Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea falimentului personal a fost adoptata. Ce prevede legea insolventei persoanelor fizice?

legea insolventei persoanelor fizicelegea falimentului personalinsolventacomisia de insolventapenalitati de intarziere

Legea falimentului personal a fost adoptata si aduce cu sine prevederi importante care lipseau cadrului legislativ de care nenumarate tari europene beneficiaza de ani buni. Ca exemplu concret, dupa implementarea legii falimentului personal in Franta, au fost deschise 700.000 de dosare de insolventa pentru persoanele fizice.

In ce priveste noua lege adoptata, initiatoarea proiectului, deputata PSD Ana Brichall, a declarat, potrivit Money.ro:

"Orice debitor de buna-credinta care are un necaz financiar, independent de vointa sa, din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca va fi executat silit sau ca ramane pe drumuri. Deci executarea silita este reglementata ca o exceptie, si nu este regula, asa cum se intampla in momentul de fata".

Prin intermediului un plan de rambursare ( de cel mult cinci ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an), persoanele fizice aflate in imposibilitatea de a-si plati ratele pot beneficia de reesalonarea datoriilor, evitand astfel executarea silita.

Un beneficiu principal pe care il aduce noua lege a insolventei persoanelor fizice il reprezinta faptul ca, odata cu deschiderea procedurii de insolventa a persoanei fizice, se stopeaza acumularea de datorii prin penalitati si majorari de intarziere.

Ana Brichall a precizat, de asemenea, potrivit Money.ro, ca orice debitor poate ca, dupa 90 de zile de la data scadenta a unei datorii, cand stie ca nu mai poate sa-si achite aceasta datorie, sa ceara intrarea in insolventa si in felul acesta sa se poata redresa financiar in baza acelui plan de rambursare.

"Debitorul isi propune acest plan de rambursare, pentru ca el este cel mai in masura, cunoscand situatia, sub supravegherea si consultanta acordata de un administrator al procedurii, care este desemnat de aceasta comisie de insolventa si care poate sa fie dintre practicieni in insolventa, avocati, notari sau executori judecatoresti. Sunt cele patru categorii profesionale care sunt competente sa indeplineasca calitatea de administrator in procedura", a explicat Birchall. citata de sursa amintita mai sus.

Noile prevederi mentioneaza ca se va infiinta si Comisia de insolventa, alaturi de Comisiile teritoriale de insolventa.

Comisia de insolventa teritoriala desemneaza provizoriu, urmand sa fie acceptat administratorul procedurii din randul celor patru categorii profesionale mentionate, informeaza aceeasi sursa.

Cheltuielile in procedura de rambursare a datoriilor sunt prevazute in planul de rambursare, iar cheltuielile generale de punere in aplicare a legii sunt suportate de la bugetul de stat.

In ce priveste posibilitatea ca anumite persoane sa profite de noile prevederi, Birchall a explicat ca, in opinia sa, o astfel de temere nu e justificata, precizand ca exista sanctiuni pentru cei care vor incerca sa incalce legea prin abuz:

"Eu nu cred ca oamenii care sunt in necaz si carora se adreseaza aceasta lege vor fi cei care vor abuza de o asemenea lege. Ca vor fi si unii care vor incerca sa eludeze legea, am prevazut sanctiuni. Sunt sanctiuni din Codul penal si sanctiuni specifice. Daca se dovedeste ca s-a deschis procedura insolventei pentru eludarea unui creditor, atunci e obligat sa plateasca toate datoriile din urma, inclusiv sanctiuni penale si sa nu mai poata sa beneficieze pentru un termen de cinci ani de zile de o alta procedura a insolventei".

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea insolventei persoanelor fizicelegea falimentului personalinsolventacomisia de insolventapenalitati de intarziere


Data aparitiei: 21 Mai 2015

Votati articolul "Legea falimentului personal a fost adoptata. Ce prevede legea insolventei persoanelor fizice?":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X