email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exista vreun temei legal prin care se pot deconta banii de buzunar?

Intrebare:

Organizatia Concordia se ocupa de copii strazii, are case de copii si centre de plasament. Copiii sunt aici ca intr-o familie. Vrem ca acestor copii sa le dam lunar niste bani pe care sa-i numim bani de buzunar. Copii sa poata cumpara ceea ce doresc, fara sa le cerem bonuri decont. Ce ar insemna ca 350 copii cati are organizatia sa aduca bonuri? Ar fi putin mai mult decat incomod. Intrebarea noastra este cum putem justifica in contabilitate aceasta suma? Este vreun temei legal prin care putem deconta banii de buzunar? Care ar fi suma maxima care li s-ar putea da?

Raspuns (dat in 09.05.2006):

Potrivit art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

Bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale sunt folosite incepand cu data de 1 ianuarie 2006 numai ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa. Face exceptie de la aceasta regula, in temeiul Ordinul ministrului finantelor publice nr. 293/2006, in sensul ca sta la baza inregistrarilor in contabilitate a cheltuielilor, bonul fiscal emis conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile ulterioare, a carui valoare totala este de pana la suma de 100 lei (RON) inclusiv, daca este stampilat si are inscrise denumirea cumparatorului, codul unic de inregistrare al acestuia sau codul numeric, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.

In conditiile prezentate de dumneavoastra, singura posibilitate pentru a justifica in contabilitate cheltuielile efectuate de copiii care sunt in grija dumneavoastra - fata de care nu s-a luat masura plasamentului pentru care se acorda o alocatie lunara de plasament in baza art. 119 din Legea nr. 272/2004 -, este de a avea documente justificative, respectiv, bonuri fiscale.

In raport de prevederile legale in vigoare si de mecanismul, e drept complicat al procurarii documentelor justificative in conditiile legii mentionate mai sus, nu pot fi identificate alte modalitati pentru acordarea de sume de bani copiilor care sa poata fi justificate in evidentele contabile de maniera prezentata de dvs. Aceasta in contextul in care si varianta unor donatii sau a unor acte de mecenat este limitata datorita problemei capacitatii de exercitiu limitata a copilului minor.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 18 Octombrie 2006

Votati articolul "Exista vreun temei legal prin care se pot deconta banii de buzunar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X