email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunere declaratie informativa: proprietati imobiliare detinute de rezidenti ai altor state din UE pe teritoriul Romaniei

Declaratia 401formularul 40120 septembriedepunereproprietatile imobiliarerezidenti

Regasiti mai jos cele mai importante precizari privind depunerea declaratiei informative privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei (formularul 401).

 
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 25 august 2015 a fost publicat Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 876/506/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 401 "Declaratie informativa privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei".

Precizam ca, in conformitate cu prevederile articolului 531 alin. (4)  din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul realizarii schimbului automat obligatoriu de informatii prevazut la art. 109^12 din Codul de procedura fiscala, compartimentele de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor au obligatia de a transmite organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala informatii cu privire la bunurile imobile detinute in proprietate de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul respectivei unitati administrativ-teritoriale.

 

in sensul celor de mai sus, prin ordinul comun nr. 876/506/2015 au fost aprobate  modelul si continutul formularului de transmitere a informatiilor, precum si termenele si procedura de transmitere.

 
            Entitatile raportoare

                       

                Compartimentele de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, denumite entitati raportoare, transmit organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala informatii cu privire la rezidentii din alte state membre ale Uniunii Europene care detin proprietatea asupra bunurilor imobile din Romania, potrivit legislatiei in vigoare, prin completarea declaratiei informative.

            Declaratia informativa se completeaza pe baza datelor si informatiilor cuprinse in formularele depuse de rezidentii din alte state membre ale Uniunii Europene care detin proprietatea asupra bunurilor imobile in Romania, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, nr. 872/1025/2014.
 

                Completarea  formularului 401

 
            Declaratia se completeaza/valideaza cu ajutorul programelor de asistenta.

            Programele de asistenta sunt puse la dispozitia entitatilor raportoare gratuit de catre unitatile fiscale subordonate sau pot fi descarcate de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.mfinante.gov.ro.


            Modul de depunere a declaratiei

 

                Declaratia se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF, care are atasat fisierul XML.

            Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii. Pentru depunerea declaratiei, entitatea raportoare trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.

            Declaratia se poate depune si pe suport electronic, insotit de formatul hartie (doar prima pagina), semnat, conform legii. Declaratia in format electronic, insotita de formularul listat si semnat, se depune direct la registratura organului fiscal in a carui evidenta entitatea raportoare este inregistrata ca platitor de impozite, taxe si contributii ori se comunica prin posta cu confirmare de primire, in conditiile legii.

                       

                                Termenul de depunere
 

            Autoritatile executive ale administratiei publice locale, prin compartimentele de specialitate, au obligatia depunerii declaratiei privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei, anual, pana la data de 10 aprilie a anului curent, pentru anul anterior.

            IMPORTANT ! Pentru anul 2014, prin exceptie de la prevederea de mai sus, termenul de depunere a declaratiei informative este data de 20 septembrie 2015.

        

            Organul fiscal competent

            Declaratia se depune la organul fiscal la care entitatea raportoare este inregistrata in evidenta fiscala.

            Facem precizarea ca declaratia privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei poate fi corectata din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si declaratia initiala, bifandu-se cu X casuta aflata pe prima pagina a formularului.

            Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

Sursa:    Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Declaratia 401formularul 40120 septembriedepunereproprietatile imobiliarerezidenti


Data aparitiei: 09 Septembrie 2015

Votati articolul "Depunere declaratie informativa: proprietati imobiliare detinute de rezidenti ai altor state din UE pe teritoriul Romaniei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X