email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in scopuri de TVA pentru prestari intracomunitare de servicii si D 301. Ce procedura urmam?

inregistrarea in scopuri de TVAcod special TVAAICprestari intracomunitarebunuritvadecont tva

In cazul urmator, discutam despre o societate inregistrata in scopuri de TVA intracomunitar, cu cod special de TVA pentru AIC, care achizitioneaza bunuri din UE, nu masini noi, nu accizabile, combustibil, piese auto, taxe drum, iar factura se inregistreaza in contabilitate cu taxare inversa si se declara in D390 si in D301.

Vom stabili daca e corect ca in D301 sa apara TVA de plata, in conditiile in care societatea nu a mai avut pana in prezent AIC de bunuri sau servicii si nu a depasit plafonul de 34.000 lei. S-a inregistrat in scopuri de TVA intracomunitar din proprie intiativa, pentru a putea factura servicii de transport in UE.
In plus, stabilim daca se declara in D 301 si facturile din UE, pe codul fiscal pentru AIC.

    In situatia in care nu a depasit plafonul de 34.000 lei reprezentand achizitii intracomunitare de bunuri, societatea din Romania nu este obligata sa se inregistreze in Romania in conformitate cu prevederile art. 153^1, dar poate solicita inregistrarea prin optiune, caz in care optiunea este valabila timp de 2 ani.

In acest context, trebuie retinut faptul ca nu reprezinta achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, achizitia de bunuri efectuata direct  pe teritoriul comunitar, de exemplu, achizitia de combustibil de la benzinarii situate pe teritoriul comunitar, achizitia de piese auto de la magazine stabilite pe teritoriul comunitar, etc. Aceste achizitii de bunuri si servicii sunt impozabile in Comunitate din punctul de vedere al TVA, fara a fi taxabile in Romania, indiferent de faptul ca beneficiarul este persoana impozabila inregistrata in regim special conform prevederilor art.  153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau in regim normal, conform prevederilor art. 153 (a depasit cifra de afaceri de 220.000 lei).  

Operatiunile respective sunt impozabile pe teritoriului statului membru de unde au fost achizitionate si pentru care furnizorul a aplicat regimul normal de taxare deoarece a considerat ca efectueaza o livrare pe teritoriul national, fara  a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA la vanzator, dar impozabila la cumparatorul din Romania.

           Sunt impozabile in Romania doar achizitiile intracomunitare de bunuri  definite prin 130^1, alin. (1) din Codul fiscal.  conform caruia  achizitiile intracomunitare se refera la   bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. De asemenea, prin art. 132^1 alin.  (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca  locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Astfel, in cazul achizitiilor efectuate de pe teritoriul comunitar, vanzarea bunurilor pe numele societatii din Romania  incepe si se incheie pe teritoriul comunitar, motiv pentru care valoarea achizitiilor  de bunuri enumerate de dvs.  nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Prin aceasta declaratie se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii impozabile in Romania.

Astfel, nu este corect daca in decontul special de TVA cod  301 si declaratia informativa cod 390 VIES se raporteaza achizitii de bunuri si servicii taxate de partenerii intracomunitari (au inscris TVA colectata pe facturile emise). Prin acest decont special se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de bunuri si achizitiile intracomunitare de servicii, impozabile in Romania, la cumparatorul din Romania, dar numai in situatia in care furnizorul prestatorul intracomunitar a luat in considerare codul de TVA comunicat de catre cumparatorul din Romania. Nu este taxabila in Romania taxa de drum achitata pe teritoriul comunitar pentru autostrazi din afara teritoriului Romanie deoarece operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii pentru care sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii este locul unde este stabilit beneficiarul. Taxa de drum aferenta autostrazilor care nu sunt situate pe teritoriul Romaniei este impozabila pe teritoriul statului membru respectiv conform exceptie de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2), exceptie reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, armonizata cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.

In concluzie, daca bunurile respective s-au achizitionat direct de pe teritoriul comunitar, fara a fi expediate pe teritoriul Romaniei conform unui CMR si taxa de drum este aferenta autostrazilor de pe teritoriul comunitar, operatiunea nu este taxabila in Romania, caz in care cumparatorul din Romania nu trebuie sa plateasca TVA in Romania, dar nici sa raporteze operatiunea prin:

-    decontul special de TVA cod  301;
-    declaratia informativa cod 390 VIES.

Inregistrarea pentru prestari intracomunitare de servicii reprezentand transport de marfa este corecta, indiferent de valoarea acestora, obligatie  reglementata prin art. 153^1. Inregistrarea s-a efectuat prin formularul cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)", concomitent cu inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari  in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari",  cod 095.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Amelia Dumitras, consultant fiscal


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrarea in scopuri de TVAcod special TVAAICprestari intracomunitarebunuritvadecont tva


Data aparitiei: 31 August 2015

Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA pentru prestari intracomunitare de servicii si D 301. Ce procedura urmam?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X