email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea speciala pentru creditele restructurate. Analiza Irina Dumitrescu

noul cod fiscal1 ianuarie 2016deducerea specialavenituri din salariirezidenta

Noul Cod fiscal ce va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016 prevede ca deducerea speciala pentru creditele restructurate, reglementata potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2014, se va acorda contribuabililor care obtin venituri din salarii la functia de baza sau venituri din pensii aferente lunilor cuprinse in perioada 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2017, in conditiile stabilite potrivit acestui act normativ.
 
Astfel, deducerea speciala pentru credite restructurate se va aplica pentru drepturile reprezentand venituri din salarii sau pensii aferente lunilor cuprinse in perioada ianuarie 2016-decembrie 2017.

Deducerea speciala pentru credite se acorda daca restructurarea creditelor, care semnifica modificarea conditiilor de rambursare a acestora, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
    a) sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 de zile;
    b) sa conduca la diminuarea cu cel mult 35% a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalent, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maximum 2 ani. Pentru creditele in valuta si cele exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cursul de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare la data depunerii cererii prin care se solicita restructurarea;
    c) sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata conform lit. b);
    d) sumele reprezentand diminuarile ratelor lunare de plata prevazute la lit. b), inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora, sa fie distribuite pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva;
    e) imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau, dupa caz, marja de dobanda, pentru creditele cu dobanda variabila, sau alte costuri aferente creditului si nici nu poate impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data restructurarii;
    f) imprumutatorul pune la dispozitia debitorilor, inainte ca acestia sa intre in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a mecanismului de restructurare.
Deducerea poate fi acordata pentru o singura restructurare aprobata unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita de 900 lei.

Persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si cele care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute de legislatia in domeniul impozitului pe venit, care sunt titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza. Acelasi regim fiscal se aplica si in cazul mostenitorilor care au preluat contractele de credite restructurate, precum si garantilor care au preluat prin novatie credite restructurate, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de acordare a facilitatii.



Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cumulativ persoanele fizice pentru acordarea deducerii speciale pentru credite sunt urmatoarele:

    a) sa fie titulara a unui contract de credit aflat in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordarii creditului;
    b) creditul primit de persoana fizica sa fi fost supus restructurarii pana la data de 1 ianuarie 2016;
    c) persoana fizica sa realizeze venituri brute din salarii la functia de baza, de pana la 2.200 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea.

Limita de 2.200 lei se aplica si in cazul veniturilor din pensii. In cazul creditelor in valuta echivalentul in lei a deducerii acordate se stabileste utilizand cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei pentru ziua in care s-a efectuat plata, comunicat de Banca Nationala a Romaniei in cursul zilei anterioare.

Obligatia acordarii deducerii speciale pentru credite revine angajatorului, iar procedura de aplicare se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In cazul in care contribuabilul realizeaza venituri din pensii obligatiile privind acordarea deducerii speciale pentru credite stabilite in sarcina angajatorilor revin platitorilor de venituri din pensii.

In cazul in care contribuabilul realizeaza venituri atat din pensii, cat si din salarii, deducerea speciala pentru credite se acorda la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil.
In cazul in care contribuabilul realizeaza venituri din pensii din mai multe surse de venit, deducerea speciala pentru credite se acorda la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil.
Contribuabilii au obligatia sa instiinteze platitorul de venit desemnat in vederea acordarii deducerii speciale pentru credite, prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere, ca nu beneficiaza de deducerea respectiva la determinarea bazei impozabile pentru alte venituri realizate din salarii sau pensii.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

   

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noul cod fiscal1 ianuarie 2016deducerea specialavenituri din salariirezidenta


Data aparitiei: 18 Septembrie 2015
Ultima actualizare: 21 Septembrie 2015

Votati articolul "Deducerea speciala pentru creditele restructurate. Analiza Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X