Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! Se aplica deja noile criterii de reconsiderare a activitatilor independente

Legea 187/2015criteriicodul fiscalactivitati independenteactivitati dependenteprofesii libere

Legea 187/2015 de modificare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 499 din 7 iulie 2015 reformuleaza criteriile in functie de care o activitate poate fi considerata independenta, respectiv dependenta.

Conform modificarilor care au intrat in vigoare incepand cu 10 iulie 2015 activitatea independenta reprezinta orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
   
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
  
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

Acest criteriu se regasea si pana la intrarea in vigoare a acestor modificari.

Despre cum este afectata activitatea PFA-urilor incepand cu 2016 am scris

AICI!

5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

Liberii profesionisti fac parte din organisme profesionale, care au reglementari proprii si care impun cerinte proprii de acces la profesia respectiva, precum: Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, Camera Consultantilor Fiscali, Uniunea Nationala a Notarilor Publici, Uniunea Avocatilor din Romania, Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala, etc.

7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Astfel, este suficient sa fie indeplinite 4 dintre conditiile de mai sus, pentru ca lucratorul sa poata fi considerat ca desfasurand o activitate independenta.
 

Citeste despre cele mai importante 5 modificari aduse de Legea 187/2015 aici!

In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
In baza acestor prevederi se poate efectua reincadrarea fiscala de catre organele fiscale insa nu se va efectua si reincadrarea din punct de vedere juridic.

Pana la intrarea in vigoare a acestor prevederi, Codul fiscal definea munca dependenta prin indicarea a patru criterii legale, respectiv:

1. beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

2. in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

3. platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

4. platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

 


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale

Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 187/2015criteriicodul fiscalactivitati independenteactivitati dependenteprofesii libere


Data aparitiei: 14 Iulie 2015

Votati articolul "Atentie! Se aplica deja noile criterii de reconsiderare a activitatilor independente":
Rating:

Nota: 4.69 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X