email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refuz ANAF de a inregistra in scopuri de TVA administratorii care au facut sau fac parte din firme cu restante la stat

inregistrarea in scopuri de TVAfirmerestanteagenti economicirisc mediutvacodul de TVA

Va reamintim ca peste 2000 de firme nu au reusit sa indeplineasca in perioada februarie – aprilie criteriile necesare pentru obtinerea codului de TVA, se mentioneaza intr-un comunicat al ANAF, remis astazi redactiei.

Astfel, asa cum atrage atentia PortalContabilitate.ro, printre cele mai importante criterii care nu au fost intrunite si care au condus la refuzul inregistrarii in scop de TVA se numara detinerea de catre administratorul care a solicitat codul de TVA a calitatii de asociat sau administrator in societati cu restante la stat.

Se precizeaza ca aceste informatii din bazele de date ale aplicatiei care gestioneaza noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (intrata in vigoare incepand cu luna februarie 2015) confirma limitarea accesului pe piata a firmelor cu comportament evazionist si a persoanelor implicate in retelele de frauda sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale, manifestat in mod repetat, se precizeaza intr-un comunicat al ANAF, remis azi redactiei.

Astfel, in perioada februarie -aprilie 2015, 2.515 agenti economici nu au reusit sa indeplineasca criteriile aplicatiei informatice, fiind exclusi automat sau in urma verificarilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) care au avut loc dupa ce aplicatia informatica i-a situat in categoria de risc mediu.


Dintre acestia, 2.111 reprezinta societati nou infiintate care au solicitat inregistrarea in scop de TVA, fiind respinsi de aplicatie sau in urma verificarilor DGAF. Totodata, 404 firme care desfasurau deja activitate economica nu au primit codul de TVA in urma operatiunii de reinregistrare.

Avand in vedere aceste aspecte, ANAF atentioneaza ca refuzul inregistrarii in scop de TVA nu poate surveni in urma neindeplinirii unui singur criteriu, ci a unui cumul de criterii.

"Neindeplinirea unui cumul de criterii situeaza solicitantul in grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directa (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu cu reprezentantii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lamuririle necesare. Dintre cele mai importante criterii, a caror neindeplinire conduce la refuzul inregistrarii in scop de TVA, exemplificam: detinerea in prezent sau in trecut, de catre administratorul care solicita inregistrarea in scop de TVA, a calitatii de asociat sau administrator in societati cu risc fiscal ridicat (cu obligatii fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fara a fi reactivate ulterior; aflate in inactivitate temporara la registrul comertului; lichidate sau radiate), dar si instabilitatea sediului social", subliniaza ANAF.

Fiecare criteriu are un punctaj diferit, dupa cum se arata in comunicatul Fiscului. Astfel, in unele cazuri, neindeplinirea a doua criterii cu punctaj mare duce la refuzul inregistrarii in scop de TVA la fel ca in situatia in care solicitantul nu indeplineste trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu.

Conform documentului citat, cererea unui solicitant de inregistrare in scop de TVA a fost respinsa pentru ca persoana in cauza:

    a facut si facea parte, la momentul depunerii cererii, din societati care aveau obligatii fiscale neachitate de aproximativ 500.000 euro;


    a facut parte din trei societati care aveau statutul de inactiv si din doua societati care au fost lichidate.

Totusi, 1.063 de agenti economici incadrati la categoria de risc mediu au obtinut aprobarea inscrierii in scop de TVA sau neanularea codului de TVA dupa interviul desfasurat conform procedurilor cu reprezentantii ANAF, se mentioneaza in comunicat.

In perioada februarie-aprilie, dupa implementarea noii proceduri, 4.527 de societati au fost inregistrate in scop de TVA atat de la infiintare, cat si pe parcursul desfasurarii activitatii, comparativ cu 10.061 firme, in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta o diminuare cu circa 55%.

Sursa: PortalContabilitate.ro

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrarea in scopuri de TVAfirmerestanteagenti economicirisc mediutvacodul de TVA


Data aparitiei: 05 Iunie 2015

Votati articolul "Refuz ANAF de a inregistra in scopuri de TVA administratorii care au facut sau fac parte din firme cu restante la stat":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X