email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile ar putea fi obligate sa incheie contracte de munca. Reincadrarea veniturilor ramane o problema

PFAreincadrarea activitatilorprofesii liberliber profesionistisalariiimpozitareacontracte

Circa 600 mii de persoane cu activitati independente ar putea fi obligate sa incheie contracte de munca pentru care impozitarea este de trei ori mai mare, in conditiile in care se mentin prevederile din proiectul de Cod fiscal referitoare la reincadrarea veniturilor.

Potrivit Capital.ro, Guvernul admite erorile in taxarea PFA și a liber profesioniștilor ca salariati, prin decizia de a le sterge datoriile, insa acest fapt nu repara cauzele problemei.

Astfel, liber profesionistii vor sa stie cum va afecta aceasta modificare veniturile, cum va actiona ANAF in aceasta privinta si daca aceste venituri vor fi taxate ca salarii sau vor fi exonerate odata cu "amnistia", scrie Capital.ro.

"Situatia acestor persoane continua sa fie echivoca pentru ca problema  de fond, reincadrarea activitatilor independente, ramane. Codul fiscal, in baza caruia ANAF a facut controale si a putut sa reconsidere unele venituri ca salarii, cu plata tuturor impozitelor si contributiilor, este inca in vigoare. Desi sunt anuntate modificari din 2016, prin proiectul de Cod fiscal, aprobat de guvern si trimis parlamentului, prevederile privind reincadrarea nu se schimba dramatic, asa cum ar fi de asteptat de vreme ce executivul si-a recunoscut greseala. in ciuda tuturor schimbarilor anuntate, in fapt, nimic nu se schimba. Cel putin, deocamdata", scrie aceeasi sursa.

In ce priveste aceasta problema, Alin Chitu, partener TZA Consultanta fiscala, a declarat pentru aceeasi sursa urmatoarele:

"Proiectul noului Cod Fiscal pastreaza in mare masura criteriile aplicate si acum (sunt doar rescrise, insa pe fond sunt similare). in ciuda faptului ca noul proiect de cod fiscal a fost deja adoptat de Senat, guvernul a precizat lucreaza la un nou set de reglementari privind reclasificarea. Se pare ca acesta este inspirat de legislatia americana si ca va fi implementata o procedura in baza unui chestionar care va fi dezvoltat in perioada urmatoare. Probabil ca, in acest mod, se va ingreuna si mai mult partea formala a administratiei si astfel va creste costul de conformare si de administrare".


Reincadrarea poate depinde astfel de decizia inspectorilor ANAF, fapt care mentine temerile PFA-urilor in aceasta privinta.

"Diferenta de impozitare este considerabila. Daca, in acest moment, PFA au impozitare efectiva de 26%, in cazul reconsiderarii trebuie sa plateasca 75%. in plus, reconsiderarea inseamna ca obligatiile sunt calculate de fisc din momentul inceperii activitatii, pana la cinci ani in urma, acoperind perioada de prescriptie. Pentru anii anteriori, se adauga dobanzi si penalitati de 18,5% pe an", a explicat Capital.ro.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAreincadrarea activitatilorprofesii liberliber profesionistisalariiimpozitareacontracte


Data aparitiei: 22 Mai 2015

Votati articolul "PFA-urile ar putea fi obligate sa incheie contracte de munca. Reincadrarea veniturilor ramane o problema":
Rating:

Nota: 3.37 din 5 din 38 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X