email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatiile financiare consolidate se depun pana la 31 august 2015

situatiile financiare consolidate31 august 2015OMFP 1802/2015societatea mama

In acest an, situatiile financiare consolidate se depun pana la 31 august,  conform prevederilor din Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1802/2014 (OMFP 1802/2014).

Situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc de societatea-mama, cu conditia ca aceasta sa faca parte dintr-un grup de societati si sa respecte una din conditiile se mai jos:

-    detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta entitate, denumita filiala;
-    este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale acelei filiale;
-    este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra acelei filiale, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, daca legislatia aplicabila filialei permite astfel de contracte sau clauze;
-    este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale entitatii in cauza (filiala) care au indeplinit aceste functii in cursul exercitiului financiar, in cursul exercitiului financiar precedent si pana in momentul intocmirii situatiilor financiare anuale consolidate, au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor sale de vot;
-    este actionar sau asociat al unei entitati si detine singura controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei entitati (filiala), ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati ai acelei filiale.

Retinem ca orice entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor daca entitatea respectiva (societatea mama) detine puterea de a exercita sau exercita efectiv o influenta dominanta sau controlul asupra unei alte entitati (filiala).

Sectiunea 1.3. din OMFP 1802/2014 reda urmatoarele conditii referitoare la categorii;e de entitati raportoare

9. - (1) In functie de criteriile de marime, entitatile prevazute de prezentele reglementari se grupeaza in trei categorii, astfel: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari.

(2) Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 350 000 EUR;

b) cifra de afaceri neta: 700 000 EUR;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.

Pentru aceasta categorie de entitati se aplica, de asemenea, prevederile cap. 12 "Dispozitii privind scutirile si restrictiile aplicabile scutirilor".

(3) Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 4 000 000 EUR;

b) cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

(4) Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 4 000 000 EUR;

 b) cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

 

 10. -

(1) In functie de criteriile de marime, grupurile se impart in doua categorii, astfel: grupuri mici si mijlocii, respectiv grupuri mari.

(2) Grupurile mici si mijlocii sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:

a) totalul activelor: 24 000 000 EUR;

b) cifra de afaceri neta: 48 000 000 EUR;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.

(3) Grupurile mari sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:

a) totalul activelor: 24 000 000 EUR;

b) cifra de afaceri neta: 48 000 000 EUR;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.

(4) Determinarea valorii criteriilor de marime prevazute la prezentul punct se bazeaza doar pe indicatorii corespunzatori societatii-mama si filialelor cuprinse in consolidare. La stabilirea criteriilor de marime, societatea-mama poate sa nu ia in considerare filialele pe care intentioneaza sa le excluda din consolidare in baza oricarei situatii prevazute la pct. 504.

NOTA! Atunci cand, la data bilantului, o entitate depaseste sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate la pct. 9, acest fapt afecteaza aplicarea derogarilor prevazute de prezentele reglementari numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.

Retinem ca o societate-mama intocmeste situatii financiare anuale consolidate incepand cu primul exercitiu financiar in care sunt depasite criteriile de marime prevazute la pct. 10, cu respectarea conditiilor prevazute la cap. 8 "Situatii financiare anuale consolidate si rapoarte consolidate".

De asemenea, atunci cand, la data bilantului, un grup depaseste sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate la pct. 10, acest fapt are incidenta asupra aplicarii derogarilor prevazute de prezentele reglementari numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.

Documentul care contine situatiile financiare trebuie sa precizeze denumirea entitatii raportoare, precum si informatii referitoare la:

a) registrul comertului la care este pastrat dosarul entitatii, impreuna cu numarul de inmatriculare al entitatii in registrul in cauza;

b) forma juridica a entitatii, adresa sediului social si, dupa caz, faptul ca entitatea este in lichidare.


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatiile financiare consolidate31 august 2015OMFP 1802/2015societatea mama


Data aparitiei: 11 August 2015

Votati articolul "Situatiile financiare consolidate se depun pana la 31 august 2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X