email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorarea duratei normale de utilizare a unei cladiri. Care e procedura si ce implicatii fiscale apar?

durata de utilizareamortizarepolitici contabilecatalogul mijloacelor fixeduratele de amortizarecladire

Iata cele doua intrebari carora le oferim raspuns cu sprijinul lectorului universitar dr. Ela Dumitra.

"Cum se poate majora durata de amortizare a unei cladiri daca a fost data durata maxima de functionare din catalog in anul 2006?

Ce documente trebuie intocmite si care sunt implicatiile fiscale?"

Din datele furnizate de dvs., majorarea duratei de normale de utilizare a unei cladiri peste cea maxima prevazuta in Catalogul Mijloacelor Fixe se poate face doar in proportie de 10% din aceasta in cazul investitiilor efectuate la aceasta cladire. Totodata durata normala de utilizare poate fi modificata si ca urmare a evaluarii efectuate de catre un evaluator autorizat. Modificarea duratei de utilizare a cladirii se face in baza unei decizii a conducatorului unitatii in baza documentelor privind investitia efectuata la cladire sau in baza raportului de evaluare al evaluatorului autorizat. In baza acestei decizii se modifica si datele din Fisa mijlocului fix.                                                                  

Din punct de vedere al implicatiilor fiscale, la  lit c) de la punctul 33 al art. 7(1) din Codul fiscal este precizat din ce se compune valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile din:

-costul de achizitie/productie/valoarea de piata la data intrarii in patrimoniul firmei si care se utilieaza la calculul amortizarii fiscale si
-reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.

Baza legala aplicabila in speta prezentata:


A) Legea 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale     

Art. 8. - Duratele normale de functionare, precum si clasificatia mijloacelor fixe se aproba prin hotarare a Guvernului. La determinarea lor se va tine seama de parametrii tehnico-economici stabiliti de proiectanti si de producatori prin cartile sau documentatiile tehnice ale mijloacelor fixe respective, precum si de efectele uzurii morale. Aceste durate vor fi revizuite periodic, dar nu mai tarziu de 5 ani.                                                                                                          
Art. 11. - Amortizarea mijloacelor fixe se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune, pana la recuperarea integrala a valorii de intrare, conform duratelor normale de functionare.

B) Hotararea 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe

III. Alte precizari

2. Investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare.  Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare. In cazul cladirilor, investitiile efectuate trebuie sa asigure protectia valorilor umane si materiale si imbunatatirea gradului de confort si ambient sau reabilitarea si modernizarea termica a acestora. Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10% sau in cazul institutiilor publice pana la 20%. Daca cheltuielile ulterioare se fac dupa expirarea duratei normale, se va stabili o noua durata normala de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.

C) Codul fiscal                                                                                                                             

ART. 24 Amortizarea fiscala (1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.                

(15^2) In cazul in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.
In ceea ce priveste situatia in care mijlocul fix este complet amortizat, durata de amortizare trebuie stabilita de catre evaluator in functie de durata de viata estimata.

D) ORDIN Nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate                                          

4.4.1. Reguli de evaluare de baza:  139. - (1) Costul de achizitie sau costul de productie, respectiv valoarea reevaluata, in cazurile in care se aplica prevederile subsectiunii 3.4.1 "Reevaluarea imobilizarilor corporale", al activelor imobilizate a caror utilizare este limitata in timp se reduce cu ajustarile valorice calculate pentru amortizarea sistematica a valorii activelor in cauza pe parcursul duratei lor de utilizare economica (amortizare).                                    

(2) Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Valoarea amortizabila este reprezentata de cost sau de alta valoare care substituie costul (de exemplu, valoarea reevaluata).                                                                                                          

(3) In intelesul prezentelor reglementari, prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila, aceasta reprezentand:                                                                                                               

a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau                  

b) numarul unitatilor produse sau al unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de entitate prin folosirea activului respectiv.                                                                                     

Amortizarea 238. - (1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.         
                                          
(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.                                                                                                                                            
(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.                                                
(5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare.

(6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.

100. - Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia. Cu ocazia reevaluarii imobilizarii corporale, acesteia i se stabilesc o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, lector Universitar dr.

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
durata de utilizareamortizarepolitici contabilecatalogul mijloacelor fixeduratele de amortizarecladire


Data aparitiei: 29 Iulie 2015

Votati articolul "Majorarea duratei normale de utilizare a unei cladiri. Care e procedura si ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X