email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul de deplasare

ordinul de deplasareCodul MunciiTVA

Intrebare:

Ce documente se anexeaza la ordinul de deplasare pentru justificarea combustibilului acordat prin contractul colectiv de munca (10 l/100 km)? Este nevoie de un document fiscal, avand in vedere ca este prevazut in contractul colectiv de munca modalitatea de stabilire a pretului unitar? Mentionez ca este vorba despre combustibilul acordat la plecarea in delegatie cu masina proprietate personala. Care este regimul TVA in acest caz?

Raspuns (dat in mai 2006)

Intr-adevar, prin legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 privind Codul muncii, la art. 44 alin. (2) se precizeaza faptul ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Totusi, prin Codul fiscal acordarea acestor sume si incadrarea lor la cheltuieli deductibile este conditionata de realizarea de catre angajator a unui profit in anul curent sau in anii precedenti. Numai in aceste conditii cheltuielile de aceasta natura sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. In situatia in care angajatorul inregistreza pierdere in anul curent sau in anii precedenti, cheltuielile de transport sunt limitate din punct de vedere fiscal la nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

Astfel, desi prin contractul colectiv de munca s-a prevazut acordarea a 10 l de combustibil/100 km, daca firma pe care o reprezentati inregistreaza pierdere in anul curent si in anii precedenti, se considera cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal la determinarea impozitului pe profit doar contravaloarea a 7,5 litri combustibi la 100 km parcursi asa cum prevede H.G. nr. 543 din 24 iulie 1995 rep. privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului publicata in M.Of. nr. 220 din 13 septembrie 1996). Trebuie sa faceti abstractie de faptul ca prin actul normativ mentionat se prevede drept combustibil benzina "Premium", in practica fiind acceptata de organele de control si decontarea celorlalte tipuri de combustibili auto.

Deoarece preturile la combustibil difera de la un furnizor la altul, la decontul de cheltuieli de deplasare se anexeaza bonul de casa de marcat pentru achizitia de combustibil cu care s-a efectuat alimentarea autoturismului, decontarea fiind efectuata la pretul inscris in bon ca pret de referinta.

La plecarea in deplasare, pentru acordarea avansului necesar, se alege un pret estimativ de combustibil (de exemplu, 3,43 RON pentru benzina premium fara plumb PETROM S.A.), urmand ca regularizarea pretului efectiv sa se efectueze la justificarea avansului primit, pe baza bonului de casa de marcat anexat la decontul intocmit de salariat.

Din punct de vedere a T.V.A., bonul de casa de marcat reprezinta document justificativ pentru exercitarea dreptului de deducere a T.V.A. numai in conditiile in care cheltuiala este aferenta desfasurarii activitatii economice a firmei. Bonul trebuie sa fie stampilat de furnizorul care inscrie denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului pentru care s-a efectuat alimentarea.

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordinul de deplasareCodul MunciiTVA


Data aparitiei: 16 Iunie 2006

Votati articolul "Ordinul de deplasare":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X