email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi propuneri privind inregistrarea in scopuri de TVA si criteriile aferente

criteriiinregistrarea in scopuri de TVAproiectANAFcerere de inregistrare

ANAF a transmis un comunicat prin care anunta modificarile propuse in noul proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru modificarea si completarea OPANAF 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si modiifcarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 906 din 12 decembrie 2014, au fost modificate dispozitiile art. 153 din Codul fiscal privind inregistrarea in scopuri de TVA si anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Potrivit prevederilor modificate ale art. 153 alin. (7^1) din Codul fiscal, criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Pe baza acestor criterii, organele fiscale competente stabilesc daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA. Organele fiscale competente nu vor inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc criteriile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

Pentru aplicarea acestor prevederi legale a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

In vederea eficientizarii activitatii la nivelul serviciilor/birourilor/compartimentelor de informatii fiscale, din perspectiva implementarii analizei intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, Directia generala de informatii fiscale a propus o serie de modificari ale prevederilor acestui act normativ, prin Nota nr. A_DIF 903/28.04.2015, aprobata de conducerea agentiei.

Astfel, se propune introducerea posibilitatii de a propune respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA de catre compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice, in ipoteza in care reprezentantul legal al persoanei impozabile nu furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate si nu clarifica intentia si capacitatea persoanei impozabile, iar aceasta se afla la prima cerere de inregistrare in scopuri de TVA si/sau reprezentantul fiscal nu a fost/nu este subiect al unui raport juridic fiscal, direct sau prin intermediul societatilor la care detine calitatea de asociat si/sau administrator.

De asemenea, se propune extinderea termenului de emitere a deciziei de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, de la o zi lucratoare, la 3 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete, in situatia in care propunerea de aprobare/respingere apartine compartimentului cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice (cazurile prevazute la art. 7 alin. (2) lit. a) si b) din ordin).

Sursa: ANAF

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
criteriiinregistrarea in scopuri de TVAproiectANAFcerere de inregistrare


Data aparitiei: 28 Iulie 2015

Votati articolul "Noi propuneri privind inregistrarea in scopuri de TVA si criteriile aferente":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X