email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare clienti cu sume actualizate cu indicele inflatiei. Cum facem inregistrarea in contabilitate?

ajustaretvacreanteinregistrari contabileexecutare silitaanalitictva la incasare

Am decis sa selectam pentru analiza urmatoare situatia in care, in urma executarii unor sentinte definitive, se incaseaza de la clienti sume actualizate cu inflatia. Astfel, in soldul contului "clienti" exista la acest moment dat:
- sume mai vechi de 3 ani pentru care nu s-au parcurs toti pasii de recuperare
- multe sume mici de la clientii casnici care ar genera cheltuieli de judecata mai mari decat debitul de recuperat.

In aceste conditii este legal sa se stinga aceste creante din diferenta incasata in plus prin ajustarea cu inflatia a debitelor restante, prin executarea sentintelor definitive la anumiti clienti?

Precizez ca suntem operator regional avand drept obiect principal de activitate distributia apei potabile. Unitatile Administrativ Teritoriale de pe raza judetului detinand alaturi de Consiliul Local actiunile societatii.


Sumele incasate de catre societatea dvs, ca urmare a executarii silite a unor clienti pe care i-ati dat in judecata, sunt formate din creantele propriu zise asupra acestor clienti, la care se adauga sume ce reprezinta actualizarea cu indicele de inflatie a acestor creante.

Sumele incasate in plus, peste valoarea creantelor clientilor dati in judecata, reprezinta, in fapt, penalizari (daune interese) stabilite de catre instanta in sarcina acestora, din cauza faptului ca nu si-au achitat datoriile la termenele stipulate in contracte.
 
Asadar, din sumele incasate trebuie decelate sumele ce reprezinta creante si sumele ce reprezinta penalitati (sume in plus peste valoarea creantelor).

Sumele reprezentand creante vor fi inregistrate in contabilitate pentru stingerea soldurilor clientilor carora le apartin, prin formula clasica:

5121 = 4111 / analitic fiecare client in parte.

Sumele incasate in plus, reprezentand penalitati (actualizarea cu indicele de inflatie), se inregistreaza in contul 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati", astfel:
5121 = 7581 / analitic distinct.

Aceste sume reprezentand penalitati (daune interese) nu intra in sfera de aplicare a TVA (nu se cuprind in baza TVA), conform art. 137 alin. (3) lit. b) din codul fiscal:

"(3) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".
 
Din cele prezentate, se retine ca din sumele incasate in plus ca urmare a executarii silite a unor clienti pe care i-ati dat in judecata nu se pot stinge creantele asupra altor clienti.
 
Clientii vechi, asupra carora nu ati deschis proces si fata de care aveti certitudine ca nu veti mai recupra creantele, se pot inchide, pe baza deciziei administratorului (conducatorului unitatii), pe o cheltuiala nedeductibila fiscal, conform art. 21 alin. (4) lit. o) din codul fiscal.

Inregistrarea in contabilitate este:

6588 = 4111 / analitic client - cu toata suma, inlusiv TVA.
 
Din punctul de vedere al TVA, nu se face ajustarea (reducerea) TVA colectata (presupunand ca sumele provin dinainte de demerarea sistemul de TVA la incasare), deoarece neincasarea creantei nu este cauzata de falimentul clientului - situatie justificata printr-o hotarare judecatoreasca de inchidere a procedurii, ramasa definitiva si irevocabila - potrivit art. 138 lit. d) din codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajustaretvacreanteinregistrari contabileexecutare silitaanalitictva la incasare


Data aparitiei: 16 Octombrie 2015

Votati articolul "Incasare clienti cu sume actualizate cu indicele inflatiei. Cum facem inregistrarea in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X