Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia firmelor: noul tratament privind diurnele si sistemul de impozitare

noul cod fiscaldiurnacodul fiscal 2016impozitvenituri din salariiindemnizatiile

V-am obisnuit deja cu analizele intocmite pe marginea noilor modificari aduse de Codul fiscal in forma finala, publicat recent in Monitorul Oficial 688/8 septembrie 2015, prin Legea 227/2015 care include toate prevederile modificate, aplicabile din 2016, respectiv 2017.

In cele ce urmeaza, am ales sa discutam succint despre diurna administratorilor, a membrilor Consiliului de supraveghere de la societatile pe actiuni administrate in sistem dualist si a directorilor care au contract de mandat – aspect care inclusiv in 2015 ridica dispute cu organele fiscale, dat fiind faptul ca acestea sunt tratate in mod clar in Codul fiscal.

Astfel, ca element de noutate, incepand cu anul 2016, "se prevede expres ca sunt venituri asimilate salariilor, impozitabile cu 16%, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic", aminteste consultantul in afaceri, Jr. Horatiu Sasu:

- de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat,
- de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii,
- de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist
- de catre membrii consiliului de supraveghere la aceleasi societati,
- de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege,

Iar pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;


(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Retinem, asa cum atrage atentia consultantul in afaceri amintit, ca "partea care NU depaseste plafonul de mai sus este neimpozabila, la fel ca in 2015. insa Noul Cod fiscal aduce o noutate foarte importanta: plafonul zilnic NEimpozabil se acorda numai daca durata deplasarii este mai mare de 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii."

De remarcat, de asemenea, ca se aplica acelasi regim de venituri din salarii si pentru indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite pe perioada deplasarii in Romania, in interesul desfasurarii activitatii, de catre administratori sau directori, care au raporturi juridice stabilite cu entitati nerezidente, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit la nivelul legal pentru diurna acordata personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotarare a Guvernului, corespunzator tarii de rezidenta a entitatii nerezidente de care ar beneficia personalul din institutiile publice din Romania daca s-ar deplasa in tara respectiva.

 

Material intocmit cu sprijinului consultantului in afaceri, Jr. Horatiu Sasu


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noul cod fiscaldiurnacodul fiscal 2016impozitvenituri din salariiindemnizatiile


Data aparitiei: 16 Septembrie 2015

Votati articolul "In atentia firmelor: noul tratament privind diurnele si sistemul de impozitare":
Rating:

Nota: 3.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X