email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe venit si contributii sociale pentru prime acordate salariatilor in locul voucherelor de vacanta. Ce cheltuieli se deduc?

impozit pe venitcontributii socialevoucher vacantacontributiirecuperaretichete

In analiza de mai jos, pornim de la situatia in care, pentru sumele acordate in vouchere de vacanta potrivit legii, angajatul plateste doar impozitul pe venit de 16%, compania fiind scutita de plata contributiilor sociale ale angajatului si ale angajatorului.

In cazul in care angajatii vor primi in locul voucherelor bani sau prime, stabilim ce taxe trebuie sa plateasca respectiva companie si in ce masura cheltuiala cu banii sau primele acordate in locul voucherelor sunt deductibile.


Legislatia in domeniul voucherelor de vacanta, respectiv Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta cu toate modificarile si completarile la zi (Ordonanta Guvernului nr. 8 din 31 iulie 2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, Legea 173 -2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta ) , a fost data atat in favoarea angajatului pentru cresterea veniturilor reale ale acestuia si in favoarea angajatului de recuperare a capacitatii de lucru si implicit de crestere a productivitatii muncii.

Totodata legiuitorul a venit si cu facilitatea de exludere de la plata contributiilor sociale a tichetelor de vacanta ( art 296^15 Exceptii generale, lit o din Codul fiscal: ART. 296^15 Exceptii generale Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296^4, urmatoarele:o) tichetele de masa, tichetele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii;). Deci nu se face nici o referire la scutirea de la plata contributiilor sociale obligatorii a primelor acordate in locul voucherelor de vacanta.

In concluzie, daca compania acorda bani ( sub diferite forme cum ar fi acelea a primelor ) in locul tichetelor de vacanta , acestea nu se incadreaza in categoria voucherelor de vacanta. Asemenea cheltuieli sunt considerate cheltuieli de natura salariala, fapt pentru care acestea intra in baza de lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii . Cheltuieli cu primele, fiind cheltuieli salariale – " Art 55 Definirea veniturilor din salarii (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca –" , sunt cheltuieli deductibile la calcului impozitului pe profit.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, lector Universitar dr.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitcontributii socialevoucher vacantacontributiirecuperaretichete


Data aparitiei: 18 August 2015

Votati articolul "Impozit pe venit si contributii sociale pentru prime acordate salariatilor in locul voucherelor de vacanta. Ce cheltuieli se deduc?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X