email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal: Despre veniturile din activitati ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului

indemnizatiecrestere copillegea 126/2014concediul

Legea nr. 126/2014 a modificat OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor stabilind ca in perioada concediului pentru cresterea copilului beneficiarul indemnizatiei poate realiza venituri din desfasurarea unei activitati in cuantum de cel mult 3000 lei/an caledaristic.

Veniturile limitate la sume de 3000 de lei pe an calendaristic sunt:
- veniturile din salarii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din activitati agricole.


Prevederile Legii nr. 126/2014 au fost puse in aplicare prin Hotararea Guvernului nr. 685/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Limita de 3000 de lei/an calendaristic se aplica atat mamei, cat si tatalui.

Astfel, daca ambii parinti beneficiaza in mod succesiv de concediu pentru cresterea copilului fiecare va putea sa realizeze venituri din desfasurarea unei activitati in limita a 3000 de lei/an calendaristic.



Limita de 3000 de lei se raporteaza la anul calendaristic.

Prin urmare, veniturile pot fi realizate dupa cum urmeaza:
a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
c) in perioada cuprinsa intre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in azul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an;
d) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
e) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-d).

Veniturile din desfasurarea unei activitati pot fi realizate cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.

Rezulta ca daca beneficiarul, in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului, a  desfasurat activitate in baza unui singur contract individual de munca nu va putea sa desfasoare activitate in perioada concediului pentru cresterea copilului in baza acestui contract intrucat acesta trebuie sa ramana suspendat.

Beneficiarul indemnizatiei va putea insa sa presteze activitate si sa obtina venituri de maxim 3000 de lei pe an calendaristic in baza unui alt contract individual de munca incheiat ulterior intrarii in concediu pentru cresterea copilului.
Daca beneficiarul, in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului, a  desfasurat activitate in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca are obligatia sa mentina suspendat unul dintre contractele individuale de munca. In baza celorlalte contracte individuale de munca acesta poate obtine venituri in perioada concediului pentru cresterea copilului de maxim 3000 de lei/an calendaristic.

In cazul nasterii unui alt copil, veniturile realizate in perioada concediului, vor fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei.
Nici OUG 111/2010 nici Normele metodologice de aplicare nu stabilesc daca limita veniturilor ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului este o suma bruta sau neta.


In lipsa unei astfel de clarificari, suma este bruta avand in vedere faptul ca salariatul obtine venituri in suma bruta, iar pentru a le califica venituri nete este necesar sa fie mentionat explicit acest fapt in cuprinsul actului normativ.

 

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatiecrestere copillegea 126/2014concediul


Data aparitiei: 05 Octombrie 2015

Votati articolul "Zoom fiscal: Despre veniturile din activitati ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X