In situatia in care nu se incheie un acord intre angajator si persoana fizica, conform alin. (1 indice 12) al art. 296 indice 19 din Codul fiscal, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatorilor. Declaratia se poate depune direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit.

Angajatorii au obligatia de inregistrare fiscala, potrivit art. 72 din Codul de procedura fiscala, Angajatorul care, potrivit reglementarilor comunitare, datoreaza in Romania contributiile pentru salariatul caruia ii este aplicabila legislatia de asigurari sociale din Romania se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit:

- daca se inregistreaza direct angajatorul depune la organul fiscal formularul 090 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar care se inregistreaza direct", avand completata sectiunea "Date privind vectorul fiscal" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale;

- daca se inregistreaza prin imputernicit angajtorul are obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea care constituie sursa de venit, avand completata sectiunea "Date privind vectorul fiscal" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.

In cazul in care nu se incheie un acord acord privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorul nerezident cu persoana fizica care isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri sub forma de salarii de la angajatorul nerezident, persoanei fizice ii vor fi aplicabile prevederile art. 60 din Codul fiscal referitoare la obligatia depunerii declaratiei 224.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din activitati dependentecod fiscalserviciuinstitutii publiceopanafdelegare


Data aparitiei: 20 Mai 2015

Votati articolul "Studiu de caz: Venituri din activitati dependente desfasurate in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X