email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nelamuriri privind Raportarea contabila la 30.06.2015. PDF bilant si formular microentitate

raportare contabilabilantformularcontul 4091stocuricreanteS1027microentitateS1050

Doua intrebari privind raportarea contabila la 30.06.2015 vor primi raspuns prin cele ce urmeaza, tratand astfel doua subiecte distincte:

1.In ce priveste PDF-ul pentru bilant 30 iunie 2015,  rd 05 Active Circulante I Stocuri, in pdf-ul actualizat in 22.07.2015 NU mai apare in formular si contul 4091, acesta aparand la rd 06 II Creante, DAR in Instructiuni-Structura formular 1027 sau 1050, contul 4091 apare ca si pana anul trecut, in formula de calcul al rd 05 si nu al rd 06. Cum procedam: tinem cont de ce scrie in formular sau ne luam dupa formula de calcul?

2.In cazul unei entitati care, dupa criteriile de marime din 30 iunie 2015 este MICROENTITATE, dar nu aplica sistemul simplificat de contabilitate c.f C.fiscal, nefiind microintreprindere, ce formular va folosi S1027, tip situatie financiara BS, sau formularul pt microentitati S1050, cu tip de situatie financiara UU?

Acest UU, conform site-ului ANAF, se refera totusi la codificarea aferenta unitatilor comerciale care au optat pentru sistemul simplificat, ceea ce nu este cazul nostru. Cum procedam?

1. Ca regula generala, soldul contului 4091 "Furnizori - debitori pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor" se ia in considerare la rd. 06 "Creante", asa cum rezulta din formularul inteligent tip pdf si din structura formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" la data de 30 iunie 2015 aprobata prin OMFP 773/2015.

Daca acest cont 4091 reflecta valoarea avansurilor acordate furnizorilor, soldul lui nu reflecta un stoc, ci creanta societatii fata de furnizorii sai. In schimb, daca in debitul contului 4091 se reflecta si valoarea ambalajelor care circula in sistem de restituire, facturate de furnizori, conform functiunii contului stabilita prin reglementarile contabile, atunci este justificata luarea in considerare a soldului contului 4091 la rd. 05 "Stocuri" din formular.

Prin urmare, in functiune de natura/componenta soldului (avans furnizor sau ambalaj in sistem de restituire), contul 4091 va fi luat in considerare fie la rd. 06, fie la rd. 05 in formular. In aceasta situatie prevaleaza prevederile pct. 57 alin. 1 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 conform carora prezentarea elementelor din bilant si din contul de profit si pierdere (inclusiv in cazul raportarii contabile semestriale) se face tinand seama de fondul economic al tranzactiei.

2. Optiunea pentru sistemul simplificat de contabilitate era prevazuta de OMFP 2239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate si nu de Codul fiscal. Acest ordin a fost abrogat de la 1 ianuarie 2015 prin art. 11 lit. b din OMFP 1802/2014.

In prezent, gruparea entitatilor din punct de vedere contabil se face doar dupa criteriile de la pct. 9 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, microentitatile beneficiind doar de un sistem de raportare financiara simplificat conform pct. 20 alin. 1 si pct. 576-578 din reglementarile amintite. Prin urmare, pentru 30 iunie 2015 se va utiliza formularul pentru microentitati S1050 tip "UU", daca cifra de afaceri realizata in anul precedent a fost mai mare de 220.000 lei. Tabelul cu codificari tipuri de situatii financiare si raportari anuale de pe site-ul ANAF nu este actualizat cu noile codificari aplicabile incepand cu raportarea la 30 iunie 2015.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportare contabilabilantformularcontul 4091stocuricreanteS1027microentitateS1050


Data aparitiei: 12 August 2015

Votati articolul "Nelamuriri privind Raportarea contabila la 30.06.2015. PDF bilant si formular microentitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X