email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate pierdere din creanta si faliment. Cand se poate considera deductibila pierderea?

pierdere din creantafalimentcod fiscalprocedura falimentlegea 85insolventalitigiu

In cazul urmator, o societate inregistreaza facturi neincasate de la un client in faliment de 111.013,60 lei, facturile fiind emise in 2006.  In anul 2012 s-a deschis procedura falimentului insa firma nu a fost inscrisa la masa credala pe motiv ca facturile erau prescrise. In 2012 a fost constituit provizion de 31.136,62 lei.

In Noiembrie 2013, dosarul s-a inchis, firma neavand notificare din partea administratorului judiciar, iar tribunalul emitand urmatoarea sentinta:

"Solutia pe scurt: In baza art. 131 din Legea nr. 85/2006 inchide procedura insolventei deschisa impotriva debitorului SC X SRL. Dispune radierea debitorului din Registrul Comertului Ilfov. Descarca lichidatorul judiciar de obligatiile si indatoririle prevazute de legea 852006. In baza art. 135 din lege, dispune notificarea prezentei hotarari catre Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov si Oficiului Registrului Comertului Ilfov, pentru efectuarea cuvenitelor mentiuni."

Se poate considera deductibila din punct de vedere fiscal (TVA si impozit pe profit) aceasta pierdere din creanta inregistrata in Iunie 2015?

Conform art. 21 alin (4) lit o) din Codul fiscal sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n).

Art. 22 alin. (1), lit. j) pct. 2 din Codul fiscal contine o conditie speciala si anume deschiderea procedurii de faliment. Acest moment definit de catre Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei in cadrul art. 107 (respectiv Legea nr. 85/2014 numai daca procedura a fost initiata dupa data 28 iunie 2014) semnifica incetarea oricaror masuri de redresare a debitorului care ar conduce la recuperarea creantei fie si in parte si continuarea procedurii doar cu lichidarea averii acestuia pentru acoperirea pasivului in masura in care mai este posibil, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat pe baza sentintei de inchidere a procedurii data de judecatorul-sindic in temeiul unei dispozitii distincte cuprinse la art. 131 din Legea nr. 85/2006.

Pana la aceasta data deducerea provizioanelor este supusa regulilor speciale cuprinse la art. 22 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal. In temeiul acestei dispozitii, fara a mai fi legata de inchiderea procedurii insolventei, deducerea provizioanelor are loc in procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;

2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;

3. nu sunt garantate de alta persoana;

4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;

5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.


 
In situatia analizata vor fi insa incidente prevederile art. 21 alin. (2) lit. n) pct. 1 din Codul fiscal potrivit carora sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in cazul in care procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti. Trebuie subliniat ca textul legal nu conditioneaza sub nici o forma participarea la procedura insolventei ci doar indeplinirea conditiei de inchiderea procedurii in baza hotararii pronuntate in temeiul art. 131 din Legea nr. 85/2006 aplicabila in cazul in speta.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu, jurist si expert in proceduri fiscale

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pierdere din creantafalimentcod fiscalprocedura falimentlegea 85insolventalitigiu


Data aparitiei: 09 Iulie 2015

Votati articolul "Deductibilitate pierdere din creanta si faliment. Cand se poate considera deductibila pierderea?":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X