email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati privind Formularul 201. Impozitarea corecta a veniturilor

formularul 201venituristrainatatecedarea folosintei bunurilorinchirieredecizie de impunere anuala

Va prezentam mai jos informatii noi privind acordarea deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

Prin Ordinul presedintelui ANAF 2203/2015 a fost aprobata Procedura privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate, astfel:

Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor se deduc de organul fiscal din veniturile realizate, pe fiecare sursa, indiferent daca determinarea venitului net se efectueaza in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli.

In vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate, organul fiscal competent recalculeaza venitul net/baza impozabila din cedarea folosintei bunurilor, pe fiecare sursa de realizare a venitului.

Recalcularea venitului net/bazei impozabile se efectueaza pentru urmatoarele tipuri de venit:

- venituri din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendare;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria veniturilor din activitati independente;

- venituri din inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primite turistica.

- venituri din inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate persoana, avand o capacitate de cazare peste 5 camere de inchiriat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate anuala datorata, alocata venitului realizat corespunzator fiecarei surse, se deduce din:

a) venitul net anual declarat in formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", in situatia contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei;

b) venitul net declarat in formularul 200 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asiguari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale", in situatia contribuabililor care nu au obligatia depunerii formularului 200;

c) venitul declarat in formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate";

d) venitul baza de calcul al impoztului din formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendare.

In vederea determinarii venitului net anual impozabil, pierderea reportata din anii anteriori se deduce din suma stabilita, dupa deducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate anuala.

Organul fiscal determina impozitul pe venitul net anual impozabil datorat, pe fiecare sursa si emite formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" sau formularul 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", dupa caz.

Decizia de impunere anuala se comunica contribuabilului.

Prevederile Ordinului presedintelui ANAF 2203/2015 se aplica pentru veniturile realizate de persoanele fizice incepand cu 1 ianuarie 2014.

 

Sursa: Finante Arges

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 201venituristrainatatecedarea folosintei bunurilorinchirieredecizie de impunere anuala


Data aparitiei: 04 Septembrie 2015

Votati articolul "Noutati privind Formularul 201. Impozitarea corecta a veniturilor":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X