email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.3 Prevederi aplicabile incepand cu 01.01.2007-Legea nr. 346/2006

Prevederi aplicabile incepand cu 01 ianuarie 2007
-Legea nr. 346/2006

Definitii si termeni:

1. achizitie = totalitatea bunurilor si serviciilor obtinute sau care urmeaza a fi obtinute de o persoana impozabila, prin urmatoarele tipuri de operatiuni:

a) livrari de bunuri sau prestari de servicii;

 b) achizitii intracomunitare;

c) importuri de bunuri.

2. active corporale fixe = activele cu o durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului achizitionate pentru urmatoarele scopuri:

a) utilizarea in:

  • productia sau livrarea de bunuri;
  • in prestarea de servicii;

b) inchirierea catre terti;

c) scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de 1 an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau prin lege.

3. baza de impozitare = contravaloarea unei livrari de bunuri sau prestari de servicii impozabile, a unui import impozabil sau a unei achizitii intracomunitare impozabile.

4. bunuri = bunuri corporale mobile si imobile, prin natura lor sau prin destinatie. In categoria bunurilor corporale mobile se incadreaza si energia electrica, energia termica, gazele naturale, agentul frigorific si altele de aceasta natura.

5. cod de inregistrare in scopuri de TVA = are prefixul «RO», conform Standardu-lui international ISO 3166 – alpha 2 si poate fi atribuit de:

  • autoritatile competente din Romania;
  • autoritatile competente dintr-un alt stat membru.

6. importator = persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila.

7. intreprindere mica = persoana impozabila care aplica regimul special de scutire reglementat pentru Romania sau un regim de scutire echivalent, conform cu legislatia statului membru in care persoana este stabilita.

8. livrare intracomunitara = transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar, bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

9. livrare catre sine = operatiunile asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata.

10. perioada fiscala =

  • luna calendaristica;
  • trimestrul calendaristic (pentru firmele care in cursul anului calendaristic precedent au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se la cursul B.N.R. din ultima zi lucratoare a anului calendaristic).

11. plafon pentru achizitii intracomunitare = valoarea totala a achizitiilor intracomunitare care nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro.

12. plafon pentru vanzari la distanta = valoarea totala a vanzarilor al caror transport sau expediere in Romania depaseste suma de 35.000 euro, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent.

13. prestarea catre sine = operatiuni asimilate prestarilor de servicii efectuate cu plata.

14. servicii furnizate pe cale electronica = furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice – software – si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta.

15. taxa colectata = taxa aferenta livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile, efectuate de persoana impozabila, precum si taxa aferenta operatiunilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei.

16. taxa deductibila = suma totala a taxei datorate sau achitate de catre o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate.

17. taxa de dedus = taxa aferenta achizitiilor, care poate fi dedusa.

18. vanzarea la distanta = livrarea de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia.

19. mijloace de transport noi = o nava care depaseste 7,5 m lungime, o aeronava a carei greutate la decolare depaseste 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

  1. pentru un vehicul terestru: sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
  2. pentru o nava maritima: sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore;
  3. pentru o aeronava: sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore.

20. nontransferul = expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, in vederea utilizarii pentru una din urmatoarele operatiuni:

  • livrarea bunului respectiv pentru vanzarea la distanta;
  • livrarea bunului respectiv pentru operatiuni de instalare sau montaj efectuate de catre furnizor sau de catre alta in numele acestuia;
  • livrarea bunului respectiv, realizata de persoana impozabila la bordul navelor, aeronavelor sau trenurilor, pe parcursul transportului de persoane efectuat in teritoriul Comunitatii, daca:

-locul de plecare si locul de sosire a transportului de pasageri sunt in interiorul Comunitatii;

-locul de plecare a transportului de pasageri este primul punct de imbarcare a pasagerilor in interiorul Comunitatii, eventual dupa o oprire in afara Comunitatii;

-locul de sosire a transportului de pasageri reprezinta ultimul punct de debarcare in interiorul Comunitatii pentru pasagerii care s-au imbarcat in interiorul Comunitatii, eventual inainte de o oprire in afara Comunitatii;

  • livrarea bunului respectiv, realizata de persoana impozabila, daca este destinata urmatoarelor operatiuni:

1) livrari intracomunitare scutite;

2) livrari de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;

3) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea sau alimentarea ambarcatiunilor de agrement si a avioanelor de turism sau a oricarui alt mijloc de transport de uz privat;

4) livrarile de bunuri care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor care nu sunt stabiliti in Comunitate;

5) livrarile destinate navelor, aeronavelor, misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, organizatiilor internationale si fortelor NATO;

6) utilizarea temporara a bunului respectiv pe teritoriul statului membru de destinatie a bunului expediat sau transportat, in scopul prestarii de servicii in statul membru de destinatie, de catre persoana impozabila stabilita in Romania;

21. Transport intracomunitar de bunuri = transportul de bunuri care se incadrea-za intr-una din urmatoarele doua situatii:

  • locul de plecare si locul de sosire este situat in doua state membre diferite;
  • locul de plecare si locul de sosire este situat in acelasi stat membru, dar transportul este efectuat in legatura directa cu un transportul intracomunitar de bunuri;

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 06 Martie 2006

Votati articolul "2.3 Prevederi aplicabile incepand cu 01.01.2007-Legea nr. 346/2006":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X