email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie mijloc de transport. Cum procedam cu TVA-ul si plata in numerar?

Achizitieautocamionplata in numerarcashtvatransportlivraresecond hand

In cazul urmator, o societate cu domeniul de activitate transport, inregistrata in scopuri de TVA numai pentru achizitii/livrari intracomunitare si in ROI, doreste sa achizitioneze un mijloc de transport (autocamion) cu valoarea de 50.000 euro.

Ce declaratii va trebui sa depuna societatea si ce taxe (TVA) va avea de plata in urma achizitiei mijlocului de transport? Mijlocul de transport va fi achitat cash.
Are obligatia sa achite numai prin banca?

Din punct de vedere al TVA sunt tratate diferit achizitiile de mijloace de transport noi si achizitiile de mijloace de transport second hand de la furnizori din Uniunea Europeana.

In acest sens mijloacele de transport noi sunt cele prevazute la lit. a) si care indeplinesc conditiile de la lit. b), respectiv:
   a) mijloacele de transport reprezinta o nava care depaseste 7,5 m lungime, o aeronava a carei greutate la decolare depaseste 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia:
   1. navelor destinate navigatiei maritime, utilizate pentru transportul international de persoane si/sau de bunuri, pentru pescuit ori alta activitate economica sau pentru salvare ori asistenta pe mare; si
   2. aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizeaza in principal transport international de persoane si/sau de bunuri cu plata;
   b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
   1. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
   2. in cazul unei nave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore;
   3. in cazul unei aeronave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore.


Astfel, in ceea ce priveste regimul TVA aplicabil la achizitia autoturismului, in functie de incadrarea autoturismului drept mijloc de transport nou sau second hand si de regimul TVA aplicat de furnizor, se pot distinge urmatoarele situatii:

    Societatea efectueaza achizitia unui mijloc de transport nou.
 
Pentru a fi considerat mijloc de transport nou, autoturismul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-    sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau
-    sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;

 
In acest caz, achizitia efectuata reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
 
Pentru achizitia efectuata societatii din Romania ii revin urmatoarele obligatii:
 
- sa depuna decontul special de TVA (formularul 301) si sa achite TVA aferenta;
- sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).
 

    Societatea efectueaza achizitia unui mijloc de transport second hand:
 
In acest caz, pentru livrarea autoturismului furnizorul din Comunitate poate aplica fie regimul normal de taxare fie regimul special pentru bunuri second hand conform echivalentului art. 152 indice 2 din Codul fiscal din legislatia acestui stat.
 
In situatia in care furnizorul aplica regimul normal de taxare achizitia efectuata reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
 
Pentru achizitia efectuata societatii din Romania ii revin urmatoarele obligatii:
 
- sa depuna decontul special de TVA (formularul 301) si sa achite TVA aferenta;
- sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).
 
In situatia in care furnizorul va aplica regimul special pentru bunurile second hand achizitia efectuata nu este impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal. Furnizorul trebuie sa mentioneze pe factura emisa aplicarea acestui regim.
In acest caz societatea nu efectueaza o achizitie intracomunitara impozabila in Romania si, ca atare nu declara achizitia in declaratia recapitulativa (formular 390).
 
Conform art. 3 din Legea 70/2015  se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

   a) incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
   b) incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;
   c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
   d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
   e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
La art. 1 alin. (3) este prevazut ca prevederile Capitolului I din lege se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in plafoanele prevazute de acest  capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

Astfel, plafoanele prevazute de Legea 70 se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta, pe baza cursului de schimb valutar de la data efectuarii operatiunilor.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Achizitieautocamionplata in numerarcashtvatransportlivraresecond hand


Data aparitiei: 16 Iunie 2015

Votati articolul "Achizitie mijloc de transport. Cum procedam cu TVA-ul si plata in numerar?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X